Clicky

zondag 22 september 2024 - 11:00 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBiden komt met maatregelen voor sluiting zuidgrens voor migranten

Biden komt met maatregelen voor sluiting zuidgrens voor migranten

WASHINGTON – De Amerikaanse president Joe Biden neemt verregaande maatregelen om de druk op het asielstelsel te verminderen. In een presidentieel bevel wordt geregeld dat aan de zuidelijke grens geen asielaanvragen meer ingediend kunnen worden als te veel migranten daar oversteken, maakt het Witte Huis bekend. Er geldt een “humanitaire uitzondering” voor kwetsbare groepen, zoals kinderen zonder ouders.

Het gaat daarmee om een feitelijke sluiting van de zuidelijke grens voor asielzoekers. Een regeringsfunctionaris zei tegen NBC News dat de beperkingen worden geactiveerd als meer dan 2500 asielzoekers per dag proberen illegaal de grens over te steken, dus buiten erkende grensposten om. De grens wordt heropend als dat aantal onder de 1500 zakt, zegt de bron.

Biden staat onder grote politieke druk om in aanloop naar de presidentsverkiezingen iets te doen aan het grote aantal migranten dat arriveert aan de grens met Mexico. De Democraat zegt het nu zelf te regelen via een presidentieel bevel omdat Republikeinen in het parlement tegen maatregelen stemmen. Hij verwijt de oppositiepartij en vooral zijn rivaal Donald Trump partijpolitiek belangrijker te vinden dan de nationale veiligheid.

LEES OOK
Biden wil hogere importtarieven op Chinees staal en aluminium

“Ik had dit graag via wetgeving in het Congres gedaan, maar de Republikeinen gaven me geen andere keuze. En waarom? Omdat Donald Trump zei dat ze dat moesten doen. Hij wilde het probleem niet oplossen, hij wilde mij aanvallen,” zei Biden in het Witte Huis. Hij noemt het een “cynische zet” van Trump, tegen wie hij het in november weer zal opnemen bij de presidentsverkiezingen.

Biden greep de persconferentie ook aan om duidelijk te maken hoe Trump tijdens zijn ambtstermijn is omgegaan met migranten. “Ik zal nooit immigranten demoniseren, ik zal nooit kinderen scheiden van hun ouders en ik zal nooit mensen weigeren op basis van hun geloof, zoals mijn voorganger weer wil gaan doen als hij weer president wordt.”

De Democraat benadrukt niet tegen migranten te zijn, maar “om Amerika te beschermen als land dat immigranten verwelkomt, moeten we wel onze grenzen beschermen”.

Biden zegt goed samen te werken met Mexico en afspraken te hebben gemaakt met president Andrés Manuel López Obrador. Maandag heeft hij ook al gebeld met diens opvolger Claudia Sheinbaum, de eerste vrouwelijke president van Mexico.

LEES OOK
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's in Rusland niet
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Rijkswaterstaat: mijd regio Utrecht zondag vanwege afsluiting A2

UTRECHT - Weggebruikers doen er zondag goed aan de regio Utrecht te mijden vanwege de afsluiting van de A2. Daarmee voorkomen ze veel extra...
×