Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 16:49 uur
Transport GmbH
Home Blog

Motorrijder (36) omgekomen door aanrijding met tractor

HEI- EN BOEICOP – Een 36-jarige motorrijder uit Gorinchem is omgekomen door een aanrijding met een tractor, meldt de politie zaterdag.

Het ongeluk gebeurde vrijdag rond 17.30 uur op de Hei- en Boeicopseweg in de Utrechtse plaats Hei- en Boeicop. De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Brug Uitwellingerga wordt niet meer bediend voor de scheepvaart

Foto: F. van der Wal

UTRECHT – Rijkswaterstaat stopt per direct voor onbepaalde tijd met de bediening voor de scheepvaart van brug Uitwellingerga over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Door bediening van de brug kunnen er scheuren in de staalconstructie ontstaan die de veiligheid van de brug aantasten.

Recent onderzoek door TNO, in opdracht van Rijkswaterstaat, heeft dat aangetoond. Daarop is besloten om de brug per direct niet meer te bedienen. Door de brug gesloten te houden voor de scheepvaart kan het wegverkeer, met de al eerder genomen maatregelen, veilig gebruik blijven maken van de brug.

De scheepvaart is inmiddels met een Bericht aan de Scheepvaart (BAS) geïnformeerd.

Omvaarroutes scheepvaart

Voor de scheepvaart zijn de omvaarroutes afgestemd met de gemeenten Fryske Marren en Súdwest Fryslân en Provincie Fryslân. De omvaarroutes zijn via scheepvaartberichten bekend gesteld. Recreatievaart en zeilende beroepsvaart hoger dan 7.10 m tot 11.50 m kan gebruik maken van de omvaarroute via de Langweerder Wielen en Noarder Alde Wei.

Recreatievaart en zeilende beroepsvaart hoger dan 11.50 m en met een maximale afmeting van 40 x 6 x 1,9 m kunnen hun reis via Sneek vervolgen als alternatieve route. Om de verwachte drukte op te vangen wordt een extra bedienaar ingezet.

Grotere schepen, recreatievaart en zeilende beroepsvaart adviseren we om via het Van Harinxmakanaal en Kornwerderzand te varen.

Maatregelen

Al enige tijd wordt onderzocht op welke wijze brug Uitwellingerga hersteld kan worden om ervoor te zorgen dat de brug veilig gebruikt kan blijven worden zonder beperkingen totdat de brug over een aantal jaren vervangen wordt. Hiervoor zijn sinds begin 2024 onderzoeken uitgevoerd naar onder andere de staat van het staal en beton van de brug.

Uit deze onderzoeken is gebleken dat de staalconstructie van de brug sneller achteruit gaat dan voorzien. Er zijn de afgelopen periode al verschillende maatregelen genomen om de brug te beschermen.

Zo zijn drie langsliggers onder de brug geplaatst om de brug te versterken en rijdt het verkeer sindsdien over het middelste deel van de brug. Daarnaast is de rijstrook versmald naar 3,5 m en geldt een gewichtsbeperking van 50 ton.

Vooroorlogse brug

Brug Uitwellingerga is in 1939 gebouwd volgens de toen geldende richtlijnen en maatstaven. In de loop van de tijd is de belasting op de brug toegenomen, doordat het verkeer is toegenomen en zwaarder is geworden.

Ook hebben de tijdelijke stremming en de beperkingen van de naastgelegen Prinses Margriettunnel ervoor gezorgd dat de brug meer verkeer te verwerken heeft gekregen. De brug is hierdoor veel sneller dan voorzien achteruitgegaan.

Praktijktest laadpleinen e-trucks van start

Elektrische vrachtwagens
Foto: Adobe Stock

UTRECHT – Nederland zet belangrijke stappen in de verduurzaming van de energie- en transportsector. Als onderdeel hiervan start Rijkswaterstaat op maandag 23 september 2024 een week lang praktijkexperiment naar laadpleinen voor elektrische vrachtwagens.

Tijdens deze testweek worden allerlei alledaagse scenario’s nagebootst om laadpleinen te testen in realistische situaties. Dit experiment, onderdeel van de pilot Living Lab Heavy Duty Laadpleinen, draagt bij aan een efficiënte en duurzame uitbreiding van de laadinfrastructuur, essentieel voor de groei van elektrisch vrachtvervoer in Nederland.

Testen op zes laadpleinen

Tijdens het experiment rijden vier elektrische vrachtwagens van DAF, Daimler, Renault en Volvo langs zes verschillende laadlocaties in Nederland. Deze locaties variëren van publieke laadpleinen, zoals Shell Eindhoven Acht en CircleK in Sevenum, tot semipublieke laadpleinen, bijvoorbeeld WattHub in Geldermalsen en het Brabants Afval Team in Tilburg, en truckparkings in Venlo (Milence) en Rotterdam (Truckparking Rotterdam Exploitatie).

Wat wordt er getest?

De elektrische vrachtwagens bootsen verschillende realistische situaties na. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht wat er gebeurt als meerdere trucks tegelijk aankomen of als een vrachtwagen te laat komt. Ook wordt gekeken of chauffeurs de laadplek makkelijk kunnen vinden en een laadsessie kunnen reserveren.

Verder onderzoeken we de technische interactie tussen laadpalen en vrachtwagens, en de impact op het elektriciteitsnet (samen met ElaadNL) bij verschillende bezettingsgraden. De gebruikerservaring van de chauffeurs speelt ook een belangrijke rol in het onderzoek.

Inzichten voor de toekomst

“Door realistische situaties na te bootsen, kunnen we waardevolle inzichten verzamelen die direct bijdragen aan de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke en efficiënte laadinfrastructuur. We zijn enthousiast om samen met onze partners deze belangrijke stap te zetten naar duurzaam transport”, aldus Nuance Namara, omgevingsmanager Living Lab Heavy Duty Laadpleinen bij Rijkswaterstaat.

De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan de optimalisatie van laadpleinen, wat essentieel is voor de verdere uitrol van elektrische vrachtwagens in Nederland. Het experiment ondersteunt de ambitie om in 2030 16.000 zware elektrische voertuigen op de weg te hebben. De testweek duurt van maandag 23 september tot en met maandag 30 september 2024.

Tweede hoge Hezbollahcommandant dood door Israëlische aanval

BEIROET – Hezbollah zegt dat een tweede hoge commandant van de terreurorganisatie is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op Beiroet. Het gaat om Ahmed Wahbi, een militaire leider van de elite-eenheid Radwan.

Wahbi leidde de militaire operaties van dit regiment. Die werden tussen oktober vorig jaar en begin dit jaar uitgevoerd ter ondersteuning van Hamas in de oorlog in Gaza.

Bij de Israëlische aanvallen op Beiroet vrijdag kwamen vijftien Hezbollahstrijders om het leven, onder wie de leider van het Radwan Regiment, Ibrahim Aqil.

Lege auto beschoten in Helvoirt

HELVOIRT – Een auto is zaterdag rond 05.00 uur meerdere keren beschoten in het Noord-Brabantse Helvoirt, meldt de politie op X. Op het moment dat het vuur geopend werd, zat er niemand in het voertuig.

De politie doet onderzoek in de omgeving van de auto, die in de Torenstraat stond. Daarnaast is ze in gesprek met de eigenaar van het beschoten voertuig en met getuigen.

De politie geeft aan te zoeken naar camerabeelden die in de omgeving zijn gemaakt. Als mensen die hebben, kunnen ze contact opnemen met de politie.

Oktoberfest van start met aangescherpte veiligheidsmaatregelen

MÜNCHEN – In Duitsland begint het jaarlijkse Oktoberfest, een van de grootste volksfeesten ter wereld. Ieder jaar komen miljoenen mensen af op de grote biertenten in München, maar dit keer moeten zij rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. De autoriteiten hebben naar aanleiding van de aanslag in Solingen aangekondigd strenger te controleren bij de ingangen.

De bezoekers, die op de eerste dag vaak al vroeg in de ochtend aankomen, moeten dit jaar voor het eerst langs metaaldetectors voor ze het terrein van de Theresienwiese op mogen. Messen en glazen flessen zijn verboden, maar ook grote tassen mogen niet mee naar binnen. Er is veel politie aanwezig en rond het terrein zijn betonnen plantenbakken en verkeersbarrières geplaatst om aanvallen met voertuigen te voorkomen.

Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is er geen speciale dreiging geconstateerd voor het Oktoberfest, dat twee weken duurt. “We hebben alles gedaan wat we kunnen”, zei de burgemeester van München Dieter Reiter. Hij mag om 12.00 uur het festival openen door de eerste tap in een biervat te slaan. Pas daarna mogen de andere tenten bier schenken.

Vorig jaar trok het Oktoberfest zo’n 7 miljoen bezoekers, vrijwel allemaal gekleed in traditionele lederhosen en dirndls. Er ging 7,4 miljoen liter bier doorheen. Pullen worden alleen per liter verkocht en kosten dit jaar 15 euro.

Boeing ontslaat hoofd ruimtevaarttak na problemen met Starliner

ARLINGTON – Boeing heeft zijn hoofd van de defensie- en ruimtevaarttak ontslagen na de problemen met het Starliner-ruimtevaartuig en forse kostenoverschrijdingen op andere projecten. Ted Colbert vertrekt per direct bij de vliegtuigfabrikant, zo kondigde de recent aangetreden Boeing-baas Kelly Ortberg aan in een e-mail aan het personeel.

Steve Parker, die voorheen verantwoordelijk was voor de operationele zaken bij de tak, neemt de leiding van de afdeling tijdelijk over. Het gaat om de eerste grote wijziging aan de top van Ortberg, die begin augustus begon bij Boeing.

Door talrijke technische problemen met het door Boeing gebouwde Starliner-ruimtevaartuig zitten twee astronauten al maanden vast op het Internationaal Ruimtestation (ISS). Na veel vertragingen ging het vaartuig in juni naar het ISS. Tijdens de vlucht kwam een heliumlek aan het licht. Ook waren er problemen met de voortstuwing en hoorden de bemanningsleden vreemde geluiden uit de capsule.

Andere problemen

De astronauten zouden ongeveer een week in de ruimte blijven, maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zei geen onnodige risico’s met ze te willen nemen. Door alle problemen zitten ze nu tot februari in het ISS, ze worden dan met een andere capsule opgehaald.

Boeing’s defensie- en ruimtevaarttak kampt ook met andere problemen, zoals forse kostenoverschrijdingen bij de ombouw van twee 747-toestellen tot nieuwe vliegtuigen voor Amerikaanse presidenten. De afdeling leed het voorbije kwartaal circa 1 miljard dollar verlies, en het ziet ernaar uit dat het huidige kwartaal niet veel beter zal zijn.

Staking personeel

Ortberg benadrukte dat het Boeings prioriteit is “om het vertrouwen van onze klanten te herstellen en aan hun hoge verwachtingen te voldoen”. Boeing worstelt over de gehele linie met een vertrouwenscrisis, na een incident in januari waarbij een deurpaneel van een vliegtuig tijdens een vlucht losschoot. Dat bracht verschillende kwaliteitsproblemen in de vliegtuigproductie aan het licht.

Daarnaast kampt Boeing met een staking van werknemers in zijn belangrijkste fabrieken in de regio Seattle. Meer dan 30.000 medewerkers hebben hun werk neergelegd omdat ze meer loon willen dan Boeing voorstelde in onderhandelingen. De staking duurt al ruim een week en er is nog geen zicht op een overeenkomst. Kenners waarschuwden al dat een lange staking het herstel van Boeing ondermijnt en de kredietwaardigheid van het bedrijf kan raken.

Vrouw overleden na schietincident in Rijswijk

Politie

RIJSWIJK – Bij een schietincident in een portiek aan de Galjoenstraat in Rijswijk is een 38-jarige inwoonster uit Rijswijk overleden.

In een woning aan de Galjoenstraat werd kort na het schietincident een 57-jarige man aangehouden. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij dit schietincident.

Rond 17.45 uur kreeg de politie een melding van een schietincident in de Galjoenstraat. In een portiek troffen agenten de zwaargewonde vrouw aan. Ondanks de grote inzet van verschillende hulpdiensten mocht de hulp helaas niet meer baten.

De omgeving van het dodelijk schietincident is afgezet en er is meteen een uitgebreid forensisch onderzoek gestart. Er zijn sporen veiliggesteld en er is gesproken met omwonenden.

Kort na het schietincident werd in een woning aan de Galjoenstraat een 57-jarige Rijswijker aangehouden. De man zit vast en zal later worden gehoord. De politie doet uitgebreid onderzoek naar de aanleiding en de toedracht van dit incident. De politie is op zoek naar getuigen.

Volkswagen schrapt honderden banen in China, melden ingewijden

BEIJING – Volkswagen is begonnen met het schrappen van enkele honderden banen in China. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral bij Audi, onderdeel van Volkswagen, zouden veel banen verdwijnen.

Volgens de bronnen worden sommige managers met midden- en hoge functies ontslagen. Volkswagen zou werknemers uit het buitenland terugsturen naar Duitsland.

Het autoconcern kampt met een zwakkere autoverkoop in Europa en China, vooral van elektrische auto’s. Ook heeft Volkswagen last van concurrentie van Chinese elektrische autofabrikanten als BYD. Plannen van China om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, hebben volgens de bronnen ook te maken met de banenreductie.

China

Donderdag meldden ingewijden tegen Bloomberg dat Volkswagen een fabriek in China wil sluiten, als reactie op de dalende vraag naar auto’s met een verbrandingsmotor. Dit zou gaan om een fabriek in Nanjing bij Shanghai. Mogelijk gaat die volgend jaar al dicht.

Volkswagen zegt tegen Bloomberg dat het schrappen van de banen in China bij het kostenbesparingsprogramma van het Duitse autoconcern hoort. De onderdelen in China “leveren hier een significante bijdrage aan”, maar het bedrijf wil daarbij geen aantallen noemen.

De maatregelen horen bij eerder aangekondigde wereldwijde kostenbesparingen, aldus het concern. Onlangs werd bekend dat Volkswagen in Duitsland overweegt fabrieken te sluiten. Het Duitse tijdschrift Manager Magazin schreef donderdag daarnaast op basis van bronnen dat het concern overweegt tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland. Dat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen bij het merk Volkswagen in het land.

Hennis-Plasschaert ziet ‘geweldsspiraal met desastreuze gevolgen’

WASHINGTON – De speciale VN-gezant voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, ziet de aanval van Israël in “dichtbevolkt gebied” in zuidelijk Beiroet als onderdeel van een “gevaarlijke geweldsspiraal met desastreuze gevolgen”. Ze roept op tot onmiddellijke beëindiging van het geweld.

Volgens de voormalige Nederlandse defensieminister is de aanval opnieuw een “zorgwekkende escalatie”. Ze zegt in een korte verklaring dat er nog altijd een diplomatieke weg te bewandelen is. VN-chef António Guterres roept via zijn woordvoerder alle partijen op tot “maximale terughoudendheid” en tot “onmiddellijke de-escalatie”.

Volgens de Libanese autoriteiten kwamen zeker twaalf mensen om het leven en raakten tientallen mensen door de Israëlische aanval gewond.

Het Israëlische leger zegt de belangrijke Hezbollahcommandant Ibrahim Aqil tijdens een ontmoeting met andere hooggeplaatste figuren te hebben gedood. Aqil en de anderen zouden een soortgelijke aanval als die van Hamas op 7 oktober vorig jaar aan het voorbereiden zijn.

Fiscus kan nieuwe vermogensheffing mogelijk niet tijdig invoeren

DEN HAAG – De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel “in zijn huidige vorm” in 2027 volledig in te voeren.

Dat meldt staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) aan de Tweede Kamer. Verdere vertraging kan stevig in de papieren lopen. Nu al loopt de schatkist de komende twee jaar miljarden mis omdat de rechter het bestaande stelsel onderuit heeft gehaald, en er nog geen nieuwe van kracht is.

Idsinga heeft de fiscus gevraagd “alternatieve invoeringsopties” in kaart te brengen. Hij hoopt dat er, bijvoorbeeld via een stapsgewijze invoering, toch al in 2027 via het nieuwe stelsel belasting kan worden geïnd. Ook moet de fiscus kijken of ICT-investeringen die toch worden gedaan in het kader van de hersteloperatie, wellicht ook de invoering van het nieuwe stelsel ten goede kunnen komen.

De box 3-heffing ging uit van een verondersteld rendement dat spaarders en beleggers zouden maken op hun bezittingen. Maar in de jaren dat de rente extreem laag was, haalden zij dat rendement in de praktijk bij lange na niet. Na een reeks rechtszaken staat inmiddels vast dat dit stelsel zo niet kan. Daarom komt er nu een belasting op daadwerkelijk behaald rendement.

Wiersma wil af van verbod op stroomstootapparaten in veehandel

DEN HAAG – Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector.

Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.

Wiersma wil afspraken maken over dierenwelzijn, maar wil geen strengere regels dan elders in Europa. Volgens het ministerie is het verbod op de apparaten nog niet definitief van tafel. “De eerste stap is om hierover in dialoog te treden met de sector.”

Het voornemen van Wiersma leidt tot afkeuring van Thom van Campen van coalitiepartij VVD. “Wat een teleurstelling”, schrijft hij op X. “Wat de VVD betreft verdwijnen deze wapens uit de veehouderij.” Van Campen krijgt bijval van oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren.

PvdD-leider Esther Ouwehand wijst ook naar de PVV. De partij van Geert Wilders zegt vaak zich hard te willen maken voor dierenwelzijn. “Het is aan de Kamer, en vooral coalitiepartij PVV, of ze Wiersma weg laten komen met het schrappen van dit verbod.”

Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

ROTTERDAM – De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. De man wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie, onder leiding van twee officieren van justitie, doet uitgebreid onderzoek naar het incident. Een 32-jarige man uit Rotterdam overleed hierbij ter plekke. Een 33-jarige man uit Zwitserland raakte gewond, maar heeft inmiddels het ziekenhuis kunnen verlaten.

Volgens het OM levert het “tot nog toe verrichte onderzoek op dat de verdachte mogelijk ideologisch gedreven is. Zo riep de verdachte tijdens het plegen van de feiten een aantal keer Allahoe Akbar”, aldus het OM in een verklaring.

Andere motieven

Tegelijkertijd wil het OM benadrukken dat het onderzoek nog in volle gang is “en dat ook andere motieven nadrukkelijk niet worden uitgesloten. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen”.

De verdachte, zo werd eerder al bekend, is een bekende van politie en justitie. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsincidenten, meldt het OM. Verdere details geeft het OM daarover niet.

Terughoudend

De verdachte zit op dit moment in volledige beperkingen. Daarom is het OM terughoudend met het delen van verdere informatie.

De voorgeleiding vindt plaats bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank Rotterdam behandelt deze zaak niet, omdat zich onder de omstanders van de steekpartij een aantal medewerkers van de rechtbank bevonden, aldus het OM.

Man dood vrouw met geweld in Assen en pleegt zelfmoord

ASSEN – De politie heeft het onderzoek naar het overlijden van een vrouw en een man uit Assen vrijwel afgerond. Daaruit blijkt dat de vrouw met geweld om het leven is gebracht, meldt de politie vrijdag.

De overleden vrouw werd afgelopen dinsdag aangetroffen in de tuin van een woning aan de Deelheugte in Assen. De politie heeft onderzocht of er een verband was met een zelfdoding, eerder die dag aan de Smetanalaan in Assen.

Er is onder andere uitvoerig sporenonderzoek verricht in en rond de woning aan de Deelheugte en aan de Smetanalaan. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat de vrouw met geweld om het leven is gebracht door de man.

De man heeft zichzelf daarna van het leven beroofd. Een vervolging is daardoor niet meer aan de orde. Het incident heeft plaatsgevonden in de relationele sfeer. Het onderzoek wordt nu verder afgerond en afgesloten, aldus de politie.

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK – De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar oud uit Hillegom.

Burgemeester Ankie Broekers-Knol heeft vrijdagmiddag bloemen gelegd bij de plek van het ongeval aan de Rijksstraatweg in de Noord-Hollandse plaats.

Het ongeluk gebeurde woensdag rond 15.25 uur. Broekers-Knol zegt met ontzetting kennis te hebben genomen van het ongeval. “Ik leef intens mee met de ouders, familie, vrienden en klasgenoten van het meisje”, aldus de burgemeester. “Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat het ongeval voor de chauffeur, de inzittenden van de bus en omstanders een traumatische ervaring is.”

LAATSTE NIEUWS

Brug Uitwellingerga wordt niet meer bediend voor de scheepvaart

UTRECHT - Rijkswaterstaat stopt per direct voor onbepaalde tijd met de bediening voor de scheepvaart van brug Uitwellingerga over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Door bediening...
×