Clicky

zondag 22 september 2024 - 11:28 uur
Home Blog

Vakbond kondigt staking bij Gelderse baksteenfabriek Wienerberger aan

Bakstenen
Foto: Adobe Stock

UTRECHT – Werknemers van een baksteenfabriek in Pannerden leggen maandagochtend het werk neer. De staking van ongeveer vijftig medewerkers is volgens vakbond FNV de eerste van een reeks acties waarmee werknemers een hogere salarisstijging willen afdwingen. De staking bij de Gelderse fabriek van baksteenproducent Wienerberger duurt vijf uur en eindigt om 10.30 uur.

Volgens FNV zijn werknemers “diep teleurgesteld” in de salarisverhoging die werkgevers hebben aangeboden voor de nieuwe cao voor baksteenproducenten. Volgens vakbondsbestuurder Yolanda Reus komt dat onder andere doordat een eerder loonbod werd verlaagd.

Eerder deze week liet brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) namens werkgevers weten de aangekondigde acties te betreuren. De baksteenindustrie heeft op dit moment het probleem dat in Nederland minder wordt gebouwd, terwijl de kosten voor energie en verduurzaming de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. KNB zegt daarom dat het belangrijk is om cao-afspraken te maken die “zowel werknemersbelangen als de economische realiteit van de sector in acht nemen”.

FNV eist ook dat oudere werknemers gemakkelijker minder uren per week kunnen werken, zonder er in loon en pensioenopbouw te veel op achteruit te gaan. Ook wil de vakbond dat lonen vanaf volgend jaar mei meestijgen met de inflatie.

Hezbollah vuurt in enkele uren tijd honderd raketten af op Israël

TEL AVIV – De Libanese beweging Hezbollah heeft zondagochtend meer dan honderd raketten afgevuurd op Israël, meldt het Israëlische leger. Iets voor 04.00 uur Nederlandse tijd vuurde Hezbollah volgens het leger twintig projectielen af, gevolgd door 85 projectielen een uur later. Israël zegt dat het de aanvallen beantwoordt met nieuwe bombardementen op zondagochtend.

Hezbollah bevestigt dat het een reeks aanvallen heeft uitgevoerd in de nacht van zaterdag op zondag. Volgens de groepering waren die onder meer gericht op industriële complexen in de buurt van de havenstad Haifa, in het noorden van Israël. Eerder werd bekend dat de beweging tientallen raketten had afgevuurd op de vliegbasis van Ramat David, op iets meer dan 40 kilometer van de grens met Libanon.

De afgelopen dagen is de strijd tussen Israël en Hezbollah geëscaleerd. Zaterdagavond viel Israël met tientallen gevechtsvliegtuigen het zuiden van Libanon aan. Vrijdag voerde het land al bombardementen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid kwamen daarbij zeker 45 mensen om het leven.

Eerder in de week werden duizenden Hezbollahleden in Libanon getroffen door exploderende piepers en walkietalkies. Bij die aanvallen kwamen 39 mensen om het leven en raakten 3000 anderen gewond.

Rijkswaterstaat: mijd regio Utrecht zondag vanwege afsluiting A2

A2

UTRECHT – Weggebruikers doen er zondag goed aan de regio Utrecht te mijden vanwege de afsluiting van de A2. Daarmee voorkomen ze veel extra reistijd, meldde Rijkswaterstaat zondag. Zaterdag leidde de afsluiting, samen met ongevallen op de A27 en extra verkeersdrukte rondom Vianen door een festival op het drukste moment tot bijna een uur extra reistijd.

De A2 van Utrecht richting Den Bosch is sinds vrijdagavond tot maandagochtend 05.00 uur dicht van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen. Het is het laatste weekend dat dit stuk snelweg dicht is voor werkzaamheden. De afgelopen tijd ging de A2 vaker in het weekend dicht voor groot onderhoud, wat verschillende keren leidde tot fikse verkeersopstoppingen.

Rijkswaterstaat had al eerder opgeroepen de wegen rond Utrecht dit weekend te mijden, maar desondanks was het er zaterdag opnieuw druk. In de loop van de avond namen de vertragingen volgens de overheidsinstantie af dankzij genomen verkeersmaatregelen. Verkeerslichten werden langer op rood of groen gehouden en er werden verkeersregelaars ingezet om de doorstroming te verbeteren.

“Ook zondag 22 september blijven afsluitingen van kracht op zowel de A2 richting Den Bosch als de A1 richting Apeldoorn. Weggebruikers dienen rekening te houden met vertragingen van ten minste 30 minuten”, aldus Rijkswaterstaat. Behalve de oproep de regio Utrecht te mijden, vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers daarnaast bij files op de snelwegen niet op zoek te gaan naar sluiproutes maar de omleidingsborden te volgen. Lokale weggebruikers krijgen het advies hun reis uit te stellen of gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

Brand in afvalberg bij afvalverwerkingsbedrijf in Son onder controle [+foto’s]

Brandweer

SON – De brand in een afvalberg op het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf in het Brabantse Son is onder controle. Het bedrijf zelf gaat nog nablussen. Dat duurt volgens de brandweer Brabant-Zuidoost waarschijnlijk tot 11.00 uur.

Bij de brand kwam veel rook vrij, maar inmiddels is de hoeveelheid rook fors afgenomen en de brandweer verwacht daarom geen overlast meer daarvan.

Het vuur brak rond 02.30 uur uit bij het bedrijf aan de Ekkersrijt door onbekende oorzaak. Niemand is gewond geraakt.

De brandende afvalberg van naar schatting tien bij tien meter is door shovels uit elkaar getrokken en het vuur is grotendeels geblust. “Het smeult en rookt nu nog een beetje”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer heeft “een heleboel metingen” verricht. “In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen”, zegt hij, maar buiten die stoffen is niks gevaarlijks gemeten.

Trailer uitgebrand in Apeldoorn [+foto]

Foto: LDG Fotografie

APELDOORN – Een trailer is afgelopen nacht volledig in vlammen opgegaan aan het Kanaal Zuid in Apeldoorn. Meters hoge vlammen en rookwolken waren van ver al te zien.

Rond 03.45 uur werd de brand ontdekt door voorbijgangers, zij belden direct 112 waarna de brandweer snel ter plaatse was. Bij aankomst van de brandweer stond de achterzijde van de trailer al volledig in brand. Meters hoge vlammen sloegen uit de trailer.

De brandende trailer stond tegen een andere trailer geparkeerd waardoor het blussen werd bemoeilijkt. Ook was er kans op eventuele overslag.

De brandweerlieden hebben direct ingezet op het voorkomen van verdere uitbreiding en met succes, de andere trailer kon worden behouden. De brandende trailer was geladen met kunststof materialen.

De brandweer is zeker twee uur bezig geweest met het bestrijden van de brand.

Over een eventuele oorzaak is nog niets bekend. Brandstichting wordt echter niet uitgesloten.

VS roepen burgers op Libanon te verlaten

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikanen die in Libanon verblijven zaterdag geadviseerd het land te verlaten in verband met het opgelaaide conflict tussen Israël en Hezbollah.

Het ministerie raadde burgers aan te vertrekken nu er nog reguliere vluchten worden uitgevoerd in de regio.

“Vanwege de onvoorspelbare aard van het voortdurende conflict tussen Hezbollah en Israël en de recente explosies in Libanon, inclusief Beiroet, dringt de Amerikaanse ambassade er bij Amerikaanse burgers op aan om Libanon te verlaten zolang er nog commerciële mogelijkheden zijn,” aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bijgewerkt advies.

Het ministerie gaf eerder al het advies af niet naar Libanon te reizen. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft sinds oktober 2023 code rood aan voor heel Libanon, waarmee het Nederlanders ten strengste afraadt om naar dat land te reizen.

Trump vindt het ‘te laat’ voor tweede debat met Harris

WILMINGTON – De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat niet in op de vraag van zijn Democratische tegenstander Kamala Harris om een tweede keer met elkaar in debat te gaan. Harris had eerder op zaterdag een uitnodiging van nieuwszender CNN aanvaard om op 23 oktober in debat te gaan en riep Trump op hetzelfde te doen.

Tijdens een rally in Wilmington in North Carolina zei Trump dat hij het in principe wel wilde, voor “de goede entertainmentwaarde van een debat”, maar dat het “te laat” was. Dat komt volgens de kandidaat doordat op sommige plekken mensen hun stem al kunnen uitbrengen.

Bij vorige verkiezingen vonden rond deze tijd voor de verkiezingen nog wel debatten plaats. Volgens het campagneteam van Harris “is het ongezien in de moderne geschiedenis dat er slechts één presidentieel debat is”. Kiezers verdienen nog een debat om te beslissen welke kandidaat ze willen steunen, vindt Harris.

In het eerste en voorlopig enige debat tussen Harris en Trump, op 10 oktober, zette Harris volgens waarnemers de beste prestatie neer. Ook een panel op Fox News, een nieuwszender die Trump gunstig gezind is, riep Harris uit tot “winnaar” van het debat.

Tientallen Israëlische vliegtuigen vallen zuiden Libanon aan

TEL AVIV – Tientallen Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdagavond doelen in het zuiden van Libanon gebombardeerd, maakte het Israëlische leger bekend. Volgens het leger was de groepering Hezbollah van plan om raketten op Israël af te schieten, en is de aanval preventief uitgevoerd.

“Het afgelopen uur hebben we op grote schaal aanvallen uitgevoerd in Zuid-Libanon na de identificatie van Hezbollahs voorbereidingen om op Israëlisch grondgebied te schieten”, zei de legerwoordvoerder Daniel Hagari iets na 19.00 uur Nederlandse tijd.

Ook eerder op de dag waren er al wederzijdse beschietingen geweest. Hezbollah schoot zaterdagmiddag volgens Israël negentig raketten de grens over. Zelf vernietigde Israël “duizenden” raketlanceerders van de Libanese groepering, aldus het leger.

Beiroet

De spanning in het gebied is de afgelopen week sterk toegenomen. Eerst werden Hezbollahleden getroffen door ontploffende drones en walkietalkies, wat leidde tot zeker 39 dodelijke slachtoffers en meer dan 3000 gewonden.

Op vrijdag viel Israël vervolgens doelen aan in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Daarbij kwamen 37 mensen om het leven. Onder hen waren zestien Hezbollahstrijders, maar volgens het Libanese ministerie van Gezondheid ook drie kinderen en zeven vrouwen.

Gewonde en twee aanhoudingen na steekpartij in Hoofddorp

HOOFDDORP – Bij een steekpartij in Hoofddorp is iemand gewond geraakt, die voor behandeling overgebracht is naar het ziekenhuis.

Lokale media melden dat een man zwaargewond is geraakt, maar de politie spreekt op X van “onbekend letsel”. Er zijn twee mensen aangehouden.

Het steekincident gebeurde rond 20.30 uur op straat in de Manegelaan. “Voor zover bekend is er nu sprake van één slachtoffer”, aldus de politie over het incident. “Mogelijk ligt hieraan een conflict ten grondslag tussen meerdere personen.”

Over de identiteit van het slachtoffer en over de twee aangehouden personen zijn geen mededelingen gedaan. De politie doet onderzoek en roept mensen die meer informatie hebben over de situatie op zich te melden.

Automobilist omgekomen na aanrijding met vrachtwagen in Almkerk [+foto]

Foto: SQVision

ALMKERK – In het Noord-Brabantse dorp Almkerk is zaterdag de bestuurder van een auto om het leven gekomen nadat het voertuig in aanrijding was gekomen met een vrachtwagen, meldt de politie.

Het incident gebeurde in de avond op de Waardhuizenseweg.

De weg is afgesloten voor onderzoek door de politie.

Rusland neemt niet deel aan geplande vredestop over Oekraïne

MOSKOU – Rusland neemt niet deel aan een vredestop over de oorlog in Oekraïne die mogelijk in november plaatsvindt. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven.

In juni vond een eerste vredestop plaats in Zwitserland. Daar was Rusland toen niet voor uitgenodigd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had aangegeven dat hij ditmaal mogelijk wel Russische vertegenwoordigers bij de gesprekken wilde hebben.

Maar volgens de woordvoerder heeft Russische deelname geen zin. “De bijeenkomst heeft hetzelfde doel: het promoten van de onhaalbare ‘formule van Zelensky’ als enige basis voor het oplossen van het conflict”, schrijft ze in een verklaring.

‘Serieuze voorstellen’

Volgens haar betekent die formule dat Kyiv “steun wil krijgen van een meerderheid van de landen en vervolgens aan Rusland een ultimatum wil opleggen”. Rusland “neemt aan zulke toppen niet deel”, zei ze.

Moskou stelt dat het wel “serieuze voorstellen” wil overwegen die rekening houden met “de geopolitieke realiteit op de grond.”

Stay Tuned namens Nederland naar Junior Eurovisie Songfestival

ROTTERDAM – Het kwartet Stay Tuned vertegenwoordigt Nederland in november op het Junior Eurovisie Songfestival in Madrid. Chiara (14), Inkar (12), Miucha (12) en Niek (13) wonnen zaterdagavond de nationale finale van het Junior Songfestival in Rotterdam Ahoy met het liedje Music. De vier kregen de trofee uit handen van de winnaars van vorig jaar, Sep en Jasmijn.

Stay Tuned ontving de meeste punten van de kinderjury en de kijkers thuis. De in Oekraïne geboren zangeres Veronika eindigde op de tweede plaats. Zij was de favoriet van de professionele jury. Het trio HSD eindigde op de derde plaats en zanger Ruben werd vierde en laatste.

Het Junior Eurovisie Songfestival is dit jaar in Spanje. Frankrijk, dat vorig jaar voor de derde keer in vier jaar tijd won, gaf de organisatie uit handen vanwege de drukke sportzomer met onder meer de Olympische Spelen.

Nederland eindigde vorig jaar op de zevende plaats. Ons land deed tot dusver 21 keer mee aan de junioreditie van het Eurovisie Songfestival en is daarmee het enige land dat bij alle edities van de partij was. De finale vindt dit jaar plaats op 16 november.

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

BERLIJN – De topman van het Duitse industrieconcern Bosch acht het onwaarschijnlijk dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst daalt. In een interview met de Funke Mediengruppe, dat zaterdag is gepubliceerd, stelde Bosch-directeur Stefan Hartung dat “warmtepompen waarschijnlijk nooit goedkoper worden dan een eenvoudige gasketel”.

Warmtepompen bevatten volgens hem veel hoogwaardige materialen zoals koper, waarvan de prijs op de wereldmarkt wordt bepaald. Door een afnemende vraag is de productie enigszins teruggeschroefd. Dat maakt een prijsdaling ook onwaarschijnlijk, aldus Hartung.

Bosch zet flink in op de warmtepompmarkt en investeert meer dan 1 miljard euro in de ontwikkeling en productie van de technologie tot 2030. Maar volgens de Duitse branchevereniging voor verwarmingstechniek zijn er na een verkooprecord in 2023, in de eerste helft van dit jaar nog maar zo’n 90.000 warmtepompen verkocht. Dat is nog niet eens de helft van de verkopen in dezelfde periode vorig jaar.

Hartung denkt dat de nieuwe Duitse warmtewet klanten heeft ontmoedigd. “Ze wachten nu liever even af. Maar ik ben ervan overtuigd dat de aankoopbeslissing slechts wordt uitgesteld.” Warmtepompen worden gezien als milieuvriendelijker dan verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen. De Duitse overheid streeft naar een jaarlijkse installatie van 500.000 warmtepompen vanaf 2024.

MAN 6×6 knijperauto voor Wessel Duin Dienstverlening

CASTRICUM – Wessel Duin dienstverlening uit Castricum nam zaterdag zijn MAN TGS 6×6 met Wierda wide spread in ontvangst. De MAN is opgebouwd met een HMF kraan en kipper.

Bjorn Elijzen van ETRADING uit Emmeloord, gespecialiseerd in truck, trailers en leasing, mocht meedenken bij de investering in deze mooie multifunctionele machine.

Het doel van Wessel Duin was een multifunctionele truck met knijper kraan en veel laadvermogen die ook ingezet kan worden in de milieu zones.

 

Burgemeester Rijswijk: drama van vrijdag heeft enorme impact

RIJSWIJK – “Het afschuwelijke drama van vrijdag heeft een enorme impact op de Rijswijkse samenleving.” Dat liet burgemeester Huri Sahin van de Zuid-Hollandse gemeente weten, nadat zij zaterdag de buurt had bezocht waar vrijdag een vrouw was omgekomen door een schietpartij.

“Samen met de politie en woningcorporatie Rijswijk Wonen heb ik verschillende buurtbewoners gesproken. Het drama dat gisteren plaatsvond, heeft een enorme impact. Iedereen is ontzettend geschrokken”, aldus Sahin.

Vrijdag rond 17.45 uur vond het schietincident plaats aan de Galjoenstraat. Een 38-jarige vrouw werd neergeschoten en zwaargewond aangetroffen in een portiek in de straat. Ze overleed ter plaatse. De verdachte, een 57-jarige man uit Rijswijk, werd in een woning in dezelfde straat aangehouden. “Opnieuw lijkt er een vrouwenmoord te hebben plaatsgevonden”, stelt Sahin zaterdag. Vorig jaar werden in Rijswijk twee keer vrouwen gedood door hun partner, in juni en later nog eens in november.

‘Veel vragen’

Het verhoor van de verdachte is in volle gang, laat de politie weten. “En dat gaat de komende dagen ook nog door”, aldus een woordvoerder van de politie. Of de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden en welke relatie ze dan hadden, is niet bekend. De verdachte zou de buurman zijn van het slachtoffer, maar de politie doet daarover geen uitspraken.

De gemeente Rijswijk organiseert maandag een buurtbijeenkomst om “verder met elkaar in gesprek te gaan”, meldt de burgemeester. “Op dit moment leven er veel vragen. Vragen waarop we de antwoorden nog niet hebben. Het politieonderzoek is in volle gang. In het belang van een goed gedegen onderzoek roep ik iedereen op die ook maar iets weet of heeft gehoord om het aan de politie te laten weten. Dat is echt heel belangrijk.”

Goed opgevangen

Over hoe het gaat met het zoontje van de vrouw, die naar verluidt 4 jaar oud is en erbij was toen zijn moeder werd neergeschoten, kan de gemeente om privacyredenen niets zeggen. Maar een woordvoerder zegt dat men ervan uit kan gaan dat hij goed wordt opgevangen.

De burgemeester was zaterdag ongeveer twee uur aanwezig in de buurt en belde hier en daar aan om met omwonenden te spreken.

LAATSTE NIEUWS

A2

Rijkswaterstaat: mijd regio Utrecht zondag vanwege afsluiting A2

UTRECHT - Weggebruikers doen er zondag goed aan de regio Utrecht te mijden vanwege de afsluiting van de A2. Daarmee voorkomen ze veel extra...
×