Clicky

maandag 28 oktober 2024 - 02:26 uur
Transport Duitsland Oprichten
Home Blog

Verstappen na tijdstraffen zesde in Mexico, rivaal Norris tweede

MEXICO-STAD – Max Verstappen heeft na een bewogen Grote Prijs van Mexico iets van zijn voorsprong in het wereldkampioenschap moeten inleveren. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 kreeg tijdens de race twee tijdstraffen van tien seconden te verwerken voor het dwarsbomen van zijn grote rivaal Lando Norris. Na een inhaalrace eindigde hij als zesde.

Carlos Sainz was in zijn Ferrari heer en meester op het hooggelegen circuit van Mexico-Stad en de Spanjaard won voor Norris, die tegen het einde van de race Charles Leclerc van Ferrari inhaalde. De coureur van McLaren liep 10 punten in op Verstappen. De WK-leider van Red Bull heeft met nog vier races te gaan 47 punten meer dan Norris.

Verstappen had nog wel een flitsende start. Hij was op het lange rechte stuk naar de eerste bocht sneller dan Sainz, die vanaf poleposition was vertrokken. De Spanjaard schoot in de bocht ook nog eens het gras op. Hij kwam daardoor weer voor Verstappen terug op de baan, maar begreep dat hij de koppositie moest teruggeven aan de Nederlander.

Safetycar

Vrijwel direct werd de race geneutraliseerd door de safetycar omdat de Japanner Yuki Tsunoda bij de start crashte in zijn RB. Na zes ronden achter de safetycar koos Verstappen het juiste moment voor de herstart, waardoor hij aan de leiding bleef. Sainz zat kort achter hem en Norris reed op de derde plaats.

Al snel plaatste Sainz een succesvolle aanval en passeerde Verstappen. Norris zag zijn kans schoon en wilde Verstappen ook inhalen. De Nederlander gaf weinig ruimte en Norris moest door het gras om een botsing te voorkomen. Leclerc profiteerde en zag de ruimte om op te schuiven naar de tweede plaats.

Tijdstraffen

Norris was voor de Nederlander teruggekeerd op de baan, maar hij gaf zijn positie niet terug. Een getergde Verstappen haalde een paar bochten later Norris weer in, maar reed daarbij buiten de baan en forceerde Norris opnieuw uit te wijken. “Ik zat de hele bocht voor hem. Deze gozer is gevaarlijk”, riep Norris boos over de teamradio.

De stewards oordeelden beide keren in het nadeel van Verstappen en gaven hem twee tijdstraffen van tien seconden. Hij reed kort daarna de pitstraat in voor verse banden en stond daar twintig seconden stil. Hij hervatte de race vanaf de vijftiende plaats en rukte geleidelijk op naar de zesde plaats, ver achter de Ferrari’s en Norris. Hij moest ook de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell nog voor zich dulden.

Halsema slaat eerste herdenkingsmunt voor 750 jaar Amsterdam

AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft zondag de eerste zilveren herdenkingsmunt geslagen die is ontworpen ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad.

De ceremoniële eerste slag was in de Ziggo Dome, waar het jubileumjaar zondagavond begint met een concert. Onder anderen Sophie Straat, René Froger en het Metropole Orkest treden daar op. Minister Eelco Heinen van Financiën was erbij toen Halsema de eerste munt sloeg.

Het zogeheten 750 jaar Amsterdam Vijfje is een ontwerp van kunstenaar Hans Gremmen. Op de voorkant staat het portret van koning Willem-Alexander en op de andere kant zijn onder andere de drie kruizen uit het wapen van Amsterdam afgebeeld.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Munt staat “de samenkomst van heden en verleden” centraal in het ontwerp. De herdenkingsmunt is een officieel betaalmiddel en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Het herdenkingsjaar Amsterdam 750 is zondag begonnen en duurt tot en met 27 oktober volgend jaar. Op die datum bestaat de stad precies 750 jaar.

Verstappen past rijgedrag niet aan na discussie met coureurs

MEXICO-STAD – Max Verstappen is niet van plan zijn rijgedrag te veranderen. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 is het er wel mee eens dat de internationale autosportfederatie FIA richtlijnen voor het racen gaat aanpassen. Dat zei hij op motorsport.com na vragen over een bijeenkomst van de Formule 1-coureurs bij de Grote Prijs van Mexico, die zondag om 21.00 uur begint.

Aanleiding voor een lange vergadering was het gevecht tussen Verstappen en Lando Norris in de Grote Prijs van de Verenigde Staten een week geleden. Norris (McLaren) kreeg tijdens de race op het circuit van Austin een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Verstappen buiten de baan had ingehaald. Norris moest door die straf zijn derde plaats afstaan aan Verstappen.

Norris was het niet eens met die straf en meer coureurs hadden het gevoel dat Verstappen door heel laat te remmen Norris buiten de baan had gedwongen. De Nederlander was bij zijn actie zelf ook buiten de baan gekomen, wat niet mag. De FIA heeft na de meeting toegezegd meer helderheid te verschaffen in de richtlijnen bij dit soort incidenten.

“Voor mij verandert er qua racen niets”, zei Verstappen. “De regels kunnen altijd beter, daar moet je altijd naar streven. Het is nooit perfect. Dat snap ik. Op sommige circuits raak je heel gemakkelijk buiten de baan en zeker in Austin is dat het geval. De FIA ziet dat ook. Ik denk niet dat de coureurs mij willen beperken, ze willen gewoon weten wat nu de regels zijn.”

Syriërs protesteren in Den Haag tegen kabinetsplannen

DEN HAAG – Enkele honderden Syriërs zijn zondagmiddag op de Lange Voorhout in Den Haag samengekomen om te protesteren tegen de plannen van het kabinet om delen van Syrië veilig te verklaren. Volgens de organisatie, Vrije Syriërs Nederland, is het absoluut niet veilig in Syrië zolang Bashar Assad daar aan de macht is. “Wij zijn geen gelukszoekers”, zo klinkt het. “Terugkeren naar Syrië betekent terugkeren naar de hel.”

De demonstranten zwaaien met vlaggen van de Syrische revolutie en er hangen borden met teksten als ‘Zolang Assad nog regeert, is er geen Syriër die terugkeert’ en ‘Veilig is het niet met een dictator aan de top’. Een van de organisatoren stelt dat de meeste aanwezigen liever in Syrië waren gebleven. “Wij zijn hier niet gekomen om jullie huizen af te pakken. We hebben geen andere veilige plek om heen te gaan. Wanneer Assad weg is, gaan mensen terug naar hun eigen huis en familie.”

Na de start op de Lange Voorhout is de menigte begonnen aan een mars richting de Laan van Reagan en Gorbatsjov, vlak bij station Den Haag Centraal. Ze worden daarbij begeleid door de politie, die zondagmiddag in groten getale op de been is in de Haagse binnenstad.

Onder anderen Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt (D66) en DENK-leider Stephan van Baarle spraken de demonstranten toe. De angst en woede van de betogers kunnen ze zich voorstellen. De politiek “mag haar ogen niet sluiten” voor de verhalen over wat in Syrië gaande is, zei Podt. Van Baarle verweet de regeringspartijen al eerder dat die “spelen met mensenlevens”.

Het kabinet wil als het maar enigszins mogelijk is delen van Syrië als veilig aanmerken zodat het Syriërs kan terugsturen. Maar dat kan alleen als ambtenaren oordelen dat het inderdaad veilig is, tekende premier Dick Schoof vrijdag aan. Om mensen te kunnen uitzetten, zal Nederland ook weer contacten moeten aanknopen met het Syrische regime waarmee het alle betrekkingen heeft verbroken.

Dode en tientallen gewonden door incident met truck in Israël, chauffeur doodgeschoten

TEL AVIV – Door het incident met een truck bij een bushalte in Israël eerder op zondag is een persoon overleden. Dit meldt Ichilov Medical Center, het ziekenhuis waar het slachtoffer naartoe was gebracht.

Eerder werden er al tientallen gewonden naar omliggende ziekenhuizen gebracht, onder wie een aantal zwaargewonden.

Volgens de Israëlische politie gaat het in totaal om veertig gewonden.

De truck reed op zondag ten noorden van Tel Aviv in op een bushalte. De politie meldt dat het incident wordt onderzocht en dat het vermoedelijk om een terreuraanslag gaat.

De chauffeur van de truck werd doodgeschoten door gewapende burgers.

Politie wist wel van MediaMarkt-actie, wijkagenten zagen plan

ROTTERDAM – De politie wist wel van het plan van de MediaMarkt in Rotterdam om, ter viering van het 25-jarig jubileum, in de nacht van zaterdag op zondag de deuren te openen en kortingen aan te bieden. Een woordvoerder zei eerder dat de politie er niks van had gehoord en dat ze hadden kunnen zeggen dat een nachtopening bij het Binnenwegplein “geen goed idee was”.

De MediaMarkt heeft eerder deze week met twee wijkagenten het veiligheidsplan doorgesproken. Hiermee geconfronteerd zegt de woordvoerder van de politie nu dat blijkbaar toen is besloten dat de voorgenomen veiligheidsmaatregelen, zo waren er beveiligers, voldoende waren.

De viering van de MediaMarkt ging uiteindelijk niet door, omdat een groep mensen vernielingen aanrichtte aan de ramen van het pand. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De politie moest het plein rond 00.30 uur leeghalen, de deuren van de MediaMarkt zijn nooit opengegaan.

De Rotterdamse burgemeester Carola Schouten vindt het “onacceptabel” dat een aantal mensen vernielingen heeft aangericht bij de MediaMarkt. Ook meldt Schouten dat mensen die al lang in de rij stonden voor de winkel “de dupe” zijn geworden van de situatie. Het is volgens haar nu zaak om in kaart te brengen hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Turkish Technic voert Redelivery checks uit voor de Airbus A320neo-vloot van IndiGo

Turkish Technic, een toonaangevende leverancier van onderhouds-, reparatie- en revisie diensten (MRO), heeft een belangrijke samenwerkingsovereenkomst gesloten met IndiGo, de grootste luchtvaartmaatschappij van India. De overeenkomst betreft het uitvoeren van Redelivery checks voor zeven Airbus A320neo-vliegtuigen van IndiGo.

In het kader van deze samenwerking zal Turkish Technic de Redelivery Check-diensten verzorgen voor de Airbus A320neo toestellen van IndiGo op haar faciliteiten op zowel Istanbul Atatürk Airport als Sabiha Gökçen Airport. Het eerste vliegtuig wordt in oktober 2024 verwacht voor de eerste Redelivery Check.

Mikail Akbulut, CEO en lid van de Raad van Bestuur van Turkish Technic, reageerde enthousiast op de nieuwe samenwerking: “We zijn verheugd om onze samenwerking met IndiGo verder uit te breiden. Deze overeenkomst onderstreept onze technische expertise op het gebied van vliegtuigonderhoud. Met onze jarenlange ervaring zijn we volledig uitgerust om de soepele en tijdige levering van IndiGo’s Airbus A320neo-vliegtuigen te garanderen, wat bijdraagt aan hun operationele succes. “We kijken ernaar uit om onze samenwerking te versterken en nieuwe kansen met IndiGo te verkennen.”

Wolfgang Prock-Schauer, COO van IndiGo, voegde hieraan toe: “Onze toewijding aan de hoogste normen van veiligheid en efficiëntie wordt bevestigd door onze samenwerking met Turkish Technic. Deze overeenkomst voor de Redelivery Checks van onze Airbus A320neo’s toont ons vertrouwen in de expertise en capaciteiten van Turkish Technic. “Deze samenwerking ondersteunt een naadloos redeliveryproces, waarbij wordt gezorgd dat onze vliegtuigen voldoen aan de hoogste wereldwijde normen.”

Als een belangrijke speler in de MRO-industrie biedt Turkish Technic een breed scala aan diensten, van onderhoud en revisie tot engineering en componentenlevering, voor zowel nationale als internationale klanten. Met vijf locaties en geavanceerde faciliteiten garandeert het bedrijf hoogwaardige service en efficiënte doorlooptijden.

Tientallen gewonden in Israël nadat vrachtwagen inrijdt op bushalte [+foto’s&video]

Still uit video X

TEL AVIV – In Glilot, iets ten noorden van Tel Aviv, is een truck ingereden op een bushalte, meldt de Israëlische politie. De politie spreekt van 24 gewonden.

De hulpverleningsorganisatie Magen David Adom meldt dat zestien mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht, van wie er vier zwaargewond zijn.

Volgens de politie worden “op dit moment de omstandigheden van het incident onderzocht”.

De nieuwssite Times of Israel schrijft dat de politie ervan uitgaat dat het om een terroristische aanval gaat en dat de chauffeur van de truck werd doodgeschoten door gewapende burgers die in de omgeving waren.

Twee vast rondom MediaMarkt-geweld, politie: actie geen goed idee

ROTTERDAM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen opgepakt rondom het MediaMarkt-geweld in Rotterdam, meldt de politie. Een 37-jarige man is opgepakt voor het bedreigen van een hondengeleider, een 21-jarige man voor het niet opvolgen van een bevel van de politie. Volgens de woordvoerder was de politie niet op de hoogte van de actie.

“Wij hebben er als politie niks over gehoord”, schetst de woordvoerder, die zegt dat ze de actie niet hadden kunnen verbieden. “Maar we hadden wel kunnen zeggen dat dit geen goed idee was.” Dat komt volgens de woordvoerder doordat het in de nacht heel druk is in het gebied bij het Binnenwegplein, waar horeca te vinden is. “Zaterdagnacht zijn weinig mensen nog nuchter.”

De jongste opgepakte man komt uit Tilburg, de 37-jarige heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De woordvoerder zegt dat een groep mensen duidelijk kwaad in de zin had, zo kwamen er mensen met gezichtsbedekking naar het Binnenwegplein.

De MediaMarkt wilde vieren dat het 25 jaar geleden is dat het eerste filiaal in Nederland de deuren opende. Er was een kortingsactie en een nachtopening gepland tussen middernacht en 01.00 uur, op het moment dat de klok zogezegd het 25e uur slaat. Sommige klanten stonden al uren in de rij toen het misging. Er is onder meer met vuurwerk gegooid, ook zijn ramen stukgemaakt. De politie moest het plein rond 00.30 uur leeghalen, de deuren van de MediaMarkt zijn nooit opengegaan.

MediaMarkt Rotterdam gaat zondag weer open na opstootjes

ROTTERDAM – De MediaMarkt aan het Binnenwegplein in Rotterdam gaat naar verwachting rond 12.00 uur weer open, een uur later dan gebruikelijk, meldt een woordvoerder van de elektronicawinkel zondag. In de nacht van zaterdag op zondag ging het mis rondom een kortingsactie met nachtopening: honderden mensen verzamelden zich. Een “behoorlijke groep” heeft vervolgens roet in het eten gegooid, aldus de woordvoerder.

Zo waren er opstootjes en is met vuurwerk gegooid. Volgens de woordvoerder stond de groep niet tussen de wachtende klanten, maar erbuiten. De winkel heeft schade opgelopen aan de pui, onder meer ramen zijn stuk. De “laatste checks” voor de opening worden nu uitgevoerd, meldt de woordvoerder.

De politie heeft het plein in de nacht van zaterdag op zondag leeggehaald. Het is nog niet bekend hoeveel mensen zijn opgepakt. Ongeveer honderd medewerkers van de MediaMarkt moesten uren in het gebouw blijven omdat het niet veilig genoeg was om naar buiten te gaan. De woordvoerder van MediaMarkt spreekt van een “behoorlijke impact”.

Evalueren

MediaMarkt gaat evalueren “wat we anders hadden kunnen doen”. Er waren twaalf beveiligers. “Er zal vast wel iets uitkomen”, schetst de woordvoerder, die daarna ook meldt dat als mensen iets willen verstieren, ze altijd wel een mogelijkheid vinden om dat te doen. “Ik heb het idee dat we heel veel gedaan hebben aan de beveiliging.”

De kortingsactie gaat door, er wordt alleen nog overlegd in welke vorm dat gaat gebeuren.

Wintertijd weer ingegaan

DEN HAAG – De wintertijd is weer ingegaan. In de nacht van zaterdag op zondag is om 03.00 uur de klok teruggezet naar 02.00 uur. Daarmee is het weer de standaardtijd. Vanaf nu is het ‘s ochtends eerder licht en moeten ‘s avonds de lampen eerder aan.

De kunstmatige zomertijd geldt in Nederland sinds 1977 en is ingesteld omdat het licht dan beter overeenkomt met de uren dat de meeste mensen wakker zijn. Daardoor is ‘s avonds minder verlichting nodig en wordt energie bespaard, zo was het idee. Of dat daadwerkelijk een besparing oplevert, wordt echter betwijfeld.

Sinds 1980 wordt de instelling van zomer- en wintertijd op Europees niveau geregeld. De Europese Commissie wilde in 2018 stoppen met de regeling, maar onder meer Nederland schoof een beslissing daarover op de lange baan.

Ons land wil dezelfde tijd blijven hanteren als omringende landen, maar wil van de commissie een betere argumentatie over de voor- en nadelen van afschaffing van de zomertijd. Zo zou de wisseling van de tijden een negatief effect hebben op het bioritme van mensen.

De wintertijd duurt een half jaar; in het laatste weekend van maart gaat de zomertijd weer in.

Porsche wil miljarden besparen, krimpt dealernetwerk in China

STUTTGART – Sportwagenfabrikant Porsche wil de komende jaren miljarden besparen na een trager dan verwachte overstap naar elektrische auto’s en aanhoudende zwakte in de Chinese markt.

Een van de besparingsmaatregelen is het inkrimpen van het dealernetwerk in China, maakte het Duitse concern bekend.

Porsche zag zowel de omzet als winst dalen in het afgelopen kwartaal. De verkopen daalden met meer dan 5 procent tot 28,6 miljard euro, terwijl de operationele winst met ruim een kwart afnam.

Financieel directeur Lutz Meschke zei in een toelichting op de cijfers dat Chinese autofabrikanten de markt voor elektrische voertuigen in eigen land domineren, vooral door lagere productiekosten.

Hoewel de bestuurder aangaf dat het derde kwartaal het zwakste van 2024 was, waarschuwde hij dat de verkoop in China ook volgend jaar laag zal blijven. “Het is onrealistisch om te verwachten dat China terugkeert naar de niveaus die we eerder zagen”, aldus Meschke.

WHO-chef veroordeelt Israëlische aanval op ziekenhuis Gaza

GENÈVE – Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de Israëlische aanval donderdagnacht op het Kamal Adwan-ziekenhuis streng veroordeeld. Het ziekenhuis in Beit Lahia is het laatste nog functionerende ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook.

“Elke aanval op gezondheidsinstellingen is een schending van het internationale humanitaire recht”, schrijft Ghebreyesus op X.

Israëlische troepen hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten, maar hebben volgens Ghebreyesus 44 mannelijke artsen en verplegers meegenomen. Alleen het vrouwelijke personeel, de directeur en een mannelijke dokter zijn volgens hem over om de circa tweehonderd patiënten te verzorgen. De voorzieningen in het ziekenhuis en de voorraden zijn zwaar beschadigd of vernietigd.

Ghebreyesus schrijft dat door aanhoudende gevechten rond ziekenhuizen de gezondheidssituatie in het noorden van Gaza “catastrofaal” is. “Het hele gezondheidssysteem in Gaza wordt al meer dan een jaar aangevallen.”

Israël zegt dat aanval met onder meer tanks op het Kamal Adwan-ziekenhuis deel uitmaakte van een operatie tegen “terroristische infrastructuur”. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei zaterdag tegen Al Jazeera dat het de 14e keer was dat het ziekenhuis onder vuur kwam te liggen.

Dode en gewonde door motorongeluk bij Hoorn

HOORN – In de buurt van Hoorn is zaterdag iemand om het leven gekomen door een motorongeluk. Het slachtoffer zat samen met iemand anders op de motor.

Die persoon is “aanspreekbaar en met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht”, meldt de politie. Wie van beiden de motor bestuurde, is niet bekendgemaakt.

Het ging mis op de oprit van de provinciale weg N307 naar de snelweg A7, meldt de politie. Volgens het Noordhollands Dagblad vloog de motor uit de bocht.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk, waarbij geen andere voertuigen betrokken waren.

Libanese media: Israël blaast huizen op in grensstadje

BEIROET – Het Libanese staatspersbureau NNA heeft gemeld dat Israëlische troepen zaterdag meerdere huizen hebben opgeblazen in het grensstadje Adaisseh, ten noorden van Kirjat Sjmona. Ze begonnen daarmee na zonsopkomst. Ook in het naburige Kfar Kila werden zware ontploffingen gemeld, die tot ver in de omtrek werden gehoord.

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat in de betreffende Libanese regio “grote hoeveelheden explosieven” de lucht zijn ingegaan. De impact was zo hevig dat in noordelijke delen van Israël een aardbevingswaarschuwing werd afgegeven.

Vorige week kwamen er ook al berichten naar buiten dat sinds het Israëlische grondoffensief, ingezet om Hezbollah-milities definitief uit te schakelen, enkele Libanese dorpen in het grensgebied vrijwel met de grond zijn gelijkgemaakt. Behalve woningen zouden ook moskeeën zijn verwoest.

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldde zaterdag dat door Israëlische aanvallen sinds oktober vorig jaar 2653 mensen om het leven zijn gekomen. Alleen vrijdag al kwamen er negentien dodelijke slachtoffers bij.

LAATSTE NIEUWS