Clicky

woensdag 26 juni 2024 - 22:56 uur
Home Blog

Twee kinderen op fiets zwaargewond door ongeval in Hoogezand

HOOGEZAND – In het Groningse Hoogezand zijn twee kinderen ernstig gewond geraakt door een verkeersongeval. De twee zaten op een fiets en kwamen in botsing met een auto, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 18.40 uur op de Troelstralaan. De kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto is niet aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de politie zaten de kinderen op een ‘normale’ fiets en geen fatbike.

Met beroep op ‘religiekritiek’ noemt Wilders de islam walgelijk

Wilders

DEN HAAG – Enkele dagen voordat een kabinet met daarin voor het eerst PVV-ministers op het bordes staat, slaat Geert Wilders op X een felle toon aan. Met een beroep op religiekritiek, wat volgens de zogenoemde basislijn rechtstaat van de coalitie geoorloofd is, noemt hij de islam een “walgelijke, verwerpelijke, gewelddadige en haatdragende religie”.

De afgelopen tijd was er in de Tweede Kamer discussie wat wel en niet valt binnen de grenzen van de basislijn, bleek tijdens verschillende hoorzittingen met beoogd bewindslieden. Beoogd PVV-vicepremier Fleur Agema kreeg bijvoorbeeld vragen over eerdere uitlatingen over ‘de-islamisering’.

Ook werden PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel) ondervraagd over hun gebruik van de complottheorie over ‘omvolking’. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, Infrastructuur) wilde geen afstand doen van een eerdere tweet over ‘minder, minder, minder’ Marokkanen.

Mening coalitiegenoten gepeild

Waar vooral PVV-bewindspersonen tot verantwoording werden geroepen, kregen ook ministers en staatssecretarissen van VVD en NSC de vraag wat zij vinden van dergelijke uitspraken. VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat) zei collega-bewindslieden aan te spreken als zij dergelijke woorden weer gebruiken. PVV-leider Wilders zit overigens niet in het kabinet.

Coalitiepartners VVD, NSC en BBB waren woensdagavond niet beschikbaar voor de vraag of zij de uitlatingen van Wilders op X in lijn met de afspraken vinden. Eerder in de formatie stopte NSC-leider Pieter Omtzigt nog met onderhandelen, omdat eerdere uitspraken van PVV’ers leidden tot een “rechtsstatelijke afstand” met Wilders’ partij die hij niet te overbruggen vond. Hij gaf toen aan alleen te willen gedogen, maar committeerde zich later toch aan de nieuwe rechtse coalitie.

Eigenaar deels ingestorte beachclub op Mallorca aangehouden

deels ingestorte beachclub op Mallorca

MALLORCA – De eigenaar van een beachclub op Mallorca die ruim een maand geleden deels instortte, is opgepakt. Bij het incident kwamen vier mensen om het leven. Ook vielen er zestien gewonden, onder wie tien Nederlanders.

De eigenaar van de Medusa Beach Club wordt verdacht van vier gevallen van dood door grove nalatigheid en zes gevallen van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door grove nalatigheid, meldt de Spaanse politie. Volgens Spaanse media gaat het om een Oostenrijker.

De buitenruimte van de beachclub stortte op de avond van 23 mei in. Het terras viel eerst op de begane grond en belandde daarna in de kelder. De zaak beschikte volgens onderzoekers niet over de benodigde vergunning voor het terras, aldus de politie. Bij een recente renovatie was een dak aan het terras toegevoegd.

Burgemeester: eerste verdieping illegaal

Het terras werd door het dak en de 21 mensen erop zodanig belast dat het illegaal gebouwde bouwwerk instortte. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat kort voor het instorten twaalf Nederlanders tafels naar het terras droegen en daar hadden neergezet.

De burgemeester zei eerder al dat de eerste verdieping van de Medusa Beach Club illegaal was. De horecazaak ligt aan een drukbezochte boulevard in Palma de Mallorca.

Friesland pleit net als Zeeland voor generaal pardon PAS-melders

provinciehuis van Friesland

LEEUWARDEN – Na de provincie Zeeland pleit ook Friesland voor een generaal pardon voor zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. Een meerderheid van de Provinciale Staten (31 stemmen voor, 11 tegen) steunde een motie die was ingediend door PVV, CDA, BBB en het onafhankelijke lid Albert van Dijk.

Drie weken geleden werd in Zeeland ook al een pleidooi aangenomen om alle PAS-melders vrij te stellen van de vergunningplicht. Het dagelijks bestuur van de provincie kreeg de opdracht om hier in Den Haag voor te pleiten. De Friese Staten gaven hun college woensdag dezelfde taak mee, ook al benadrukte gedeputeerde Matthijs de Vries (natuur, ChristenUnie) dat de provincie is gebonden aan de uitspraak van de Raad van State.

PAS-melders zijn ondernemers, veelal boeren, die aanvankelijk geen vergunning hoefden te hebben om relatief kleine hoeveelheden stikstof uit te stoten. Een melding volstond, maar dat veranderde na een uitspraak van de Raad van State in 2019. De PAS-melders moeten sindsdien wel een vergunning hebben, maar die worden door de stikstofproblematiek nauwelijks meer uitgegeven. Deze bedrijven zijn formeel in overtreding. Het is de bedoeling dat alle PAS-melders begin volgend jaar zijn gelegaliseerd. Dit lijkt echter niet haalbaar.

Deel motie ontraden

“De PAS-melders zitten in een verschrikkelijke situatie”, zei De Vries, die bij afwezigheid van vertrekkend gedeputeerde Femke Wiersma (de beoogde minister voor onder meer Landbouw en Natuur) dit onderwerp op zich nam. “Het is een opdracht aan ons allemaal om deze problematiek op te lossen. Maar we moeten ook aan de slag voor de natuur.”

Volgens De Vries “past het op dit moment niet om als college te pleiten voor een generaal pardon”. Hij ontraadde daarom voorafgaand aan de stemming dat deel van de motie. “U zegt eigenlijk: we zijn superbraaf”, aldus indiener Harrie Graansma van de PVV. “U weigert dus zelfs om te zoeken naar openingen.”

Tegenstemmers

Onder meer PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 stemden tegen. Een meerderheid van de Staten gaf het college echter de opdracht om “actief te pleiten” bij de Tweede Kamer en het ministerie voor een generaal pardon en ook om “proactief te zoeken” naar alternatieve oplossingen voor de legalisatie van PAS-melders in Friesland.

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

MOERDIJK – Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie.

Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

De locatie van Shell zit aan de Chemieweg in het haven- en industriegebied van Moerdijk. De Arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.

Volgens Shell was de persoon een aannemer die op locatie aan het werk was. “Dit incident raakt ons diep en treft veel mensen op de site en daarbuiten. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en collega’s van het slachtoffer. Onze aandacht gaat vooral naar het begeleiden van de autoriteiten en het ondersteunen van mensen die hierdoor getroffen zijn”, aldus een woordvoerder.

Vrachtwagen in brand langs A58, chauffeur zwaargewond [+foto’s]

Foto: SQVision

GILZE – Op parkeerplaats Molenheide langs de A58 bij Gilze is woensdagmiddag een vrachtwagen in brand gevlogen. De chauffeur bevond zich op het moment van de brand in de cabine en raakte zwaargewond.

Twee ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer te behandelen waarna hij met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd.

De brandweer van Gilze, Tilburg en Ulvenhout hadden de vlammen in een half uur onder controle.

Foto: SQVision

Vanwege de brand ontstond er een lange file op de snelweg. De rookpluim was van 15 kilometer afstand al zichtbaar.

Bloomberg: Airbus haalt deadlines in 2025 en 2026 niet

TOULOUSE – Airbus waarschuwt dat klanten die in 2025 of 2026 nieuwe toestellen verwachten mogelijk langer moeten wachten op de nieuwe vliegtuigen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Europese vliegtuigfabrikant verlaagde eerder deze week het productietempo door problemen met de toelevering van onderdelen.

De afgelopen weken kregen luchtvaartmaatschappijen te horen dat Airbus bepaalde deadlines voor de levering van vliegtuigen in de komende twee jaar waarschijnlijk niet haalt. Het zou gaan om een vertraging van maanden, schrijft Bloomberg op basis van betrokkenen.

Airbus maakte deze week onder andere bekend dat het pas in 2027 lukt het productietempo voor zijn populaire model A320 te verhogen naar 75 exemplaren per maand. Dat is een jaar later dan het vliegtuigconcern eigenlijk wilde. Airbus kan dit jaar ook niet de aantallen vliegtuigen leveren waarop eerder werd gerekend, zei het bedrijf. Volgens topman Guillaume Faury zijn de onderdelentekorten “onlangs verergerd tegen een achtergrond van geopolitieke spanningen en nog meer specifieke problemen met de toeleveringsketen”.

Vertragingen bij de levering van vliegtuigen van Airbus spelen al langer en volgen op een sterk aangetrokken vraag naar nieuwe toestellen na de coronacrisis. Maar dat de vertragingen voortduren tot in 2026, was niet eerder bekend. Een woordvoerder van Airbus wilde niet reageren tegenover Bloomberg.

Bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia zijn vooralsnog geen signalen bekend dat bestelde vliegtuigen later komen, zeggen de woordvoerders van die bedrijven.

Transavia is bezig zijn vloot van Boeing 737’s te vervangen door exemplaren van de A321neo en de A320neo van Airbus, die stiller en zuiniger zijn. De eerste Airbus kwam in december later dan gepland aan, maar volgens de woordvoerder heeft Transavia op dit moment niets vernomen over eventuele nieuwe problemen.

KLM zegt de eerste vier A321neo’s van Airbus “zoals gepland” dit jaar te verwachten. “We hebben flexibiliteit ingebouwd in de levering van de overige toestellen, maar vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er vertraging ontstaat”, verklaart het bedrijf.

De vlootvernieuwing is voor KLM belangrijk in de strijd rond krimp op Schiphol. Als felle tegenstander van het inperken van het aantal vluchten betoogt de luchtvaartmaatschappij dat nieuwe en stillere vliegtuigen geluidshinder ook tegengaan.

Dode aangetroffen na woningbrand in Westerbroek

WESTERBROEK – Woensdagochtend is na een brand in een woning aan de Meesterslaan in Westerbroek een overleden man aangetroffen. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Rond 04:00 uur kwam bij de hulpdiensten een melding binnen van een woningbrand aan de Meesterslaan in Westerbroek. Brandweer en politie gingen met meerdere eenheden ter plaatse.

Bij het bestrijden van de brand troffen de hulpdiensten in de woning een overleden man aan, meldt de politie woensdagmiddag.

De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het overlijden. Ook wordt samen met de brandweer onderzocht hoe de brand is ontstaan. Zo wordt er onder andere sporenonderzoek verricht door de Forensische Opsporing.

Vertrekkend kabinet met grote delegatie naar slavernijherdenking

Robbert Dijkgraaf

DEN HAAG – Het demissionaire kabinet-Rutte IV stuurt maandag 1 juli – de laatste dag voordat kabinet-Schoof aantreedt – een flinke delegatie naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Op deze manier willen de bewindslieden het belang van de herdenking “onderstrepen”, zegt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De uitnodiging van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma is woensdag ingetrokken, omdat de PVV’er zich in het verleden kritisch heeft uitgelaten over de excuses voor dit verleden door de koning en premier Mark Rutte.

“De herdenking en de strijd voor erkenning op de lange termijn zijn te belangrijk om hierdoor beïnvloed te worden”, zegt Dijkgraaf hierover. De minister zal een toespraak houden bij de herdenking.

Rutte zal ook aanwezig zijn, evenals de vicepremiers Rob Jetten, Karien van Gennip en Carola Schouten. Ook de ministers Hanke Bruins Slot, Dilan Yeşilgöz, Kajsa Ollongren, Franc Weerwind en staatssecretaris Alexandra van Huffelen laten zich zien bij de plechtigheid.

Aantal coronabesmettingen loopt weer op

DE BILT – Het coronavirus verspreidt zich weer door het land, na maanden van rust. Het aantal besmettingen loopt relatief snel op.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgt de verspreiding van het virus door het rioolwater te meten. Het gemiddelde aantal coronadeeltjes lag vorige week 33 procent hoger dan de week ervoor.

In de afgelopen maand zijn de concentraties verviervoudigd. Het aantal virusdeeltjes ligt nu op het hoogste niveau sinds begin januari.

Op de RIVM-site Infectieradar geven meer mensen door dat hun coronatest positief was. Zo’n 1 procent van alle deelnemers meldde vorige week een besmetting, twee keer zoveel als de week ervoor. Ook dat percentage was sinds het begin van het jaar niet zo hoog. Het totale aantal deelnemers is wel laag, zegt het RIVM erbij.

Fiat reorganisatie Rabobank: leden akkoord met statutenwijziging

UTRECHT – De reorganisatieplannen van de Rabobank kunnen definitief doorgaan. De meerderheid van de ledenraad van de bank heeft woensdag ingestemd met het wijzigen van de statuten, waardoor de reorganisatie doorgevoerd kan worden. Daarvoor was een meerderheid van 75 procent nodig: 91 procent van de algemene ledenraad heeft woensdag voorgestemd.

De algemene ledenraad keurde de plannen zelf in april van dit jaar goed. Met de herinrichting wil Rabobank naar eigen zeggen de focus op klanten vergroten.

Topman Stefaan Decraene zei in februari over de plannen dat hij zo het aantal organisatielagen wil terugbrengen en dat de bank per klantsegment wordt aangestuurd, in plaats van regionaal. De plannen houden onder meer in dat Rabobank wordt verdeeld in vijf regio’s, veel minder dan voorheen.

De bank gaf eerder al aan dat een aantal managementbanen komt te vervallen door de herinrichting. Tegelijkertijd zouden er ook nieuwe functies bijkomen, waarop getroffen directeuren kunnen solliciteren. “Per saldo verdwijnen geen of weinig banen”, meldde een woordvoerder in april.

Curator zoekt naar doorstart bedrijf achter babymerk Noppies

faillissement

LELYSTAD – Meerdere partijen zijn geïnteresseerd in een doorstart van het failliete Nine&Co, het bedrijf achter onder meer het bekende babymerk Noppies. Dat heeft curator Janina Maduro laten weten. De verkoop van onder meer babykleding en kleding voor zwangere vrouwen gaat voorlopig door, terwijl zij zoekt naar de mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten.

Het ruim dertig jaar bestaande Noppies kampte al langer met financiële problemen. Noppies had eerder ook winkels in verschillende steden in het land, maar de vennootschap waarin die waren ondergebracht liet de onderneming vorig jaar al bankroet gaan.

Deze week heeft de rechter ook het faillissement uitgesproken over het moederbedrijf en andere dochtervennootschappen, bevestigt Maduro na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Dit betreft onder meer de lijn van producten, die bij meerdere webshops in het assortiment zitten.

Maduro vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak van het faillissement. Dat moet ze allemaal nog onderzoeken. Ook kan ze nog geen inschatting maken van de kansen op een doorstart van de onderneming waar zo’n tachtig mensen werken.

Amsterdamse asielwethouder Groot Wassink wil toch telefoon opnemen als PVV belt

Groot Wassink

AMSTERDAM – De Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink heeft woensdag in de gemeenteraad gezegd toch de telefoon op te nemen als beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) belt. “Ik ben als enige daar bestuurlijk verantwoordelijk voor. Ambtenaren kunnen die rol niet op zich nemen”, zei hij. “Dat heeft als consequentie dat, als ik mij als wethouder bestuurlijk zal moeten verhouden tot het kabinet, ik dat dus doe.”

Dinsdag liet Groot Wassink in een interview in het AD weten per direct te stoppen als voorzitter en bestuurslid van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij geeft als reden niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV een van de coalitiepartijen is.

De asielcommissie van de VNG houdt zich bezig met het zoeken van noodopvangplekken voor asielzoekers en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Als wethouder van Amsterdam blijft Groot Wassink zich hier wel voor inzetten, benadrukte hij woensdag in de raad nogmaals. “Ik denk eerlijk gezegd dat ik effectiever word in het verdedigen van het Amsterdamse belang”, zei hij onder meer na vragen van meerdere partijen uit de raad.

Ook zei hij een aantal zaken in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet “afgrijselijk” te vinden. Tegelijkertijd herhaalde hij dat hij zich “linksom of rechtsom tot het nieuwe kabinet zal moeten verhouden”.

De wethouder kreeg vragen van alle oppositiepartijen, die zich afvroegen wat de gevolgen van zijn persoonlijke keuze zijn voor bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers in Amsterdam en onderhandelingen tussen de hoofdstad en het nieuwe kabinet. Fractievoorzitter van JA21, Kevin Kreuger, werd daarbij door burgemeester Femke Halsema op de omgangsvormen gewezen toen hij de wethouder uitmaakte voor “sneue kleuter”.

Andere partijen, zoals Lijst Ahmadi-Veldhuyzen, Lijst Kabamba en DENK, spraken hun steun uit voor de wethouder, omdat zij vinden dat de PVV niet genormaliseerd mag worden. De VVD liet weten bij een volgende vergadering verder te willen praten, omdat er volgens de partij nog veel vragen onbeantwoord zijn.

Ruim twintig nieuwe gevallen van mazelen, vooral in Den Haag

RIVM

DEN HAAG – Het aantal gevallen van mazelen is opgelopen tot 105. Dat betekent dat er in de afgelopen maanden 25 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, met name in en rond Den Haag. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans groot dat in de komende weken mensen mazelen krijgen, maar is er geen sprake van een uitbraak.

Het aantal van dit jaar is nu hoger dan het totaal van 2019, de meest recente piek. Toen kregen 83 mensen mazelen. De laatste grote uitbraak was in 2013 en 2014. Toen werden duizenden mensen ziek.

De eerste besmetting was half februari geregistreerd in de regio Eindhoven. Vooral in maart kwamen veel besmettingen aan het licht. Begin mei stond de teller op 74 bevestigde gevallen. Daarna verspreidde mazelen zich langzaam, tegen het eind van de maand waren er 80 meldingen geregistreerd.

Zeer besmettelijk

De gemeente Den Haag had vorige week al gezegd dat er in een week tijd tien gevallen van mazelen in de stad waren vastgesteld.

Mazelen zijn zeer besmettelijk. In een ongevaccineerde groep besmet één zieke gemiddeld vijftien anderen. Symptomen van mazelen zijn klachten als koorts, niezen, hoesten en ontstoken ogen. Daarna komen er vlekjes op de huid. In ernstige gevallen kan iemand met mazelen ook longontsteking krijgen. De ziekte kan in uitzonderlijke gevallen fataal zijn.

Vaccinatiegraad gedaald

De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd tegen mazelen, maar de vaccinatiegraad onder jonge kinderen is vorig jaar tot onder de 90 procent gedaald. Het RIVM en andere gezondheidsinstanties maken zich daar grote zorgen over.

Organisaties die Bosma niet bij herdenking wilden zijn opgelucht

Martin Bosma

AMSTERDAM – “Opgelucht”, zo reageert psychiater Glenn Helberg namens meerdere organisaties op het nieuws dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma niet naar de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli komt. “Als niemand geprotesteerd had, was dit nooit gebeurd.”

Helberg spreekt namens de Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, een groep van personen en organisaties die opriep om niet Bosma namens de Kamer een krans te laten leggen tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. Dit om zijn uitspraken over het slavernijverleden die hij deed als PVV-Kamerlid. “Als zwarte gemeenschap hebben we een signaal gegeven: hou op met die polarisatie”, zegt Helberg. Oud-politica Sylvana Simons, die zich bij de coalitie heeft aangesloten, is ook blij. “En vandaag wás al zo’n mooie dag!” schrijft ze op X.

Jerry Afriyie van de Stichting Nederland Wordt Beter, die de coalitie ook steunt, spreekt van een “belangrijke winst voor een waardige herdenking”. “Mensen zeggen dat hij tot een ander inzicht kan komen als hij er toch bij is, maar zo werkt het niet”, zegt Afriyie over Bosma. “Hij kan zich door ambtenaren laten bijpraten. Op dat moment zijn wij bezig met bezinning, stilte en niet met discussie.” Volgens Afriyie is wegblijven dan ook “het meest fatsoenlijke om te doen”.

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) nodigde Bosma als Kamervoorzitter uit voor de herdenking op 1 juli. Vorige week vroeg het instituut aan Bosma om te “reflecteren” op zijn uitspraken. Nu is de uitnodiging alsnog ingetrokken, aldus een woordvoerster van de Kamervoorzitter.

LAATSTE NIEUWS

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

MOERDIJK - Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30...
×