Clicky

zaterdag 28 september 2024 - 00:34 uur
Transport Duitsland Oprichten
Home Blog

Libanon: dodental bombardement Beiroet stijgt naar zes

BEIROET – Bij een bombardement op het zuiden van Beiroet zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zes mensen om het leven gekomen. 91 mensen raakten gewond. Of Hezbollahleider Hassan Nasrallah een van de slachtoffers is, wordt niet duidelijk. De berichten over zijn toestand zijn tegenstrijdig.

Het Israëlische leger zei vrijdag aanvallen te hebben uitgevoerd op het hoofdkwartier van Hezbollah in het zuiden van de Libanese hoofdstad. Volgens diverse bronnen, waaronder de Israëlische zender Channel 12 en de Amerikaanse nieuwssite Axios, was Nasrallah het doelwit van de aanvallen.

Een bron dicht bij de Libanese beweging zei vrijdag tegen persbureau AFP dat het “prima” gaat met de Hezbollahleider. Later op de avond liet een anonieme bron aan Reuters weten dat het contact met de top van Hezbollah verbroken was, zonder verder in details te treden.

Een anonieme bron dicht bij het Israëlische leger liet aan Reuters weten dat het “nog te vroeg is” om te zeggen of Nasrallah getroffen is. “Als hij nog leeft, weet je dat meteen. Als hij dood is, kan het even duren”, zei de bron.

Grote verkeershinder verwacht rond Rotterdam door werk aan A15

A15

ROTTERDAM – Door onderhoudswerkzaamheden verwacht Rijkswaterstaat komend weekend “grote verkeershinder” op de snelweg A15 in de omgeving van Rotterdam. De weg in de richting van Dordrecht is sinds vrijdagavond 21.00 uur dicht van het knooppunt Vaanplein tot en met knooppunt Ridderkerk.

Ook bij Rozenburg is de A15 vanaf vrijdagavond dicht in beide richtingen tussen Brielle en de Welplaatweg in Rotterdam. De spitsstrook verdwijnt daar.

Volgens Rijkswaterstaat is dat nodig om de nieuwe snelweg A24 aan te sluiten op de A15. In beide richtingen zijn daardoor vanaf maandag nog maar twee in plaats van drie rijstroken beschikbaar. Die aanpassing betekent dat er tot 7 december, als de A24 opengaat, minder capaciteit is op de A15.

LEES OOK
Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

“Weggebruikers moeten deze twee maanden tijdens de spits rekening houden met extra reistijd”, waarschuwt de wegbeheerder.

De extra reistijd kan oplopen tot een uur, aldus Rijkswaterstaat.

Donderdagavond ging ook de A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West in de richting van Nijmegen dicht. Daar loopt de extra reistijd op tot maximaal een half uur. De werkzaamheden duren tot maandagochtend 05.00 uur.

Dinsdag geen vertrekkende vluchten vanaf Brussels Airport door staking

BRUSSEL – Alle vertrekkende vluchten vanaf de internationale luchthaven Brussels Airport worden op dinsdag 1 oktober geannuleerd om een nationale staking in België.

Er kunnen wel vluchten aankomen op de luchthaven, maar ook daarvan wordt waarschijnlijk een deel geannuleerd.

Belgisch horecapersoneel, schoonmakers en bewakers voeren actie voor betere werkomstandigheden en eerlijkere lonen, meldt persbureau Belga.

Dinsdag hebben de vakbonden een manifestatie in Brussel gepland, waar naar verwachting volgens Brussels Airport ook een groot aantal werknemers van de externe dienstverlener voor veiligheid aan deelneemt.

De luchthaven gelast alle vluchten af om de veiligheid van de passagiers en het personeel te kunnen garanderen, is te lezen op de website. Brussels Airport vraagt passagiers om die dag niet naar de luchthaven te komen.

Wilders fluit weer eigen minister terug: PVV wil geen tolheffing

DEN HAAG – Opnieuw fluit PVV-leider Geert Wilders zijn eigen minister Barry Madlener (Infrastructuur) terug op X. De minister zei dat hij mogelijk tolheffing op snelwegen wil, zodat het voor private financierders interessant wordt om geld in infrastructuurprojecten te stoppen. Ook zou het als alternatief kunnen gelden voor rekeningrijden.

“Slecht idee”, tweet Wilders. “De PVV zal geen enkele vorm van tolheffing steunen.”

De PVV-leider keerde zich eerder op X al tegen de fatbikeplannen van Madlener. Die wilde niet aan strengere regels, maar Wilders tweette toen dat zijn partij daar anders over dacht.

LEES OOK
Minister Madlener van Infrastructuur sluit tolwegen niet uit

Nu zit PVV-minister Madlener met een lastige situatie. De Tweede Kamer, mede aangevoerd door zijn partijgenoot Hidde Heutink, wil een leeftijdsgrens en een helmplicht voor de fatbike, maar niet voor andere elektrische fietsen. Madlener zou dat wel willen, omdat het onderscheid volgens hem juridisch niet te maken is. Hij informeert de Kamer later hoe hij gehoor wil geven aan de aangenomen motie.

RTL en ITV werken aan terugkeer The Voice of Holland

HILVERSUM – The Voice of Holland gaat “absoluut” terugkeren op de Nederlandse tv. Dat zegt RTL-directeur Peter van der Vorst tegen het AD. De zender en productiehuis ITV Studios zijn ruim anderhalf jaar na het abrupte einde van de talentenjacht al voorzichtig bezig met de voorbereidingen.

Van der Vorst denkt dat het programma echter niet voor 2026 kan terugkeren. “Volgend jaar zou net iets te snel zijn, want je hebt ook een jaar nodig om het programma voor te bereiden”, zegt hij. “We zijn nu echt aan het nadenken over hoe we The Voice gaan terugbrengen, hoe we het format ook kunnen opfrissen. Dat kost waarschijnlijk nog ongeveer anderhalf jaar, dat moeten we nog definitief bepalen.”

The Voice of Holland was een van de grootste kijkcijferhits van RTL en werd in januari 2022 van de buis gehaald in aanloop naar de onthullende BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook The Voice Kids en The Voice Senior zijn sindsdien niet meer op tv geweest.

Volgens de RTL-directeur is The Voice “een ijzersterk format”. “We hebben altijd gezegd: daar lag het niet aan. Wij zijn heel erg trots op dit programma, hoewel het verschrikkelijk is wat er gebeurd is.”

Volkswagen waarschuwt voor lagere omzet en winstgevendheid

WOLFSBURG – Volkswagen waarschuwt beleggers dat de omzet en winstgevendheid dit jaar lager uitvallen dan het Duitse autoconcern eerder had geraamd. Dat komt onder andere doordat de verkoop van onderdelen en nieuwe auto’s van het gelijknamige merk tegenvalt. Dat is volgens Volkswagen te wijten aan verslechterende economische omstandigheden. Het is de tweede keer dit jaar dat Volkswagen waarschuwt voor tegenvallende resultaten.

Het bedrijf, waar ook merken als Audi, Seat en Skoda onder vallen, verwacht nu rond de 9 miljoen auto’s te verkopen en 320 miljard euro omzet te boeken. Dat zou een krimp zijn ten opzichte van vorig jaar, terwijl het bedrijf eerder nog verwachtte dat de omzet verder zou stijgen. Op iedere euro die binnenkomt, denkt Volkswagen nu 5,6 cent aan operationele winst te boeken. Eerder ging het bedrijf nog uit van 6,5 tot 7 cent per euro.

De directie van Volkswagen meldde onlangs dat de situatie bij het bedrijf “alarmerend” is, onder andere door een lager dan verwachte vraag naar elektrische auto’s in de Europese Unie en economische malaise in China. Het bedrijf zinspeelt ook op de eerste fabriekssluitingen in Duitsland in de geschiedenis van het autoconcern.

Ook concurrenten Mercedes en BMW hebben de winstverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Maandag kwamen vertegenwoordigers van de Duitse autosector bijeen om te praten over de problemen die er spelen. De Duitse minister Robert Habeck van Economische Zaken zei toen dat er geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden om de onrust in de auto-industrie te bezweren.

De crisis in de Duitse autobranche begint ook impact te krijgen op de sector in Nederland. Volgens voorzitter Frits van Bruggen van brancheorganisatie RAI Vereniging zijn de eerste signalen er al, zoals het teruglopen van de autoverkopen, zei hij donderdag in gesprek met radiozender BNR.

Aangehouden vrouw vastgoedbaas Lips nog 90 dagen vast

AMSTERDAM – Astrid van S., de vrouw van de naar Dubai gevluchte vastgoedondernemer Roger Lips, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Van S. werd dinsdag door de FIOD aangehouden na de crematie van haar zus, bevestigt de woordvoerder. De advocaat van Van S. zei eerder dat haar cliënte “onder afschuwelijke omstandigheden” is gearresteerd en wilde haar arrest aanvechten. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat de zaak vrijdag achter gesloten deuren is behandeld.

Lips en Van S. verbleven in Dubai. Lips werd in juni bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel wegens fraude tijdens de afwikkeling van een faillissement. Van S. kreeg achttien maanden cel. In de zaak loopt een hoger beroep.

Volgens de woordvoerder van het OM is Van S. nooit in deze zaak gehoord, omdat ze in het buitenland zat. “Wij willen haar heel graag horen in deze zaak”, zegt de woordvoerder. Het Openbaar Ministerie vreest ook dat Van S. weer naar Dubai gaat. Bij de uitspraak legde de rechtbank geen zogeheten bevel tot gevangenneming op, omdat de vrouw in Dubai zat. “Maar de situatie is veranderd toen ze naar Nederland kwam. Daarom hebben wij aan het hof gevraagd haar langer vast te houden. We hebben een vordering tot gevangenneming gevraagd en dat bevel is afgegeven door het hof.”

Faber verwacht dat spreidingswet nog een tot twee jaar bestaat

DEN HAAG – Tijdens een besloten overleg met vertegenwoordigers van ministeries, provincies, gemeenten en het COA heeft asielminister Marjolein Faber donderdag de verwachting uitgesproken dat de spreidingswet nog een tot twee jaar blijft bestaan tot ze die intrekt, meldt een betrokkene.

Vrijdag herhaalde de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad dat ze doorgaat met de uitvoering van de wet, zolang die van kracht is. Maar ze wilde niet vooruitlopen op de vraag of ze gebruik gaat maken van de bevoegdheid om gemeenten te dwingen opvangplekken te realiseren.

Fabers partij PVV is uitgesproken tegenstander van de spreidingswet. “Geen dwangwet: gemeenten nooit verplichten asielzoekers op te vangen”, valt te lezen in het verkiezingsprogramma. Mede onder druk van de PVV is ook in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om de wet in te trekken.

Als asielzoekers moeten worden verdeeld over het land, hoeft daar “niet gelijk dwang en drang bij te zijn”, aldus de minister. Ze gaat liever uit van goed overleg en wil “in eerste instantie werken aan de instroom”.

ING verhoogt tarieven van alle particuliere betaalpakketten

AMSTERDAM – ING verhoogt de tarieven van alle particuliere betaalpakketten. Dat is volgens de bank onder andere nodig om het betalingsverkeer “veilig en beschikbaar” te houden.

Alle particuliere betaalpakketten worden vanaf volgend jaar 25 cent per maand duurder. Daarnaast stijgt ook het tarief van creditcards, met hetzelfde bedrag.

Het BasisPakket bij ING kost nu nog 4,35 euro per maand, dat wordt dus 4,60 euro per maand vanaf volgend jaar. De tariefverhoging treft ongeveer 8 miljoen klanten van ING.

Ook past ING de voorwaarden aan. Klanten die in het rood komen te staan doordat ING bepaalde bedragen afschrijft, zoals betaalpakketkosten, hoeven daar geen rente meer over te betalen. In plaats daarvan moeten overschrijdingen meteen terugbetaald worden. Mocht dat klanten niet lukken, “dan zoeken we samen naar een oplossing”, zegt ING.

Grote drukte op Nederlandse wegen door regen en harde wind

DEN HAAG – Door de regen en de harde wind is het druk op de Nederlandse wegen. Volgens de ANWB stond er vrijdag op het hoogtepunt 830 kilometer file.

Inmiddels neemt de drukte iets af. Rond 17.15 uur stond er nog 760 kilometer file op de A- en N-wegen. Gemiddeld staat er op het drukste moment op vrijdag in deze periode van het jaar 520 kilometer file, aldus de ANWB.

Het is in het hele land erg druk, zegt een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie. Het zwaartepunt van de drukte ligt in de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland. Op onder meer de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland liep de vertraging op tot meer dan een uur door een ongeluk. De weg is inmiddels weer vrij, maar er is nog altijd vertraging.

Ook rond Utrecht is het erg druk, ziet Rijkswaterstaat. Door een pechgeval op de A12 ter hoogte van Bunnik is de spitsstrook in de richting van Arnhem dicht.

Contactgegevens van alle politiemedewerkers buitgemaakt bij hack

DEN HAAG – Bij een hack zijn werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers buitgemaakt, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder niet om privégegevens of onderzoeksgegevens”, schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. De politie heeft hier melding van gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en doet momenteel onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van het incident.

Het gaat om een hack van het account van één politiemedewerker, meldt een woordvoerster van de korpsleiding. Korpschef Janny Knol heeft de minister hier donderdag over geïnformeerd. Politiemedewerkers zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het incident.

Na afloop van de ministerraad verduidelijkte Van Weel dat de e-mailadressen, namen en functies van de “gehele organisatie” zijn gelekt. De woordvoerster van de korpsleiding kan dit niet bevestigen, maar meldt dat het wel om “veel” medewerkers gaat in brede zin, dus ook conciërges en baliemedewerkers.

“Er zijn bepaalde groepen waar we nu met speciale aandacht naar kijken, waaronder mensen die werken onder dekmantel”, aldus Van Weel. Hij wil er verder niet op ingaan “omwille van de veiligheid”. De bewindsman kon ook niet zeggen hoe het kon gebeuren.

De minister zegt nog niet meer te kunnen melden over het incident en belooft de Kamer – al dan niet vertrouwelijk – te informeren als hij meer weet. De woordvoerster van de korpsleiding laat weten dat er wel al maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het incident, maar kan om veiligheidsredenen niet zeggen om wat voor maatregelen het gaat. Zij meldt ook dat het te vroeg is om iets te zeggen over de impact van de hack.

Bij de politie waren eind 2022 een kleine 64.000 aan voltijdsbanen, valt op te maken uit het jaarverslag. Het gaat hier zowel om agenten als medewerkers met andere banen.

3420 klanten failliet Diner Train blijven met lege handen achter

OISTERWIJK – Door het faillissement van Dinner Train zijn in totaal 3420 klanten achtergebleven met een ticket dat waarschijnlijk niets meer waard is. Dat staat in het eerste faillissementsverslag over de aanbieder van luxediners in treinen.

Dinner Train ging eind augustus failliet nadat veel ritten waren uitgevallen. Het bedrijf laat een schuld achter van zeker 1,2 miljoen euro.

Een groot deel van die schulden bestaat uit dinertickets, die bij elkaar bijna 870.000 euro waard zijn. Daarnaast hadden leveranciers nog geld tegoed van het in Oisterwijk gevestigde bedrijf, schrijft de curator. Die vorderingen tellen op tot 300.000 euro, maar dat bedrag kan nog stijgen, omdat niet alle leveranciers zich hebben gemeld. Ook de Belastingdienst eist nog geld.

Curator Fred Froger doet onderzoek naar de precieze oorzaak van het bankroet, maar schrijft al wel dat het bedrijf grote financiële problemen had door de coronapandemie en de energiecrisis die volgde op de Russische inval in Oekraïne. Tijdens de lockdowns konden de diners in de trein niet doorgaan. In 2022 werd de elektriciteit om de treinen te laten rijden erg duur, terwijl Dinner Train die kosten niet meer aan klanten kon doorberekenen die al eerder een ticket hadden geboekt. In de daaropvolgende jaren vielen treinen geregeld uit door technische problemen, waarna het aantal reserveringen sterk daalde. Uiteindelijk vroeg het bestuur zelf faillissement aan.

Door het faillissement verloren zeven werknemers hun baan, maar Dinner Train werkte ook met veel ingehuurde zelfstandigen. Een aantal zzp’ers beschuldigt het failliete bedrijf nu van schijnconstructies, waarbij ze eigenlijk een verkapte werknemer in dienstverband waren zonder de bijbehorende sociale zekerheid. Doorgaans betaalt uitkeringsinstantie UWV na een faillissement werknemers nog een aantal weken door, maar zelfstandigen niet.

In het faillissementsverslag staat niet hoeveel zzp’ers vinden dat ze eigenlijk schijnzelfstandigen waren. Eerder meldde vakbond FNV dat Dinner Train met ongeveer vijftig inhuurkrachten werkte.

Rechter: bewoners van vakantiepark in Ommel van Peter Gillis moeten vertrekken

DEN BOSCH – Zes bewoners moeten binnen 48 uur een vakantiepark in Ommel verlaten. Hun chalet hoeven ze niet te verwijderen. Dit besliste de kort gedingrechter van de rechtbank Oost-Brabant vrijdag.

De gemeente Asten wil al een tijdlang dat alle bewoners van het vakantiepark vertrekken. De meeste bewoners gaven hieraan inmiddels gehoor, maar negen bewoners wilden niet weg. Het vakantiepark startte daarom een spoedprocedure om die bewoners alsnog weg te krijgen. Ook zouden zij hun chalet van de standplaats moeten verwijderen.

Afgelopen donderdag kwamen het vakantiepark en de bewoners bij elkaar in de rechtbank voor de behandeling van deze kwestie. Na die zitting maakte het vakantiepark met drie bewoners afspraken, met de zes andere bewoners is geen overeenstemming bereikt.

De kort gedingrechter beslist nu dat de drie bewoners en het vakantiepark de gemaakte afspraken moeten nakomen. De zes andere bewoners moeten hun standplaats verlaten. Zij krijgen daarvoor 48 uur de tijd. Het chalet hoeven zij niet te verwijderen van de standplaats.

Vanaf oktober hoogtedetectie voor vrachtwagens bij Schipholtunnel

SCHIPHOL – Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tegen de Schipholtunnel in de A4 rijden en deze beschadigen, zet Rijkswaterstaat daar vanaf 1 oktober een hoogtedetectiesysteem in.

Met verschillende instructies en waarschuwingen in aanloop naar de tunnel, worden bestuurders van vrachtwagens die hoger zijn dan 4 meter geïnformeerd. Negeren chauffeurs de aanwijzingen, dan sluit de tunnel met behulp van slagbomen voor al het verkeer.

Als eerste waarschuwing komen chauffeurs een bord tegen die hoge voertuigen wijzen op een afslag om de tunnel te vermijden. Nog voor de afrit volgt een automatische detectie. Als die uitwijst dat de vrachtwagen hoger is dan in Europa toegestaan, gaan op een verkeersbord knipperende waarschuwingslichten aan. Als daarna ook een tweede detectiepunt een hoogte van meer dan 4 meter vaststelt, wordt via matrixborden voor alle weggebruikers de snelheid verlaagd en gaan verkeerslichten op rood. Een weginspecteur komt erbij en als de vrachtwagen inderdaad te hoog blijkt, kan de chauffeur rekenen op een boete van 700 tot 900 euro.

Op deze manier wordt geprobeerd te voorkomen dat er ongelukken, schade en grote vertragingen ontstaan bij een van de oudste en laagste tunnels van Nederland, aldus Rijkswaterstaat.

Volgens de organisatie zorgden te hoge voertuigen de laatste jaren voor diverse schadegevallen, onder andere aan lichtbakken en luidsprekers. Reparaties kosten naast vertragingen ook veel geld. Omdat de tunnel in de richting van Den Haag naar Amsterdam in de jaren ’60 is gebouwd, geldt de detectie alleen voor deze rijrichting. De tunnel de andere kant op is nieuwer en hoger gebouwd.

Vrachtwagen in brand op A50 [+foto&video]

Foto: Rijkswaterstaat | X

LOENEN – De A50 richting Apeldoorn is tussen Loenen en knooppunt Beekbergen dicht vanwege een vrachtwagenbrand. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Vanwege de brand wordt het verkeer richting Apeldoorn vanaf knooppunt Waterberg voorlopig omgeleid via de A12, A30 en A1 (volg Utrecht/Barneveld).

De brand is inmiddels bijna geblust.

Foto: Rijkswaterstaat | X

Vanaf knooppunt Waterberg is de weg vlak voor Loenen nog wel versperd, maar vanaf de toerit Loenen kan verkeer wel weer richting knooppunt Beekbergen.

LAATSTE NIEUWS

A15

Grote verkeershinder verwacht rond Rotterdam door werk aan A15

ROTTERDAM - Door onderhoudswerkzaamheden verwacht Rijkswaterstaat komend weekend "grote verkeershinder" op de snelweg A15 in de omgeving van Rotterdam. De weg in de richting...
×