AMSTERDAM – Het aantal verkeersdoden blijft schrikbarend hoog, zo blijkt uit nieuwe cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door het CBS. In 2024 kwamen 675 mensen om het leven in het verkeer. Dit betekent dat elke week opnieuw zo’n 13 families geconfronteerd worden met het verlies van een naaste. De Verkeersveiligheidscoalitie slaat alarm: zonder stevige en concrete maatregelen raakt de doelstelling van nul verkeersslachtoffers in 2050 uit zicht. Vooral fietsers betalen de hoogste prijs, zij vormen de grootste groep dodelijke slachtoffers. Van de fietsers die in 2024 omkwamen reed zo’n 44 procent op een e-bike. Van alle verkeersdoden onder fietsers overleed 60 procent als gevolg van hoofdletsel.
In vergelijking met de cijfers van 25 jaar geleden daalt het aantal dodelijke slachtoffers met 42%. Maar die daling zit vooral in de eerste tien jaar van die periode. Sinds 2010 daalt het aantal verkeersdoden niet meer verder. Dit laat zien dat aandacht voor verkeersveiligheid noodzakelijk blijft.
Laat de aandacht niet verslappen: “elke verkeersdode is er één teveel”
Het verbeteren van de verkeersveiligheid is een proces van de lange adem, waarin samenwerken de manier is om resultaten te behalen. Met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) is een grote verbeterslag gemaakt in een integrale aanpak van verkeersveiligheid. Maar zonder doorlopende meerjarige programma’s, met bijbehorende financiële middelen voor infrastructuur, educatie en handhaving verslechtert de verkeersveiligheid op straat ernstig.
Evert-Jan Hulshof, directeur van Veilig Verkeer Nederland: “Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Achter elk cijfer schuilt een persoonlijk drama, een gezin dat ontwricht raakt. Verkeersveiligheid begint bij ons eigen gedrag: hoe we rijden, hoe we kijken en hoe we rekening houden met elkaar, vooral met kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom moeten we als samenleving blijven investeren in veilige infrastructuur, bewustwording én stevige handhaving. Maar uiteindelijk zijn het de keuzes die wij als weggebruikers elke dag maken die bepalen of iedereen weer veilig thuiskomt.”
Noodzakelijke maatregelen
Wat moet er gebeuren om het tij te keren:
Zorg voor veilige fietsinfrastructuur door structurele financiering
In 2024 zijn er 2400 meer fietsslachtoffers op de spoedeisende hulp beland dan in 2023, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Deze stijging onderstreept de urgentie van extra investeringen in fietsveiligheid. Veilig fietsbeleid vraagt om meer dan alleen ambities – het vereist structurele financiële inzet. Hoewel het Rijk van 2020 tot 2030 een half miljard euro beschikbaar heeft gesteld voor verkeersveiligheid, is dit bedrag bij lange na niet voldoende om het aantal slachtoffers substantieel terug te dringen. Verkeersongevallen veroorzaken jaarlijks niet alleen groot menselijk leed, maar ook hoge maatschappelijke kosten.
Zorg voor een hogere subjectieve pakkans door handhaving
Om verkeersovertredingen effectief tegen te gaan, moet de subjectieve pakkans aanzienlijk worden verhoogd. Dit betekent dat weggebruikers het gevoel hebben dat de kans om gepakt te worden voor verkeersovertredingen reëel is. Het intensiveren van verkeerscontroles, de inzet van focusflitsers, actiever communiceren van de consequenties van verkeersovertredingen en het zichtbaar aanwezig zijn van de politie op de weg dragen hieraan bij.
Blijf het opvoeren van e-bikes aanpakken
De opkomst van illegale en opgevoerde e-bikes vormt een groot risico voor de verkeersveiligheid. De Verkeersveiligheidscoalitie pleit voor meer aanpak van het opvoeren van lichte elektrische voertuigen. Dit vraagt om een structurele uitbreiding van de capaciteit bij Douane, NVWA, ILT en Politie, evenals onderzoek naar bredere bevoegdheden voor boa’s. Een algeheel verbod op het opvoeren van lichte elektrische voertuigen, ongeacht waar deze worden gebruikt, biedt daarnaast een toekomstbestendige oplossing.
De Verkeersveiligheidscoalitie
De Verkeersveiligheidscoalitie is een samenwerkingsverband van enkele tientallen maatschappelijke organisaties, private partijen en kennisinstellingen die zich inzetten voor betere verkeersveiligheid. De Verkeersveiligheidscoalitie roept het kabinet op om verkeersveiligheid bovenaan de politieke agenda te plaatsen en niet langer weg te kijken van deze ernstige problematiek. Alleen met directe actie kunnen we levens redden en onze samenleving veiliger maken.