DEN HAAG – Vanaf vandaag mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van de Nederlandse snelweg. Het gaat vooralsnog om drie trajecten: de A7-Afsluitdijk, tussen Stevinsluizen en Lorentzsluizen, de A7 tussen de aansluiting Winschoten en de grens met Duitsland, en de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug. Het is de bedoeling dat voor de zomer er ook op een vierde traject, de A37 tussen knooppunt Holssloot en aansluiting Zwartemeer, overdag 130 kilometer per uur mag worden gereden. Daar worden nu voorbereidingen voor getroffen. In totaal gaat het om 117 kilometer aan asfalt.
“Rijden met de auto is belangrijk voor mensen en bedrijven. De auto biedt flexibiliteit, snelheid en comfort. Deze maatregel is onderdeel van de Actieagenda Auto met een breed pakket aan maatregelen gericht op automobiliteit en meer vrijheid voor automobilisten,” licht minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) toe.
Op de trajecten mag pas overdag 130 kilometer per uur worden gereden als er daadwerkelijk borden langs de weg staan. Die worden vandaag onthuld bij de Afsluitdijk en de komende dagen geplaatst door Rijkswaterstaat. Madlener: “We vinden het belangrijk dat het meteen duidelijk is dat je overdag 130 mag rijden. Daarom zetten we voldoende borden neer. Overigens hóéf je niet 130 te rijden, je mag ook gewoon 100 rijden op de rechterbaan.”
Er is gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij het ministerie steeds kijkt naar een aantal kansrijke trajecten waar de maximumsnelheid kan worden verhoogd zonder dat er extra maatregelen nodig zijn rond geluid en stikstof. Het onderzoeken van een beperkt aantal trajecten vergroot de kans dat de maximumsnelheid op een aantal plekken snel verhoogd kan worden. Dit wordt ook bij de volgende trajecten de aanpak.
Madlener: “Met deze trajecten zetten we een eerste stap, en houden we de vaart erin. Nu gaan we meer trajecten onder de loep nemen, om te zien waar we nog meer 130 kilometer per uur kunnen rijden. Zodra ik een inventarisatie heb, naar verwachting voor de zomer, informeer ik daarover de Tweede Kamer.”
Momenteel wordt door het ministerie onderzocht waar het verhogen van de maximumsnelheid niet leidt tot overschrijdingen van de normen voor geluid. Dat gebeurt met indicatieve berekeningen. Vervolgens wordt er berekend of er ook geen significante negatieve effecten zijn op Natura 2000-gebieden. Daar is onderzoek voor nodig.
Met de Actieagenda Auto, waarvan de snelheidsverhoging onderdeel is, neemt het kabinet een pakket aan maatregelen passend bij de grote opgaven en ontwikkelingen van dit moment. Met prioriteit voor het bereikbaar maken van nieuwe woningbouwlocaties, het vergroten van de verkeersveiligheid en het instandhouden van het hoofdwegennet en de aanpak van files. Zo’n 70 procent van alle gereisde kilometers in Nederland wordt met de auto afgelegd, en het kabinet wil daarom ook meer doen om de mobiliteit van de automobilist te vergroten. Het kabinet wil elk jaar één gepauzeerd aanlegproject herstarten om de filedruk te verlichten.