Clicky

zaterdag 12 april 2025 - 19:57 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerBatterijgezondheid van elektrische bussen nu on-site te meten via de lader

Batterijgezondheid van elektrische bussen nu on-site te meten via de lader

TNO ontwikkelde een nieuwe technologie waarmee on demand en on-site de batterijgezondheid van elektrische bussen via een diagnoselader wordt gemeten. Op basis van de data van deze CheckUp-tool zijn de prestaties en levensduur van batterijen te monitoren en kan vervolgens de inzet worden geoptimaliseerd. Dat is een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

De tool is een belangrijk onderdeel in Vitalise, het samenwerkingsproject met vervoerder Arriva Nederland, Chargepoint en Heliox Energy. Het doel van dit project is om de levensduur van batterijen te verlengen. Een langere effectieve levensduur van batterijen betekent voor de gebruikers niet alleen een potentieel aanzienlijke kostenbesparing, maar ook een bijdrage aan verduurzaming van hun bedrijfsvoering.

Gezondheidstest

De technologie van de CheckUp-tool bestaat uit software die een bi-directionele lader aanstuurt. Zo kan tijdens het laden een gezondheidstest van de batterij worden gedaan. De data uit het regelsysteem van de batterij worden geanalyseerd om de gezondheid en specifiek de restcapaciteit van de batterij te bepalen. Door deze meting periodiek te doen is het mogelijk de degradatie van de batterij in kaart te brengen. Deze informatie is bruikbaar om de inzet en ook het laden van de bussen te verbeteren en om daarmee de levensduur van een batterij te verlengen. Dit heeft een positief effect op het gebied van duurzaamheid en kosten.

Vooralsnog is dit alleen nog mogelijk bij batterijsystemen van bussen en trucks.

Al tijdens proefperiode goede resultaten

Deze nieuwe manier van meten wordt op dit moment voor de duur van een heel jaar getest met de 43 elektrische bussen van vervoersbedrijf Arriva Nederland in Limburg (Maastricht). Ook al duurt de proef nog een aantal maanden, nu al is duidelijk dat de metingen goed gaan, er data worden gegenereerd en het meten goed in de bedrijfsvoering in te passen is.

Factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden

Het Vitalise laadprotocol dat nu wordt toegepast gebruikt drie factoren die volgens de literatuur de gezondheid en de levensduur van een batterij kunnen beïnvloeden. Het gaat om de laadsnelheid, het laadniveau en de batterijtemperatuur tijdens het laden. De CheckUp Tool bepaalt de levensduurverlenging door gedurende het jaar de bussen meerdere malen te meten.

Belangrijke verbeteringen

Het is met deze tool voor het eerst mogelijk om tijdens het laden in de nacht, on-site, zonder verstoring van de inzet van de bussen overdag, autonoom en on-demand batterijen te diagnosticeren. Daarnaast is het mogelijk om op basis van de data de prestaties en levensduur van batterijen te monitoren en vervolgens de inzet te optimaliseren. Dat is een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

Tot nu toe kan voor een diepte-analyse van de kwaliteit van een batterij een voertuig enige tijd niet gebruikt worden en moet het bovendien deels worden gedemonteerd. Met deze nieuwe manier van meten blijven niet alleen het voertuig maar ook alle operationele data binnen het bedrijf in plaats van terecht te komen bij een derde partij.

MEER NIEUWS
×