Clicky

zaterdag 12 april 2025 - 20:13 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerFNV krijgt na tien jaar procederen gelijk: Heiploeg had arbeidsvoorwaarden bij doorstart...

FNV krijgt na tien jaar procederen gelijk: Heiploeg had arbeidsvoorwaarden bij doorstart moeten respecteren

DEN BOSCH – FNV heeft na ruim tien jaar juridische strijd een belangrijke overwinning behaald tegen garnalenverwerker Heiploeg. Het Gerechtshof in Den Bosch oordeelt dat het bedrijf bij de doorstart in 2014 de bestaande arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers had moeten handhaven en dat het ontslag van 90 medewerkers onterecht was.

De zaak draait om de zogenoemde pre-pack-constructie waarmee Heiploeg destijds failliet ging en dezelfde dag in een nieuwe vennootschap een doorstart maakte. Die snelle overgang leidde tot het verlies van tientallen banen en verslechterde arbeidsvoorwaarden voor het overgebleven personeel. FNV Voedingsindustrie spande namens de werknemers een langdurige rechtszaak aan, met nu dus een positieve uitspraak voor de medewerkers.

Verslechteringen arbeidsvoorwaarden niet toegestaan

Volgens Eric Brouwer, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie, is het oordeel van het hof glashelder: “De mensen die mochten blijven raakten hun dertiende maand kwijt, kregen minder toeslagen en hun pensioen werd uitgekleed. Dat mag niet zomaar. Onder normale omstandigheden zouden deze verslechteringen niet zijn toegestaan – en nu heeft het hof bevestigd dat ook een doorstart daar geen uitzondering op vormt.”

Individuele schadeclaims noodzakelijk

Toch is het vonnis niet op alle fronten gunstig voor de werknemers. De collectieve schadevergoeding die FNV namens de getroffen medewerkers had geëist, werd afgewezen. Dit betekent dat iedere werknemer nu afzonderlijk schade moet claimen.

Brouwer: “We hopen dat Heiploeg alsnog bereid is om met ons in gesprek te gaan over een collectieve regeling. Zo niet, dan starten we individuele vorderingen namens onze leden.”

De zaak rond Heiploeg krijgt mogelijk een bredere impact. De inzet van de pre-pack-constructie is omstreden, vooral vanwege het risico dat werknemers buiten spel worden gezet bij faillissementen. In sectoren met veel logistieke schakels, zoals de voedselverwerking en distributie, wordt met belangstelling gekeken naar de gevolgen van deze uitspraak.

MEER NIEUWS
×