DEN HAAG – Ondernemers in de transport- en logistieke sector die willen investeren in waterstoftechnologie kunnen sinds 1 april 2025 subsidie aanvragen via de regeling SWIM (Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit). De regeling blijft open tot en met 18 juni 2025, met een totaal budget van 40 miljoen euro.
SWIM is gericht op samenwerkingsverbanden van bedrijven die gezamenlijk investeren in de overstap naar waterstof als schone brandstof. Een dergelijk samenwerkingsverband moet ten minste bestaan uit één exploitant van een waterstoftankstation en één transport- of logistiek bedrijf. Ook andere partijen, zoals verladers, kunnen zich aansluiten.
Twee subsidiemogelijkheden
De regeling bestaat uit twee onderdelen:
Waterstoftankstations: Voor de bouw, uitbreiding of opwaardering van tankstations voor zwaar wegvervoer is een subsidie mogelijk tot 40% van de in aanmerking komende kosten, met een maximum van 2 miljoen euro per aanvraag.
Waterstofvoertuigen: Voor de aanschaf of ombouw (retrofitting) van voertuigen naar waterstof wordt tot 80% van de meerkosten ten opzichte van diesel vergoed. Per aanvraag is hiervoor maximaal 5 miljoen euro beschikbaar.
Het is ook mogelijk om subsidie aan te vragen enkel voor voertuigen, als er wordt samengewerkt met een bestaand tankstation.
Aanvragen kunnen worden ingediend via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Stimulans voor verduurzaming transport
De regeling maakt deel uit van de bredere inspanningen van de overheid om de transportsector te verduurzamen. In 2026 wordt in Nederland de vrachtwagenheffing ingevoerd, waarbij eigenaren per gereden kilometer gaan betalen. Emissievrije vrachtwagens krijgen daarbij een forse korting. De netto-opbrengsten van deze heffing worden opnieuw geïnvesteerd in innovatie en duurzaamheid binnen de sector. Vanuit deze pot gaat 10 miljoen euro naar de SWIM-regeling.
Met deze regeling wil de overheid het gebruik van waterstof als emissievrije brandstof versnellen en zo bijdragen aan een lagere CO₂-uitstoot van het goederenvervoer in Nederland.