Clicky

zaterdag 12 april 2025 - 22:16 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerDuitsland verstrekte bijna één miljard euro subsidie voor klimaatvriendelijke trucks

Duitsland verstrekte bijna één miljard euro subsidie voor klimaatvriendelijke trucks

BERLIJN – In het kader van de Duitse subsidieregeling voor klimaatvriendelijke bedrijfsvoertuigen (de zogeheten KsNI-richtlijn) hebben 1.648 bedrijven in totaal 3.388 aanvragen ingediend voor een subsidiebedrag van circa 1,67 miljard euro. Dat blijkt uit een evaluatieverslag dat door de Duitse Bondsdag is gepubliceerd (document 20/15152).

Van het aangevraagde bedrag werd ongeveer 71 procent goedgekeurd, wat neerkomt op 1,2 miljard euro. Veruit het grootste deel daarvan – zo’n 900 miljoen euro – ging naar de aanschaf van voertuigen met alternatieve aandrijving, zoals batterij-elektrische trucks, plug-in hybrides en waterstoftrucks. Daarnaast werd 298 miljoen euro toegekend voor laadinfrastructuur en 1,5 miljoen euro voor haalbaarheidsstudies.

Tot 25 februari 2025 waren na correcties en annuleringen nog 919 miljoen euro aan geldige subsidies toegekend. Die betroffen in totaal 6.607 voertuigen en 2.486 laadpunten, waarvan inmiddels zeker 4.443 trucks en 648 laadstations daadwerkelijk zijn aangeschaft en operationeel zijn.

Vervroegde stop zet rem op innovatie

Het KsNI-programma werd begin 2024 stopgezet wegens de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over de Klimaat- en Transitiefondsen. Hierdoor moest de federale begroting worden aangepast, wat leidde tot het schrappen van diverse financieringsbronnen.

Volgens de Duitse regering had deze vroegtijdige stop een negatieve invloed op de markt. Bij veel vervoerders ontstond onzekerheid, wat resulteerde in uitstel van investeringen in duurzame aandrijftechnologie, vooral bij zwaardere voertuigen.

Subsidieniveau deels te hoog, deels te laag

Uit de evaluatie blijkt dat de standaard subsidie van 80 procent van de meerkosten ten opzichte van dieseltrucks voor sommige voertuigklassen aan de hoge kant was. Dit geldt vooral voor lichte en middelzware elektrische voertuigen (N1 en N2). Voor zware trucks (klasse N3) met batterij-elektrische aandrijving lijkt dit percentage nog net verdedigbaar, maar voor waterstoftrucks was de subsidie juist ontoereikend, aldus de Duitse overheid.

Mautverlaging onvoldoende om kosten te compenseren

Ook werd gekeken naar de effecten van het nieuwe tolsysteem met CO₂-differentiatie. Hoewel de lagere tolheffing op emissievrije voertuigen een besparing oplevert, blijkt deze in de praktijk niet voldoende om de hogere aanschafkosten te dekken, zelfs niet bij intensief gebruik van tolplichtige wegen.

MEER NIEUWS
×