BERLIJN – De Duitse regering heeft momenteel geen plannen om de vrijstellingen voor elektrische vrachtwagens op te heffen of om emissievrije voertuigen vanaf 1 januari 2026 zwaarder te belasten via de Lkw-Maut (vrachtwagentol). Dat blijkt uit een evaluatieverslag over de recente aanpassingen aan het tolsysteem, dat door de Bondsdag is gepubliceerd.
De evaluatie is opgesteld in reactie op een eerder besluit van het parlement, gelijktijdig met de invoering van het zogenoemde “Derde wetsvoorstel tot wijziging van de toltarieven” dat in oktober 2023 werd aangenomen. Sinds 1 december 2023 is een COâ‚‚-component toegevoegd aan de vrachtwagentol. Per 1 juli 2024 zal deze tol bovendien ook gelden voor voertuigen tussen 3,5 en 7,5 ton.
Minder inkomsten dan verwacht
Voor het begrotingsjaar 2024 verwacht de Duitse overheid circa 12,96 miljard euro aan tolopbrengsten. Daarvan wordt het grootste deel gebruikt voor investeringen in infrastructuur. Ongeveer 7,78 miljard euro wordt ingezet voor planning, aanleg, onderhoud en exploitatie van de federale wegen. Daarnaast gaat circa 5,95 miljard euro naar bijdragen voor het spoorwegennet en investeringen in het federale spoorvervoer. Zo’n 160 miljoen euro is gereserveerd voor het onderhoud van de binnenwateren.
De daadwerkelijke tolopbrengsten blijven echter achter bij de verwachtingen, onder andere door de verslechterde economische situatie. Het aantal gereden kilometers door vrachtwagens ligt ongeveer tien procent lager dan voorzien.
Onzekerheid over toekomstige aanpassingen
Volgens de Duitse regering blijft de toekomstige ontwikkeling van de tolinkomsten onzeker, mede vanwege de recente veranderingen in het tolsysteem en de onvoorspelbare economische vooruitzichten. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw wegekostenrapport voor de periode 2028–2032, waarin onder andere de effecten van de CO₂-differentiatie en de uitbreiding van de tolplicht worden meegenomen. De regering benadrukt echter dat er nog onvoldoende betrouwbare gegevens zijn om nu al fundamentele wijzigingen aan het bestaande systeem te adviseren.
Geen steun voor herinvoering ‘financieringscirkel wegverkeer’
Tot slot wijst de regering het voorstel van brancheorganisaties om de tolopbrengsten volledig aan de weg te besteden – de zogeheten ‘financieringscirkel wegverkeer’ – van de hand. Volgens het kabinet zou dit het doel van de tol, namelijk het terugdringen van CO₂-uitstoot, niet voldoende weerspiegelen.