SCHIPHOL – Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jurgen Nobel (VVD) bracht maandag 7 april samen met de secretaris-generaal van het ministerie een werkbezoek aan luchthaven Schiphol. Tijdens het bezoek sprak hij met werknemers die lid zijn van vakbond FNV over de arbeidsomstandigheden op de luchthaven.
Een belangrijk onderwerp van gesprek was de luchtkwaliteit op het platform. Werknemers maken zich al jarenlang zorgen over mogelijke blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Volgens vakbondskaderlid Walter van der Vlies, zelf werkzaam op het platform, zijn er al veel collega’s overleden aan kanker. “Het is onacceptabel dat er nog steeds geen serieus onderzoek is gedaan naar de risico’s van de luchtkwaliteit. Dit speelt al meer dan twintig jaar,” aldus Van der Vlies. FNV drong er bij de staatssecretaris op aan om het RIVM opdracht te geven tot een diepgaand onderzoek, maar tot op heden is daar nog geen toezegging voor gekomen.
Naast de gezondheidsrisico’s werd ook de werkdruk op de luchthaven besproken. Medewerkers signaleren dagelijks (kleine) incidenten op de werkvloer en pleiten voor extra personeel om de veiligheid en werkdruk te verbeteren.
Tijdens het bezoek werd ook aandacht besteed aan technologische innovaties, zoals tilhulpen en robots, die het zware fysieke werk moeten verlichten. Hoewel de staatssecretaris positief was over deze ontwikkelingen, blijkt uit reacties van medewerkers dat deze hulpmiddelen in de praktijk nog niet overal goed functioneren. “In de hal van de onafhankelijke afhandelaars werkt veel apparatuur niet naar behoren of wordt het onvoldoende gebruikt,” zegt FNV-campagneleider Jaap de Bie. Medewerker Ton Kukler voegt daaraan toe: “De tilhulpen in onze hal functioneren niet goed, en het duurt nog een tijd voordat wij de juiste middelen krijgen.”
Verder kwamen tijdens het werkbezoek ook andere arbeidsomstandigheden aan bod, zoals het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en zwaar werk bij passagiersondersteuning. Volgens FNV is verbetering op dat vlak pas mogelijk als dit werk weer intern wordt uitgevoerd, in plaats van uitbesteed.
FNV benadrukt dat het zich blijft inzetten voor een veilige, gezonde en menswaardige werkplek op Schiphol. De vakbond blijft aandringen op structurele oplossingen, waaronder een onafhankelijk onderzoek naar luchtverontreiniging en betere arbeidsvoorwaarden voor luchthavenpersoneel.