Clicky

vrijdag 4 april 2025 - 11:43 uur

HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartLuchtvrachtsector aan vooravond van mogelijke crisis door aangekondigde Amerikaanse importheffingen

Luchtvrachtsector aan vooravond van mogelijke crisis door aangekondigde Amerikaanse importheffingen

AMSTERDAM – De wereldwijde luchtvrachtsector staat aan de vooravond van een mogelijke crisis, nu de Amerikaanse overheid ingrijpende importheffingen heeft aangekondigd die een zware klap betekenen voor de internationale e-commerce. President Donald Trump bevestigde gisteren dat vanaf 2 mei 2025 de importvrijstelling voor goederen met een lage waarde uit China en Hongkong verdwijnt. Hierdoor zullen pakketten ter waarde van 800 dollar of minder belast worden met een heffing van 30 procent van hun waarde of minimaal 25 dollar per stuk, wat vanaf 1 juni 2025 stijgt naar minimaal 50 dollar per pakket.

Deze maatregel maakt deel uit van een omvangrijk pakket aan wereldwijde importtarieven dat vanaf 9 april 2025 van kracht wordt. De Europese Unie heeft al aangekondigd tegenmaatregelen te zullen nemen. Voorzitter Ursula von der Leyen noemde het Amerikaanse besluit een “zware slag voor de wereldeconomie.”

Volgens Niall van de Wouw, Chief Airfreight Officer bij Xeneta, betekent dit een “aardbeving” voor de luchtvrachtmarkt. “E-commerce was jarenlang dé motor achter de groei van luchtvracht. Als je daar plotseling de zuurstof uit wegneemt, leidt dat tot een enorme schok in de sector,” aldus Van de Wouw.

China-VS e-commerce vormt momenteel ongeveer de helft van alle vrachtcapaciteit op deze route en ongeveer zes procent van de wereldwijde vraag naar luchtvracht. Een terugval in deze volumes zou een domino-effect kunnen veroorzaken dat de hele sector raakt.

Uit recente cijfers blijkt dat verladers en expediteurs in maart al voorzichtig werden met het afsluiten van langetermijncontracten vanwege onzekerheden rond handelsconflicten. De groei van luchtvrachttarieven vlakte bovendien verder af naar het laagste niveau sinds juni 2024.

Van de Wouw verwacht dat het besluit van Trump om de zogenoemde “de minimis”-vrijstelling te schrappen leidt tot hogere consumentenprijzen en drukte bij de Amerikaanse douane, die dagelijks vier miljoen extra pakketten moet verwerken. De Amerikaanse overheid stelt dat de systemen voorbereid zijn op de extra werkdruk.

Hoewel de vraag naar luchtvracht in maart (+5%) nog groeide, vreest de sector dat dit “stilte voor de storm” is. Vanwege de onzekerheid kiezen steeds meer bedrijven voor korte termijncontracten en handelen ze hun transport grotendeels af via de spotmarkt.

“Iedereen kijkt angstig toe. Dit klimaat van onzekerheid is slecht voor producenten, consumenten, luchtvaartmaatschappijen én expediteurs. Niemand profiteert hiervan, omdat effectief plannen simpelweg onmogelijk is geworden,” besluit Van de Wouw.

MEER NIEUWS
×