ZOETERMEER – Het aangekondigde algehele vuurwerkverbod in Nederland treft niet alleen producenten, importeurs en verkopers van vuurwerk, maar ook transportbedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoer van vuurwerk. Transport en Logistiek Nederland (TLN) eist daarom financiële compensatie voor deze vervoerders en pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de totale financiële schade in de keten.
Vervoerders blijven buiten beeld
In de Kamerbrief van staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat wordt een compensatie van 100 tot 150 miljoen euro genoemd voor importeurs en verkopers van vuurwerk bij een mogelijk verbod. Vervoerders, zoals Transportbedrijf Lesscher B.V., hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in speciaal materieel, vergunningen en opleidingen voor het veilig vervoeren van vuurwerk.
Jos Lesscher, directeur van dit bedrijf, benadrukt de impact van het verbod: “Het aangekondigde verbod heeft enorme gevolgen voor ons bedrijf. We verliezen een heel seizoen aan werk. Het veilig vervoeren van vuurwerk is specialistisch en vereist aanzienlijke investeringen in materieel en opleiding. Dat maakt het lastig om voor die maanden iets anders te zoeken. Jammer dat we zo van tafel geveegd worden met al het werk wat we erin gestoken hebben.”
Ondanks deze specifieke investeringen en de daarmee samenhangende economische risico’s zijn vervoerders niet expliciet opgenomen als compensabele groep in de Kamerbrief.
Compensatie voor vervoerders is noodzakelijk
Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt het onacceptabel dat vervoerders buiten de compensatieregelingen vallen en pleit ervoor dat ook transporteurs die gespecialiseerd zijn in vuurwerkvervoer recht hebben op financiële compensatie. “Als de Tweede Kamer kiest voor een vuurwerkverbod om maatschappelijke redenen, moet het ook de verantwoordelijkheid nemen voor álle ondernemers die daar de gevolgen van ondervinden,” aldus Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN. “Dat betekent dat ook vervoerders recht hebben op compensatie.”
TLN wijst erop dat deze ondernemers volledig hebben voldaan aan wet- en regelgeving, fors hebben geïnvesteerd in veiligheid en professionalisering, en dat zij nu buiten hun schuld ernstig worden benadeeld.
Grote financiële belangen
De vuurwerkbranche als geheel – vertegenwoordigd door de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland – heeft aangegeven een compensatie van 895 miljoen euro te eisen bij een totaalverbod. Dit bedrag is gebaseerd op de schade die producenten, importeurs én aanverwante bedrijven, zoals transporteurs, zullen lijden.
Oproep TLN
Het voorgenomen vuurwerkverbod heeft een brede impact op de gehele keten – van producent tot consument – en raakt ook vervoerders in het hart van hun bedrijfsvoering. TLN roept het kabinet dringend op om vervoerders alsnog mee te nemen in compensatieregelingen en pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de totale kosten in de keten, zodat ook zij niet de rekening betalen van een beleidskeuze waar ze zelf geen invloed op hebben gehad.