UTRECHT – Bepaalde sectoren in Nederland worden hard geraakt door de importheffingen op auto’s en auto-onderdelen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Vooral Nederlandse toeleveranciers van auto-onderdelen voor de Amerikaanse markt en bedrijven die onderdelen en grondstoffen verschepen naar onder meer Duitsland krijgen klappen. Dit voorzien economen van RaboResearch.
Bij de toeleveranciers gaat het volgens de economen om de groot-en detailhandel, de chemische industrie, de rubber- en kunststofindustrie, de metaal- en metaalproductenindustrie en de transportsector. Daarnaast exporteert de Duitse autosector, met onder andere Volkswagen en BMW, veel naar de VS. Daardoor zijn Nederlandse sectoren zowel direct als indirect kwetsbaar voor de tarieven, aldus de economen in hun onderzoek.
De Nederlandse auto-industrie leverde in 2019 voor zo’n 600 miljoen dollar aan de Duitse autosector. Dat is volgens de economen nu mogelijk minder omdat VDL Nedcar geen auto’s meer maakt voor BMW.
De economie van Nederland groeit dit en volgend jaar iets minder hard vanwege de verwachte impact, denken de economen. Nederland loopt dit jaar 0,08 procent economische groei mis en volgend jaar 0,07 procent. “Dat zijn weliswaar geen hele omvangrijke effecten, maar omgerekend gaat het toch al snel om respectievelijk 700 miljoen en 1,4 miljard euro aan economische schade”, stellen ze.
De permanente economische schade is volgens hen iets lager, 600 miljoen euro. Dat komt vooral doordat economieën zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.