DEN HAAG – De Nederlandse detailhandel heeft in februari 2025 1,6 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de omzetgroei was het verkoopvolume 0,9 procent lager, wat betekent dat consumenten minder producten kochten, maar daar gemiddeld wel meer voor betaalden.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in koopdagen, zoals weekenden en feestdagen. Zonder deze correctie zou de omzet 0,5 procent lager zijn geweest dan in februari 2024.
Non-food: lichte stijging, maar verschillen tussen branches
De omzet van de non-foodsector, inclusief de detailhandel buiten fysieke winkels, groeide met 1,7 procent. Binnen deze categorie deden vooral drogisterijen (+6,3%) en winkels in recreatieartikelen (+3,0%) goede zaken. Daarentegen zagen onder andere winkels in consumentenelektronica (-4,1%), meubels en woninginrichting (-3,7%) en schoenen en lederwaren (-1,7%) hun omzet dalen.
Foodsector: hogere omzet, fors lager volume
Winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden in februari een omzetstijging van 1,5 procent. Die groei is volledig te danken aan prijsstijgingen, aangezien het volume met 3,6 procent daalde. Supermarkten zagen hun omzet met 1,2 procent toenemen, terwijl speciaalzaken een stijging van 3,6 procent noteerden.
Online omzet blijft stijgen
De online verkoop blijft groeien: in februari werd 3,8 procent meer online omgezet dan een jaar eerder. Webwinkels als hoofdactiviteit boekten zelfs een omzetstijging van 6,9 procent. De zogeheten multichannelers – winkels die naast fysieke vestigingen ook online verkopen – zagen hun onlineomzet daarentegen met 1,4 procent dalen.
Vooral de onlineverkopen van voedingsmiddelen, drogisterijproducten en consumentenelektronica lieten een plus zien. Alleen de onlineomzet van kledingwinkels bleef achter.