Clicky

vrijdag 21 februari 2025 - 06:19 uur
Truckdrivers4you
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBoete van 20.000 euro voor dodelijk arbeidsongeval bij installatie zonnepanelen

Boete van 20.000 euro voor dodelijk arbeidsongeval bij installatie zonnepanelen

LEIDERDORP – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een bedrijf uit Leiderdorp dat zonnepanelen installeert een stafbeschikking in de vorm van een boete van 20.000 euro opgelegd. Tijdens werkzaamheden is in 2023 een werknemer na een val om het leven gekomen. Het bedrijf heeft onvoldoende maatregelen getroffen om het ongeval te voorkomen en daarmee de regels uit de Arbeidsomstandighedenwet overtreden.

In oktober 2023 was een 60-jarige medewerker van het installatiebedrijf bezig met het plaatsen en installeren van zonnepanelen op een hellend dak van een woning in Oosterwijk. De medewerker is daarbij van het dak gevallen en aan zijn verwondingen overleden. Onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) wijst uit dat bij het uitvoeren van de werkzaamheden de vereiste veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Zo was er onder meer geen valbeveiliging geplaatst en was de medewerker onvoldoende gezekerd. Het bedrijf had er volgens de wet zorg voor moeten dragen dat er voldoende maatregelen waren getroffen om te voorkomen dat de medewerker kon vallen.

LEES OOK
Dode bij aanrijding met vrachtwagen in Wilbertoord [+foto]

Het OM vindt een strafbeschikking van 20.000 euro in deze zaak een passende straf. Het bedrijf heeft haar aansprakelijkheid voor deze gedragingen aanvaard en de werkzaamheden op het gebied van installeren van zonnepanelen gestaakt.

Meer algemeen constateert het OM dat bij het installeren van zonnepanelen de veiligheid niet altijd centraal staat. Er doen zich regelmatig ongevallen voor bij het plaatsen van zonnepanelen, waarbij slachtoffers ernstig lichamelijk letsel oplopen of zelfs komen te overlijden. Werkgevers zijn echter op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om de veiligheid en gezondheid van hun werknemers te waarborgen. Zij dienen in dit kader beleid te voeren, maar moeten er ook op toezien dat dit beleid ook daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.

Het OM wil in dit kader benadrukken dat het van groot belang is dat er preventieve maatregelen worden genomen ter voorkoming van dit soort ongelukken. Het plaatsen van collectieve valbeveiliging, zoals RSS-randbeveiligingssystemen en steigers, en het correcte gebruik van persoonlijke valbeveiliging zijn daarbij cruciaal.

MEER NIEUWS
×