UTRECHT – In totaal 264 uitzendkrachten hebben afgelopen jaar ruim 1,4 miljoen euro aan nabetalingen gekregen, dankzij inzet van vakbond CNV. Een speciaal CNV-team van onderhandelaars en juristen boekt succes met ‘snelle’ deals, waarbij zonder tussenkomst van de rechter zaken worden opgelost. De bond opent vandaag een meldpunt, waar uitzendkrachten met vragen terecht kunnen.
Het CNV-team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies (BMUC) boekt al jaren succes met vaak omvangrijke loonvorderingen. ‘Het begint vaak met een eenvoudige looncontrole. We hebben dan snel genoeg gezien of er iets niet klopt, zegt CNV-onderhandelaar Henry Stroek.
“En dan begint het echte werk: contracten controleren, loonstrookjes uitpluizen. Vaak zien we dat er sprake is van een verkeerde inschaling, waardoor mensen niet het juiste uurloon krijgen. Het gaat ook vaak mis met de berekening van toeslagen. Als dat een tijdlang niet goed gaat, kunnen de bedragen flink oplopen.”
De balans van 2024: ruim 1,4 miljoen euro voor uitzendkrachten
Inmiddels is de balans over 2024 opgemaakt. Het CNV-team hielp in totaal 264 uitzendkrachten en inde voor hen ruim 1,4 miljoen euro bruto. De nabetalingen varieerden van ruim 200 euro tot maar liefst ruim 30.000 euro bruto per persoon.
Stroek: “We hadden bijvoorbeeld een uitzendkracht die in deeltijd werkzaam was als melker bij verschillende veehouders. Steeds had ze niet het juiste loon ontvangen. Dit resulteerde in een nabetaling van ruim 5.000 euro. Bij een andere uitzendkracht die in de houtskeletbouw werkzaam was, hebben we het loon bij ziekte gecontroleerd. Uiteindelijk leverde dit een nabetaling op van ruim 6.000 euro.”
Bijvangst: ruim 800.000 euro voor arbeidsmigranten
Tijdens het zoek- en spitwerk ontdekte het CNV-team vaak ook andere kwesties. Stroek: “Ik noem het maar even ‘bijvangst’. Het ging in totaal om 50 arbeidsmigranten met een arbeidscontract, waar van alles niet deugde. Voor hen hebben we ruim 800.000 euro geïncasseerd. Die zijn ons eeuwig dankbaar.”
De aanpak: ‘snelle’ deal, zonder juridische procedure
Het CNV-team probeert zaken het liefst zonder tussenkomst van de rechter op te lossen. “Voor ons is het belangrijkste dat de mensen zo snel mogelijk hun geld krijgen. Als we het dan zonder rechtszaak kunnen regelen, dan doen we dat. Maar ook dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is vaak flink touwtrekken en dreigen met juridische procedures. Vaak zijn werkgevers daar gevoelig voor en kunnen we uiteindelijk een nette schikking treffen. Vaak regelen we dan ook meteen dat ze voor een flink aantal jaren de vakbondscontributie voor de mensen betalen. Boter bij de vis.”
Oók ‘nette’ uitzendbureaus gaan de fout in
Het probleem zit volgens Stroek lang niet alleen bij de malafide uitzendbureaus. “Want dat is al snel het beeld: het zal weer zo’n fout uitzendbureau zijn. Maar helaas moeten we constateren dat de helft van onze vorderingen te maken had met uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU. Bij nog eens 30% van de vorderingen ging het om uitzendbureaus van NBBU-leden. Zo netjes zijn die zogenaamd nette uitzendbureaus dus niet. Bij slechts 20% van de vorderingen ging het om uitzendbureaus die nergens bij zijn aangesloten.”
Topje van de ijsberg
Stroek is er dan ook van overtuigd dat het CNV-team slechts het topje van de ijsberg in beeld heeft. “Als het bij één uitzendkracht niet klopt, kun je er bijna gif op innemen dat het bij de collega’s ook niet deugt. Maar uitzendkrachten zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten of durven er geen zaak van te maken. En ook lang niet iedereen is lid van een vakbond. Maar we weten zeker dat het op grote schaal misgaat. We hebben echt maar een fractie in beeld. Daarom raad ik alle uitzendkrachten aan: word snel lid van een vakbond. Dan kun je in ieder geval op onze steun rekenen. Ook als je er op een later moment alsnog een zaak van wilt maken. We kunnen zo nodig tot 5 jaar terugvorderen.”