BRUSSEL – De EU-begroting moet groter en daarvoor zijn nieuwe eigen middelen nodig, stelt de Europese Commissie in haar woensdag gepresenteerde plan om tot een nieuwe meerjarenbegroting te komen. In dat plan staan geen concrete voorstellen om die nieuwe eigen middelen aan te boren, maar het meest voor de hand liggend is een hogere bijdrage van de lidstaten aan de EU. Daar is Nederland fel op tegen.
Het kabinet-Schoof wil juist minder aan de EU afdragen. Dat is geen optie, zegt de Europese Commissie. De EU heeft meer eigen geld nodig om de leningen af te lossen die ze aanging om economische hulp aan de lidstaten te geven tijdens en na de coronacrisis, zegt de Europese Commissie. Daarnaast is er volgens haar meer geld nodig voor bijvoorbeeld investeringen in gezamenlijke defensie en het concurrerender maken van Europa.
Ook het aangaan van gezamenlijke schulden om te kunnen investeren, ziet Nederland niet zitten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om eurobonds. Daarover wordt in Brussel steeds vaker gepraat.
Omvang
Wat de omvang van de EU-begroting vanaf 2028 moet zijn, meldt de Commissie niet. Nu gaat er jaarlijks ruim 121 miljard euro in om.
De Commissie wil ook de verdeling van de bestaande fondsen aanpakken. Het gaat daarbij om het fonds voor het cohesiebeleid, waarin een derde van de EU-begroting omgaat. Via het cohesiebeleid moeten achtergestelde regio’s in de EU vooruit worden geholpen. De Commissie spreekt van de grootste herziening ooit van de manier waarop de fondsen vanaf 2028 worden verdeeld.
Standpunt Nederland
De Nederlandse Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66, onderdeel van de liberale fractie Renew) is voorstander van een grotere EU-begroting. “De huidige begroting is nog geen 1 procent van de hele economie. We willen snel naar twee of zelfs drie procent.” Hij is niet te spreken over het standpunt van het Nederlandse kabinet.
Fractievoorzitter Iratxe GarcÃa Pérez van de sociaaldemocraten, de tweede partij van het Europees Parlement, zei woensdag in een debat dat de EU-begroting twee keer zo groot moet worden.
De Europese Commissie komt in juli met een concreet voorstel voor een nieuwe meerjarenbegroting 2028-2035. Onderhandelingen daarover met het Europees Parlement en de lidstaten nemen gauw twee jaar in beslag.