AMSTERDAM – De Europese gasprijs is maandag verder opgelopen tot het hoogste niveau in twee jaar tijd. De stijging wordt veroorzaakt door het koudere weer. De lagere temperaturen zorgen voor meer energieverbruik voor verwarming, waardoor de gasvoorraden in Europa steeds verder afnemen. Daarnaast dreigen de mogelijke Amerikaanse importheffingen de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten, die nodig is om de voorraden aan te vullen, te verstoren.
De prijs voor gas voor levering in maart noteerde maandagochtend op de gasbeurs in Amsterdam bijna 5 procent hoger op ruim 58 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds februari 2023. De gasprijs zal naar verwachting verder stijgen door de komst van kouder winterweer in het noordwesten van Europa de komende dagen. De gasvoorraden dreigen daardoor verder leeg te raken.
Volgens gegevens van de Europese belangenvereniging voor gasinfrastructuur GIE zijn de gasvoorraden in de Europese Unie momenteel voor iets minder dan de helft gevuld. Dat is het laagste punt voor de tijd van het jaar ​​sinds de energiecrisis in 2022. Vorig jaar waren de voorraden rond deze tijd voor 67 procent gevuld. De Nederlandse gasopslagen zijn nog voor ongeveer een derde gevuld. Europa dreigt daarmee het winterseizoen met een lage gasvoorraad te verlaten, waardoor het duurder wordt om deze aan te vullen voor het volgende stookseizoen.
Ook gepland onderhoud in Noorwegen zal het aanbod aankomende zomer naar verwachting onder druk zetten. Dat land is sinds de oorlog in Oekraïne de belangrijkste gasleverancier van Europa geworden, met een aandeel van ongeveer een derde in de totale leveringen. Energiespecialist ICIS verwacht dat het gasverbruik deze maand 17 procent hoger zal liggen dan een jaar geleden, door een sterke vraag van huishoudens en bedrijven naar gas. De Europese gasvoorraden zullen volgens ICIS tegen het einde van de winter nog voor ongeveer 37 procent gevuld zijn.
Consumenten zullen de hogere gasprijs niet meteen voelen in de portemonnee. Op termijn zullen de energiebedrijven de hogere gasprijzen mogelijk wel meenemen in hun vaststelling van contracttarieven. Ook ligt de gasprijs ver onder de niveaus van augustus 2022, toen pieken van meer dan 340 euro per megawattuur werden bereikt door zorgen over de sterk gedaalde gasleveringen uit Rusland en gastekorten in de winter.