KOPENHAGEN/BJERRINGBRO – Dagelijks worden wereldwijd duizenden containers over de weg vervoerd, van havens naar fabrieken, magazijnen en eindbestemmingen. Deze transporten dragen bij aan uitstoot van broeikasgassen, schadelijke uitlaatgassen en geluidsoverlast voor mens en dier.
De overgang naar elektrische vrachtwagens (EV-trucks) is daarom een cruciale stap richting duurzamere logistiek. Maar de uitdagingen zijn groot: e-trucks zijn tot drie keer duurder dan conventionele dieseltrucks, hebben een beperkter bereik en de benodigde laadstructuur ontbreekt nog in veel landen. Bovendien moeten klanten bereid zijn een meerprijs te betalen voor transport met een lagere klimaatimpact.
“Dit is een gigantische opgave, maar we mogen ons er niet door laten ontmoedigen,” zegt Birna Odefors, Managing Director van Maersk Area Nordics. De regio telt veel klanten die vooroplopen in de verduurzaming van logistiek, waaronder de Deense pionier Grundfos.
Pilot met elektrische vrachtwagens tussen fabriek en haven
Grundfos, een Deens technologiebedrijf gespecialiseerd in geavanceerde pompoplossingen en watertechnologie, gebruikt sinds oktober 2024 Maersk’s elektrische vrachtwagendiensten. Hierbij worden containers vervoerd tussen de fabriek van Grundfos en de haven van Aarhus. Deze pilot zal worden uitgebreid tot 600-800 containers per jaar.
Sinds 2020 werkt Grundfos met Maersk samen om emissies te verminderen bij zeevracht. Voor 100% van hun zeetransport onder Maersk gebruikt Grundfos nu al het ECO Delivery Ocean-product, dat tot 80% minder broeikasgassen uitstoot door het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals afvalgebaseerde biodiesel en bio-methanol. Met de toevoeging van elektrische vrachtwagens worden de directe uitstoot van vrachtwagens volledig geëlimineerd, aangezien de voertuigen uitsluitend worden opgeladen met hernieuwbare energie.
“Na de reductie bij zeevracht wilden we ook de uitstoot bij voortransport van containers en het laatste deel van de supply chain aanpakken. De implementatie van EV-trucks in Denemarken verliep soepel en vormt een goed voorbeeld voor internationale uitbreiding. In het licht van de klimaatcrisis moeten we actie ondernemen waar we kunnen. Als producenten en exporteurs willen we een actieve rol spelen in de verduurzaming van de toeleveringsketen en zijn we blij met de samenwerking met Maersk,” aldus Dirk Van Der Heijden, Senior Director Global Logistics bij Grundfos.
Ambitieuze klimaatdoelen
Maersk streeft naar een aanzienlijke reductie van broeikasgassen tegen 2030 en wil in 2040 netto nul uitstoot bereiken. Grundfos mikt op netto nul uitstoot in 2050, met ambitieuze tussentijdse doelen voor 2030.