AMSTERDAM – De 33-jarige man uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de verwoestende explosie aan de Tarwekamp in Den Haag lijkt te zijn, ontkent dat hij deze rol heeft gespeeld. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong, in reactie op het persbericht dat het OM vrijdag over de zaak heeft uitgebracht. Volgens advocaat Dirk Stoof, die een eveneens 33-jarige verdachte uit Oosterhout bijstaat, kiest de cliënt van Spong “de vlucht vooruit” en is zijn verhaal “ongeloofwaardig”.
“Mijn cliënt heeft zich niet van het geheel gedistantieerd”, zegt Spong. “Maar hij is niet de ‘auctor intellectualis’ ervan. De rolverdeling ligt wat anders. Hij heeft enorm veel spijt.” Meer wil Spong er vooralsnog niet over kwijt, laat hij weten.
Stoof bevestigt berichtgeving van De Telegraaf en RTL dat de vermeende organisator zijn medeverdachten 1500 euro beloning in het vooruitzicht had gesteld.
Bruidsmodezaak
De enorme explosie aan de Tarwekamp in de Haagse wijk Mariahoeve deed zich voor op 7 december en had zes doden, meerdere gewonden en grote materiële schade tot gevolg. Een aantal woningen stortte volledig in.
De cliënt van Spong kende de eigenaresse van de bruidsmodezaak die in het blok was gevestigd; zij zouden een relatie hebben gehad. De aanslag zou tegen haar zijn gericht.
Zwijgrecht
De andere verdachten zijn twee neven uit Roosendaal van 23 en 29 jaar. Marco Bos, de advocaat van de 29-jarige man, wil niet meer kwijt dan dat zijn cliënt zich tot dusver op zijn zwijgrecht heeft beroepen. De raadsman weet niet of hij dit zal blijven doen. Bos laat weten dat zijn cliënt het “heel erg” vindt wat er is gebeurd.
Het OM meldde vrijdag dat de vermoedelijke aanslag mogelijk al op 1 december had moeten plaatsvinden. De twee Roosendaalse verdachten werden toen aangehouden, op een parkeerplaats in Oosterhout. Zij zaten in een busje met onder meer zwaar vuurwerk en jerrycans benzine. De politie zond de twee mannen na verhoor heen.
Slecht idee
Volgens advocaat Stoof heeft zijn cliënt zich toen al teruggetrokken uit het geheel. “Hij vond het een slecht idee, wilde hooguit een paar bruidsjurken stelen. Op 1 december is hij niet komen opdagen, hij is in een café blijven zitten. Bij de brandstichting aan de Tarwekamp is hij dus ook niet betrokken geweest.”
Op 14 maart vindt een eerste voorbereidende zitting plaats in de zaak bij de rechtbank in Den Haag.