IJMUIDEN – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kende in 2024 een relatief rustig jaar en hoefde minder vaak het water op om mensen en dieren in nood te redden dan de jaren hiervoor. Volgens een woordvoerder is er met 2053 oproepen “een nieuw laagterecord”. Hiervoor was 2017 met 2119 zoek- en reddingsoproepen het rustigst voor de KNRM, ‘coronajaar’ 2020 was met 2863 acties “extreem druk”.
“We kunnen het nog niet helemaal verklaren”, zegt de woordvoerder over de nieuwste cijfers, maar vaak heeft het aantal acties te maken met de weersomstandigheden en dan vooral in de weekenden. “Dat zijn vaak de drukste momenten. Als het weer dan stabiel en rustig is, hebben we weinig acties. Dat verandert als goed weer plotseling omslaat naar slecht weer, dan zien we het aantal acties toenemen.” Mogelijk heeft ook een preventiecampagne van dit jaar, die watersporters wijst op het belang van een goede voorbereiding, effect gehad.
De KNRM weet nog niet of het lage aantal acties komt doordat er in 2024 misschien minder mensen op het water waren in de recreatie- en visserijsector, waarvoor de organisatie voornamelijk in actie komt. Cijfers van Rijkswaterstaat moeten later duidelijk maken hoeveel vaarbewegingen er zijn geweest, gemeten aan de hand van het aantal brug- en sluisopeningen, aldus de KNRM-woordvoerder.
Met de acties op het water brachten de 45 reddingstations het afgelopen jaar 3016 mensen en 125 dieren in veiligheid langs de kust, op het IJsselmeer en op de Waddenzee. Daarnaast heeft de organisatie 103 lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden. Hoewel het daar het afgelopen jaar drukker was, lag het aantal mensen dat daar in het water in de problemen kwam lager dan de afgelopen jaren, zegt de KNRM-woordvoerder. Op het strand hadden ze het wel druk, daar hielpen ze vooral mensen met bijvoorbeeld “een snee in de voet, kwallenbeet of wespensteek”.