Clicky

zaterdag 28 december 2024 - 04:15 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsParlement Zuid-Korea stemt voor afzetting waarnemend president

Parlement Zuid-Korea stemt voor afzetting waarnemend president

SEOUL – Een meerderheid van het Zuid-Koreaanse parlement heeft gestemd voor de afzetting van waarnemend president Han Duck-soo. De stemming volgde na Hans weigering om nieuwe rechters aan te stellen voor het Constitutioneel Hof. Dat hof moet een beslissing nemen over de afzetting van de geschorste president Yoon Suk-yeol.

Het parlement stemde eerder deze maand in met de afzetting van Yoon, nadat hij de wereld had geschokt door de militaire noodtoestand uit te roepen. Hij werd direct op non-actief gesteld en vervangen door premier Han. Nu het parlement ook Han heeft weggestuurd, gaat de functie van waarnemend president volgens de wet naar minister van Financiën Choi Sang-mok.

In Zuid-Korea is nog nooit eerder een waarnemend president afgezet. De afzettingsmotie werd aangenomen met 192 van de 300 stemmen. Regeringspartij PPP, die 108 zetels heeft, stemde niet. Han heeft laten weten het besluit van het parlement te respecteren, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Gewone meerderheid

De voorzitter van het parlement zei vlak voor de stemming dat een gewone meerderheid voldoende zou zijn om Han af te zetten. Regeringspartij PPP ging daartegen in protest. Voor een premier is een gewone meerderheid voldoende om die af te zetten, terwijl voor een president een tweederdemeerderheid vereist is.

LEES OOK
Doden door grote brand in batterijfabriek Zuid-Korea

De stemming werd op dezelfde dag ingepland als de eerste hoorzitting van het Constitutioneel Hof, dat 180 dagen heeft om een beslissing te nemen over de afzetting van Yoon. Drie van de negen zetels zijn momenteel vacant. De procedure kan met zes rechters doorgaan, maar die moeten het dan wel unaniem met elkaar eens zijn om Yoon te ontslaan.

Compromis

Het parlement schoof donderdag drie kandidaten naar voren als leden voor het Constitutioneel Hof. Han weigerde hen te benoemen, omdat er binnen het parlement nog wel onenigheid over was. Hij zei dat de benoemingen eigenlijk buiten zijn bevoegdheden vallen en alleen kandidaten te willen benoemen als de PPP en de oppositie een compromis erover sluiten.

De grote politieke crisis in Zuid-Korea begon met de militaire noodtoestand. Yoon riep die op 3 december uit, omdat de oppositie er volgens hem alles aan deed om de regering te dwarsbomen. De president trok de maatregel uren later onder dwang van het parlement in

Stichting VNB Looncheck
MEER NIEUWS
×