ARNHEM – Hoogspanningsnetbeheerder TenneT gaat nader onderzoek doen naar mogelijke dwangarbeid bij een Chinese partner. Daarmee reageert het staatsbedrijf op een artikel in De Telegraaf waarin erop wordt gewezen dat de Chinese kabelfabrikant TBEA volgens het Amerikaanse Congres mogelijk gebruikmaakt van dwangarbeid door de Oeigoerse minderheid in China.
Een woordvoerster van TenneT zegt dat de netbeheerder al jaren met het bedrijf samenwerkt. Daarbij zijn nooit signalen gekomen dat zaken bij TBEA niet zouden deugen. “Ik sprak met meerdere inkoopmedewerkers en voor hen kwam dit als een verrassing.”
De woordvoerster benadrukt dat mensenrechten voor TenneT heel belangrijk zijn. Als er signalen van misstanden zijn, zou dat volgens haar reden zijn om nader in gesprek te gaan met een leverancier. Ook kan TenneT dan “invloed uitoefenen” en een “correctief actieplan” maken.
Een bedrijf bij aanbestedingen uitsluiten is volgens TenneT niet zomaar mogelijk. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden, legt de woordvoerster uit.
In maart dit jaar bracht TenneT nog een bezoek aan TBEA en werd de leverancier van kabels opnieuw gecontroleerd. Daarbij is ook nog extra informatie opgevraagd over diens personeelszaken. Volgens de woordvoerster kwam toen niets vreemds aan het licht. Ze voegt toe dat het bestuur van TBEA ook de handtekening heeft gezet onder een gedragscode met daarin een verklaring over mensenrechten.
TBEA is een van de acht bedrijven waaraan TenneT in 2023 een megacontract gunde voor de leveringen van kabels. De komende jaren legt TenneT in Nederland zo’n 4000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen aan. Ook in Duitsland, waar TenneT een groot net beheert, zijn veel kabels nodig. De totale geschatte contractwaarde becijferde TenneT vorig jaar op 1,5 miljard euro, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in Nederland en de andere helft voor Duitsland.