EINDHOVEN – Een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats stond vandaag terecht voor de rechtbank vanwege betrokkenheid bij mensensmokkel. Hij werd in februari 2024 aangehouden nadat in Eindhoven een container met elf vreemdelingen werd ontdekt, waaronder vijf minderjarigen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 55 maanden, een geldboete van € 22.000, en de tenuitvoerlegging van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf.
Beveiliger slaat alarm
In de nacht van 12 op 13 februari alarmeerde een oplettende beveiliger rond 01.00 uur en 02.30 uur de politie vanwege verdachte activiteiten bij de Beatrixkade. Ter plaatse trof de politie een verzegelde container met daarin elf vreemdelingen aan. Twee mannen sloegen op de vlucht; één ontkwam in een Franse auto, maar de verdachte werd na een korte achtervolging en met gebruik van een taser op heterdaad aangehouden.
Onderzoek Koninklijke Marechaussee
Uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee (KMar) blijkt dat de vreemdelingen, op één na allemaal afkomstig uit Vietnam, onderweg waren naar Groot-Brittannië. De verdachte verklaarde zelf een slachtoffer van mensensmokkel te zijn, maar die lezing wordt door het OM verworpen. Camerabeelden en getuigenverklaringen tonen aan dat de man herhaaldelijk de trailer opende en aan het zegel van de container rommelde. Daarnaast vond de politie op de aanhoudingslocatie een kniptang en werden in de telefoon van de verdachte foto’s van de container en berichten over het transport aangetroffen.
Kwetsbare slachtoffers
Het OM stelt dat de verdachte willens en wetens betrokken was bij mensensmokkel. Volgens de officier van justitie waren de slachtoffers afkomstig uit een arm land, op zoek naar een betere toekomst, en hadden ze vermoedelijk grote sommen geld betaald voor hun illegale reis naar Europa. “Verdachte heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare positie en wanhoop van deze mensen. Hij heeft zich laten leiden door financieel gewin en hen behandeld als handelswaar,” aldus het OM.
Ernst van mensensmokkel
Het Openbaar Ministerie benadrukt de ernst van mensensmokkel, die niet alleen het asielbeleid ondermijnt maar ook levensgevaarlijke situaties oplevert. Bovendien is mensensmokkel vaak een voorportaal voor mensenhandel, waarin slachtoffers verder worden uitgebuit. Om herhaling te voorkomen en een duidelijk signaal af te geven, vindt het OM een zware straf gerechtvaardigd.
Eis OM
Het Openbaar Ministerie eist:
- 55 maanden gevangenisstraf;
- € 22.000 geldboete;
- Tenuitvoerlegging van 5 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
De rechtbank doet op 28 januari 2025 uitspraak in deze zaak.