TEL AVIV – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in de rechtbank in Tel Aviv om voor het eerst een verklaring af te leggen in zijn corruptiezaak. Hij wordt al sinds 2019 formeel beschuldigd van het aannemen van dure geschenken en akkoordjes met machtige figuren uit de media. De zaak werd al eens uitgesteld vanwege de oorlog tegen Hamas.
Netanyahu wordt beschuldigd van omkoping, fraude en integriteitsschending. De rechtbank verplicht hem drie keer per week te verschijnen. Netanyahu had nog geprobeerd dat te voorkomen, maar de rechters houden vast aan de eis.
Terwijl Netanyahu dinsdag de rechtbank binnenging, stonden buiten enkele tientallen betogers. Sommigen kwamen steun betuigen aan de premier, anderen eisten dat hij meer doet om de gijzelaars vrij te krijgen die al meer dan een jaar worden vastgehouden door Hamas.
Politieke motivatie
De premier moet voor de rechter verschijnen voor drie strafzaken. Een van die zaken gaat om het verlenen van gunsten door toezichthouders waar telecombedrijf Bezeq voor zo’n 1,8 miljard sjekel (478 miljoen euro) aan geprofiteerd zou hebben. In ruil zou hij de topman van dat bedrijf gevraagd hebben om positieve berichtgeving op een nieuwssite die ook onder diens leiding stond.
Een andere zaak draait om het aannemen van geschenken van zakenlieden. Hij zou voor 700.000 sjekel aan onder meer champagne en sigaren hebben gekregen in ruil voor het verdedigen van zakelijke belangen. Verder zou Netanyahu een akkoord gesloten hebben met de eigenaar van een krant over positievere berichtgeving in ruil voor tegenwerking van een concurrerend blad.
Netanyahu ontkent de beschuldigingen. De zaken zouden politiek gemotiveerd zijn. “De werkelijke bedreiging voor de democratie in Israël zijn niet de vertegenwoordigers die zijn verkozen door het volk, maar lieden binnen de opsporingsdiensten die de keuze van de kiezer weigeren te aanvaarden en een coup proberen te plegen met rabiaat politieke onderzoeken die in iedere democratie onaanvaardbaar zijn”, zei Netanyahu donderdag in een verklaring. Daags voor de zitting zei de premier dat hij al acht jaar wacht om zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen.