SEOUL – De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Yong-hyun heeft zijn ontslag aangeboden na de mislukte militaire noodtoestand die door de president werd uitgeroepen. De politicus betuigt “diepe spijt” en neemt de “volledige verantwoordelijkheid voor de verwarring en ongerustheid die bij het publiek is ontstaan”, staat in een verklaring.
Zijn ministerie bevestigde eerder dat Kim de noodtoestand had voorgesteld aan president Yoon Suk-yeol. Die werd dinsdag uitgeroepen om het land “te beschermen tegen de dreiging van communistische Noord-Koreaanse krachten”. Yoon moest deze weer intrekken omdat het parlement had gestemd voor het opheffen van de maatregel.
Het uitroepen van de noodtoestand zorgde voor geschokte reacties in Zuid-Korea, ook binnen zijn regeringspartij PPP. Partijleider Han Dong-hoon riep op tot het aftreden van minister Kim en de rest van het kabinet. Kim, een voormalig hoofd van de presidentiële beveiligingsdienst, trad in september aan als minister van Defensie.
Meer topfiguren hebben woensdag hun ontslag aangeboden. Het gaat volgens persbureau Yonhap om onder anderen de stafchef van de president, Chung Jin-suk, veiligheidsadviseur Shin Won-sik, politiek adviseur Sung Tae-woon en zeven andere naaste medewerkers van de president.
De oppositie hoopt Yoon met een afzettingsprocedure weg te sturen. Een motie hierover moet nog worden behandeld in het parlement. Er is nog geen tijdlijn vastgesteld, maar volgens Zuid-Koreaanse media kan de stemming vrijdag of zaterdag plaatsvinden. Als minstens 200 van de 300 parlementariërs de afzetting steunen, wordt Yoon op non-actief gesteld. Het constitutioneel hof moet vervolgens binnen zes maanden een beslissing nemen over Yoons presidentschap.