AMSTERDAM – Het is dé mobiliteitstrend van de komende jaren: light electric vehicles. Deze compacte vervoersmiddelen zullen Nederlandse binnensteden een complete make over geven. Dat verwacht RAI Vereniging op basis van onderzoek onder leden en andere aanbieders van compacte elektrische vervoersmiddelen.
Komend decennium zal het straatbeeld van Nederlandse binnensteden flink veranderen. Dat komt doordat zogenaamde light electric vehicles (LEV) massaal hun intrede doen, in eerste instantie vooral in de grotere steden. LEV’s is een nieuwe categorie voertuigen, ook wel micromobiliteit of microvoertuigen genoemd. Binnensteden worden hierdoor niet alleen schoner en gezonder, maar ook stiller, want de microvoertuigen hebben allemaal een elektromotor.
RAI Vereniging verwacht dat door de opkomst van LEV’s ook de bereikbaarheid en doorstroming van binnensteden verbetert. Onderzoek van o.a. TNO bevestigt dit ook, al hangt dit ook samen met andere beleidskeuzes, zoals de plek op de weg en de aanwezigheid van bijvoorbeeld logistieke hub’s.
Personen- en goederenvervoer
Vandaag vindt de Mobility Shift 2024 plaats. Dit is het jaarlijkse trendcongres van RAI Vereniging, de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers van de voertuigen op de weg. Tijdens de Mobility Shift staat de toekomst van het wegverkeer centraal. Die staat volgens RAI Vereniging vooral in het teken van LEV’s, die er globaal in twee categorieën zijn: voertuigen voor personen- en goederenvervoer. Adviesbureau McKinsey becijferde dat dit soort vervoermiddelen tot 2030 in aantal zullen verzesvoudigen, tot zo’n 30 miljoen voertuigen wereldwijd.
Groeimarkt
Ook voor de Nederlandse markt zijn de verwachtingen hooggespannen. In het personenvervoer zagen we de afgelopen jaren al een sterke toename van het aantal elektrische scooters. De verwachting is dat er ook steeds meer e-steps op de openbare weg toegelaten worden, met een flinke groei tot gevolg van het gebruik in de komende jaren. Ook het aantal e-motoren stijgt naar verwachting – een toename van ruim 300% in de afgelopen vijf jaar.
Stedelijke distributie
Een van de meest impactvolle ontwikkelingen is echter dat tot 2030 dertig tot veertig Nederlandse gemeenten een zero-emissiezone invoeren. Dit leidt ertoe dat het aantal licht elektrische voertuigen voor goederenvervoer (LEVV’s) de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt: tien tot veertig procent van de bestelautoritten kan worden vervangen door vervoer per LEVV.
RAI Vereniging verwacht dan ook dat microvoertuigen vooral gebruikt worden voor de laatste binnenstedelijke kilometers. Het gaat bijvoorbeeld om pakketbezorging en bevoorrading. Waarschijnlijk zullen buiten de stadscentra verschillende kleinere distributiecentra (‘hubs’) ontstaan waar vrachtwagens de bulkvoorraad afleveren – waarna de LEVV’s ze uiteindelijk afleveren op de plek van bestemming. Een goed voorbeeld hiervan is het hypermoderne CT Park in Amsterdam, met circa 125.000 m2 ruimte voor op- en overslag.
Tempo met het LEV-kader
“Er ontstaat een nieuwe branche, met nieuwe voertuigcategorieën, andere gebruikers, andere behoeften en uitdagingen”, zegt Frits van Bruggen, voorzitter van RAI Vereniging. Het belangrijkste is volgens hem dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over de toelating en het gebruik op de weg van LEVV’s. “Denk aan de technische eisen die gelden voor deze nieuwe voertuigen, maar ook aan de verkeersregels. Willen we deze voertuigen op de rijbaan? Of op het fietspad?”
Momenteel bereidt de Europese Unie regelgeving voor die de toelating en het gebruik regelt van microvoertuigen. Dit duurt waarschijnlijk nog meerdere jaren. Vooruitlopend daarop werkt Nederland aan het LEV-kader. Hierin staan de spelregels die gelden voor de light electric vehicles. Maar ook zaken als al dan niet verplicht verzekeren of wel of geen kentekenplaat of rijbewijs worden hierin geregeld.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!