DEN HAAG – De uitspraak van de rechter doet pijn, zegt Milieudefensie-directeur Donald Pols. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat Shell niet kan worden verplicht tot concrete percentages om CO2-uitstoot te verminderen. Daarmee werd een eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigd in de zaak die Milieudefensie had aangespannen. De zaak tegen Shell werd wereldwijd bekend.
“Het raakt ons diep”, zegt Pols. “Deze zaak gaat over het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. En het gaat over de toekomst voor mijn kinderen.” Hij is emotioneel, zo vlak na de uitspraak van de rechter. “Ja, we zijn wel verrast door de uitspraak”, stelt hij. “En dan is dit wel een moment om de tranen weg te slikken.”
Pols stelt dat deze zaak tegen Shell liet zien dat “grote vervuilers niet onschendbaar zijn”. Hij vindt dat Milieudefensie op die manier het debat heeft aangezwengeld over de verantwoordelijkheid van bedrijven. “Daarom gaan we door met het aanpakken van grote vervuilers, zoals Shell.” Of er juridische stappen zullen volgen tegen het bedrijf, dat weet hij nog niet. “We gaan de uitspraak eerst nog in alle rust lezen.
Rechter: zorgvuldigheidsplicht
Milieudefensie is wel blij dat het hof bevestigde dat Shell verantwoordelijk is voor het verminderen van zijn CO2-uitstoot om klimaatverandering te beperken. De rechter stelde dat er een “zorgvuldigheidsplicht” rust op Shell om CO2-uitstoot. Zo bevatte de uitspraak volgens Milieudefensie toch nog “enkele lichtpunten”.
Voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong noemt de uitkomst van de zaak heel pijnlijk “voor iedereen hier: het klimaat en jongeren”. Ze blijft strijdbaar, “want we zien dat het nodig is. Ik ben 21 en ik hoop nog heel lang met deze planeet door te kunnen.”
Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).
Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws