Clicky

maandag 28 oktober 2024 - 20:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartSignalen van uitbuiting in de binnenvaart aangepakt

Signalen van uitbuiting in de binnenvaart aangepakt

Eind september voerde Nederland tijdens een internationale actieweek van Aquapol grootschalige controles uit op riviercruiseschepen. Het doel was om de binnenvaartschepen op mogelijke signalen van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling te controleren. Daarvoor werkten mensen van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX), de Zeehavenpolitie Rotterdam, de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen.

De handen ineen

Begin dit jaar sloegen de eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX), de Zeehavenpolitie Rotterdam en de Nederlandse Arbeidsinspectie de handen ineen om nog nauwer samen te werken, te streven naar een actueel beeld van agentschappen die momenteel in de binnenvaart actief zijn, en snel in te kunnen springen op mogelijke signalen van uitbuiting en misbruik van documenten. Na een gezamenlijke voorbereiding zijn in de week van 16 tot 21 september in totaal zeven riviercruiseschepen grondig gecontroleerd.

Niet verder varen

Er zijn 51 interviews afgenomen bij het nautisch personeel en hotel- en cateringpersoneel. In totaal bleken 10 werknemers illegaal te werken. Hun tewerkstelling was verlopen of zij hadden niet juiste werkvisa. De NLA doet hier verder onderzoek naar. De illegale werknemers moesten wel direct hun werk neerleggen. Voor een aantal schepen betekende dat dat ze niet verder konden varen totdat gekwalificeerd personeel was gevonden.

Twee ondernemingen en een betrokken uitzendbureau worden nader onderzocht vanwege mogelijke overtredingen van de Wet Minimumloon, minimumvakantietoeslag en de Arbeidstijdenwet. Verder werd een boeterapport opgemaakt voor een verlopen meetbrief en constateerde ILT 43 veiligheidsinbreuken op de betrokken schepen.
De schippers kregen hiervoor een waarschuwing. ILT gaat deze schepen later hercontroleren.

LEES OOK
Parkkade Rotterdam krijgt beveiligde loopbruggen en vijf extra binnenvaartligplaatsen aan Lloydkade

Internationale samenwerking

Aquapol is een Europese associatie van politieorganisaties die zich bezighouden met veiligheid en handhaving op het water. Er is een nauwe samenwerking met de European Labour Authority (ELA). Bij de controles sloten dit keer ook Belgische en Duitse collega’s aan om kennis en expertise uit te wisselen.

Die internationale samenwerking is belangrijk om grensoverschrijdende misstanden effectiever te kunnen opsporen en aanpakken. Dit gezamenlijke optreden vergroot de slagkracht en helpt bij het waarborgen van eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden in de binnenvaart. Er zijn nog steeds schrijnende berichten van uitbuiting en ernstige benadeling aan boord in de binnenvaart.

Arbeidsuitbuiting melden

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel. Bij arbeidsuitbuiting spelen dwang, geweld, dreiging, afpersing en/of misleiding vaak een rol. Gevallen van arbeidsuitbuiting kunt u (anoniem) melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via: 0800-5151 of +3170333 56 78 (vanuit het buitenland). Ook is melden mogelijk bij de politie via 0900-8844.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ondanks herfstvakantie drukke avondspits door wintertijd

DEN HAAG - Ondanks de herfstvakantie is het maandagavond druk op de weg, zien de verkeersinformatiediensten van de ANWB en Rijkswaterstaat. Ze wijten dat...