Clicky

maandag 28 oktober 2024 - 12:27 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPhilips hard onderuit op Damrak na omzetverlaging

Philips hard onderuit op Damrak na omzetverlaging

AMSTERDAM – Philips ging maandag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologiebedrijf verlaagde de omzetverwachting voor het hele jaar door een zwakker dan verwachte vraag uit China. In alle andere markten boekte Philips volgens topman Roy Jakobs in het derde kwartaal wel groei. De nettowinst nam op jaarbasis toe, maar daalde flink ten opzichte van het tweede kwartaal.

Analisten van zakenbank Jefferies spraken van een tegenvallend kwartaal voor Philips. Het aandeel zakte ruim 14 procent, na een vertraagde opening. Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, dat een groot belang heeft in Philips, verloor 0,6 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 895,35 punten, door het forse koersverlies van Philips. De MidKap klom 0,3 procent tot 906,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent.

Koersdaling KPN

KPN zag een openingswinst snel verdampen en daalde 1,6 procent. Het telecomconcern boekte afgelopen kwartaal iets meer omzet en winst. Topman Joost Farwerck sprak van gezonde financiële resultaten, waarbij de omzet in alle segmenten een groei liet zien. De topman vertrouwt erop dat KPN de vooruitzichten voor het hele jaar waar zal maken. Ook ligt het telecomconcern naar eigen zeggen op schema om de doelstellingen voor de middellange termijn te realiseren.

LEES OOK
Daimler Truck verhoogt de omzet van de Groep in 2023 opnieuw

Shell kampte met een forse daling van de olieprijzen en zakte 2 procent. Op de oliemarkt werd opgelucht gereageerd dat Israël bij de luchtaanvallen op Iran de energie-infrastructuur van het land heeft gemeden. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,7 procent minder op 68,44 dollar. Brentolie zakte 4,4 procent in prijs tot 72,71 dollar per vat.

Ebusco

In de MidKap profiteerde Air France-KLM (plus 5 procent) van de goedkopere olie. Signify verloor 2 procent. Het verlichtingsbedrijf won vrijdag nog 10 procent, na een goed ontvangen kwartaalbericht.

Bij de kleinere bedrijven daalde Ebusco bijna 5 procent. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen steeg vrijdag nog 17 procent. Die opleving volgde op de goedkeuring van de aandeelhouders van het bedrijf om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf iets zekerder geworden.

Euro stabiel

De euro bleef onveranderd op 1,0814 dollar.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Krant: vrachtschip Ruby met ammoniumnitraat naar Groot-Brittannië

GREAT YARMOUTH - Een beschadigd vrachtschip met 20.000 ton ammoniumnitraat mag aanleggen in Groot-Brittannië bericht een plaatselijke krant. De Great Yarmouth Mercury schrijft dat...