Clicky

vrijdag 25 oktober 2024 - 19:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerMarechaussee inventariseert mogelijkheden voor grenscontroles

Marechaussee inventariseert mogelijkheden voor grenscontroles

DEN HAAG – De Koninklijke Marechaussee (KMar) inventariseert hoe het gehoor kan geven aan het kabinetsverzoek om vanaf eind november grenscontroles uit te voeren. De organisatie laat weten opdracht te hebben gekregen de controles uit te voeren “binnen de beschikbare capaciteit met ingang van eind november 2024”.

Met de controles wil het kabinet ‘irreguliere migranten’, mensen zonder geldige documenten om een land binnen te komen of er te verblijven, bij de grenzen met België en Duitsland tegenhouden. Vrijdag publiceerde premier Dick Schoof in een brief de gemaakte aangescherpte asielafspraken tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Daarin staat dat de controles ook asielzoekers moeten tegenhouden die ergens anders in Europa al asiel hebben aangevraagd. Het kabinet wil deze groep “direct” terugsturen naar onze buurlanden.

Voor de KMar is het uitvoeren van dergelijke controles “niet vreemd”. Dat doet de organisatie “al sinds jaar en dag”, laat een woordvoerder weten. “Regelmatig worden bij deze controles illegale vreemdelingen aangetroffen die elders in Europa al asiel hebben aangevraagd.” Zij worden bij de grens met Duitsland direct overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Overdacht aan de Belgen vergt volgens de KMar “meer tijd en administratieve handelingen”. De woordvoerder zegt niet in te kunnen schatten hoeveel asielzoekers met deze controles mogelijk tegengehouden kunnen worden.

LEES OOK
Meer Deense grenscontroles na explosies bij ambassade Israël

De kabinetspartijen beroepen zich voor de grenscontroles op een artikel uit een verdrag tussen de zogeheten Schengenlanden. Die staat toe dat een lidstaat in het geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of binnenlandse veiligheid tijdelijk, grenscontroles mag uitvoeren. Het is niet duidelijk op welke manier de orde of veiligheid wordt bedreigd. De Schengenlanden zijn de 29 Europese landen waar vrij personenverkeer mogelijk is zonder grenscontroles, waaronder 25 EU-lidstaten en vier niet-EU-landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piet Heintunnel hele weekend afgesloten

AMSTERDAM - De Piet Heintunnel is elke eerste dinsdag van de maand in beide richtingen gesloten voor onderhoud. De tunnel sluit dinsdag om 22.30...