Clicky

vrijdag 25 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsING verwacht hogere inflatie in Nederland bij overwinning Trump

ING verwacht hogere inflatie in Nederland bij overwinning Trump

AMSTERDAM – Een terugkeer van oud-president Donald Trump in het Witte Huis leidt waarschijnlijk tot een hogere inflatie in de eurozone en ook in Nederland. Dat zegt ING-econoom Bert Colijn in een rapport, waarin hij voorsorteert op een mogelijke overwinning van Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november.

De verwachtingen over wie de presidentsverkiezingen gaat winnen zijn de afgelopen weken flink verschoven, waarbij Trump bezig lijkt aan een opmars in de peilingen. Ook op de financiële markten wordt de kans op een tweede termijn voor Trump steeds hoger ingeschat. Dat heeft volgens Colijn geleid tot hogere Amerikaanse kapitaalmarktrentes en een sterkere dollar.

Hoewel campagnebeloften volgens de ING-econoom niet altijd letterlijk genomen moeten worden, lijkt het programma van Trump de inflatie meer aan te jagen dan de plannen van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. Zo wil Trump de belastingen verlagen en de importtarieven fors verhogen. Belastingverlagingen stimuleren de bestedingen en daarmee ook de kans dat bedrijven hun prijzen verhogen. Handelstarieven zorgen daarnaast voor hogere kostprijzen voor bedrijven, die ze aan de consument doorberekenen.

Hogere rentes

De hogere verwachte inflatie zorgt voor hogere rentes op de Amerikaanse markt. In de eurozone wordt juist gerekend op een snellere rentedaling, door de zwakkere groeivooruitzichten voor de Europese economie. Het grotere verschil in rentes tussen de eurozone en de VS zet de euro onder druk. De zwakkere euro maakt Nederlandse exportgoederen aantrekkelijker, waardoor de Nederlandse concurrentiepositie buiten de eurozone voorlopig wat verbetert. Als Trump wint en de importtarieven verhoogt, kan dat beeld volgens Colijn snel veranderen.

LEES OOK
Loonstijging in cao's neemt verder toe, werkgevers 'zeer bezorgd'

De zwakkere euro zorgt ook voor hogere importprijzen, waarbij vooral de benzineprijzen stijgen doordat vaten olie in dollars worden afgerekend. Dat zorgt voor een hogere inflatie. In de eurozone als geheel zal dat niet zo erg worden gevonden, aangezien de inflatie daar al is gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent. In Nederland, waar de inflatie volgens Colijn naar verwachting langer boven de 2 procent blijft, zal dat volgens de econoom met gemengde gevoelens ontvangen worden.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10 afgesloten door brand in vrachtwagen [+foto’s]

AMSTERDAM - Vrijdagmiddag 25 oktober tegen 13.10 uur is brand ontstaan in een vrachtwagen op de Rijksweg A10 in Amsterdam. Bij aankomst van de brandweer...