Clicky

donderdag 24 oktober 2024 - 22:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerIRU vraagt ​​EC om verduidelijking uitspraak Europese Hof over Mobiliteitspakket

IRU vraagt ​​EC om verduidelijking uitspraak Europese Hof over Mobiliteitspakket

GENEVE – De IRU heeft de Europese Commissie opgeroepen om formeel duidelijkheid te verschaffen over de praktische implicaties van het recente arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie over diverse betwiste bepalingen van Mobiliteitspakket 1.

Op 4 oktober 2024 publiceerde het Hof van de Europese Unie zijn beslissing over verschillende bepalingen van Mobility Package 1 – met betrekking tot de detachering van chauffeurs, rij- en rusttijdenregels en markttoegang – die door lidstaten werden aangevochten. Het Hof vernietigde de regel over de terugkeerplicht van het voertuig, maar bevestigde de geldigheid van alle andere aangevochten bepalingen.

Nu heeft de EU-wegtransportsector behoefte aan verduidelijking over de praktische implicaties van het arrest. Er is met name nog steeds onzekerheid onder relevante belanghebbenden over de directe effecten van de beslissing van het Hof. Daarnaast willen transportondernemers een officieel standpunt over hoe de uitspraak van invloed is op de boetes die voorafgingen aan het arrest.

De IRU heeft vandaag een brief aan de Europese Commissie gestuurd met het verzoek om formele antwoorden op de praktische gevolgen van de uitspraak van het Hof.

Raluca Marian, directeur belangenbehartiging bij de IRU , zei: “Hoewel het Hof van de Europese Unie duidelijk heeft gesteld dat de bepaling die vereist dat transportondernemers hun voertuigen elke acht weken terugbrengen, nietig is, krijgen we vaak de simpele vraag: ‘Kan ik nog steeds een boete krijgen als ik mijn voertuig niet terug laat keren?’

LEES OOK
Duitse regering stemt niet in met EC-voorstel voor verruiming afmetingen en gewichten vrachtwagens

“Het mag voor ons duidelijk zijn dat de uitspraak van het Hof onmiddellijk effect heeft, maar de honderden en duizenden micro-ondernemingen die transport in de EU uitvoeren, zijn niet allemaal bekend met het ingewikkelde rechtspraaksysteem van het Hof van Justitie van de EU.

“Aangezien de Commissie de sector tot nu toe op een capabele manier heeft begeleid, kijkt iedereen nu naar de Commissie en wacht op een officiële erkenning. Op dit moment vermeldt de webpagina van de Commissie over markttoegangsregels niet eens de beslissing van het Hof en wordt er nog steeds uitgelegd dat het voertuig een terugkeerplicht heeft.”

Naast de terugkeerplicht van het voertuig heeft de IRU ook om verduidelijking gevraagd over de wijze waarop de uitspraak van het Hof van invloed is op het begrip en de praktische handhaving van ten minste twee andere specifieke gebieden waarover de Europese Commissie al verduidelijking heeft verschaft: de terugkeerplicht van de chauffeur en de algemene opvatting over de detachering en niet-detachering van de chauffeur.

“IRU voorziet een aanpak in twee stappen, met een zeer dringende verduidelijking van de bepalingen over de teruggave van de voertuigen en een uitgebreidere analyse van de redenering van het Hof over de andere gronden”, aldus Raluca Marian.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat...