Clicky

woensdag 23 oktober 2024 - 22:41 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBrandstichting in Bergen op Zoom met dodelijke afloop: OM eist 20 jaar...

Brandstichting in Bergen op Zoom met dodelijke afloop: OM eist 20 jaar cel voor moord

BREDA – Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar gevangenisstraf en een gedragbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel geëist tegen de man die een woning in Bergen op Zoom in brand heeft gestoken. Hierbij kwam een vrouw (73) om het leven en raakten twee andere aanwezigen gewond.

Een langlopende ruzie tussen verdachte (47 jaar) en zijn ex-vriendin zou de onderliggende reden zijn geweest voor zijn woede. En een woordenwisseling, een week voorafgaand aan de brandstichting op haar woonwagen, was volgens verdachte de druppel.

Deze ruzie dreef hem tot zijn daad: het aansteken van de woonwagen van zijn ex-vriendin op 26 maart 2023 in Bergen op Zoom. Dit terwijl zij, hun gezamenlijke dochter, haar nieuwe partner en haar moeder nog in de woning aanwezig waren. De moeder (73) overleefde het incident niet en overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan de moord op zijn ex-schoonmoeder en aan de pogingen tot moord op zijn ex-partner, haar vriend en zijn dochter door brand te stichten in de woonwagen waar zij zich op dat moment bevonden.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat verdachte benzine is gaan kopen bij een tankstation en vervolgens naar de woonwagen in Bergen op Zoom is gereden. Hier aangekomen heeft verdachte de benzine bij de voordeur van de woonwagen gegoten, met de jerrycan nog meer benzine in de rondte gezwaaid en vervolgens heeft hij er een aansteker bij gehouden met een felle snelle brand tot gevolg. Dit heeft hij gedaan terwijl hij wist dat er meerdere mensen aanwezig waren in de woonwagen.

LEES OOK
Auto onder trailer op A1: één dode [+foto]

“Door op deze manier brand te stichten, bestaat de reële, niet onwaarschijnlijke mogelijkheid dat deze mensen als gevolg van die brandstichting zouden komen te overlijden. De verdachte moet, evenals ieder ander weldenkend mens, van dit risico op de hoogte zijn geweest”, aldus de officier van justitie. “Het was rond etenstijd en de familie zat gezellig samen aan tafel. Niet veel later zien ze hoe hun moeder en oma levend verbrand. De angst en pijn die zij hebben ervaren die avond is verschrikkelijk.”

De verdachte is onderzocht door onder andere een psychiater en een psycholoog. Zij komen tot de conclusie dat verdachte moeite heeft om zijn woede te reguleren en een borderline stoornis en een bipolaire stoornis heeft en dat de kans op herhaling laag is. Ook geven ze aan dat deze combinatie van stoornissen en problematiek niet goed te vangen is in tbs-behandelmogelijkheden.

Om de maatschappij ook in de toekomst te beschermen voor deze verdachte heeft het OM daarom, naast een langdurige gevangenisstraf van 20 jaar, geen tbs, maar een gedragsbeinvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel geëist. Deze maatregel zou dan in gaan wanneer de verdachte in de toekomst vrij komt en zorgt ervoor dat er ook dan nog toezicht is.

De rechtbank doet uitspraak op 26 november.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A27 verkeersbord

Madlener ziet niets in alternatief plan A27 bij Amelisweerd

DEN HAAG - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet niets in het plan van de regio Utrecht om de verbreding van de A27...
×