DEN HAAG – Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.
Tussen 2020 en 2022 stapten 37 procent meer slachtoffers naar een van de vijf instanties waar zij in de eerste plaats terechtkunnen, constateert regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer.
Na de opschudding die de onthullingen over seksuele intimidatie en geweld bij tv-talentenjacht The Voice tweeënhalf jaar geleden teweegbrachten, werd ze aangesteld om zich over dat maatschappelijke probleem te buigen. Wie de trend doortrekt, moet in 2025 rekenen op 83 procent meer meldingen dan vijf jaar eerder, waarschuwt ze.
Die stijging kan zomaar een stuk hoger uitvallen als zich weer een groot schandaal of ingrijpend geval aandient, denkt Hamer. Het onderzoeksinstituut dat ze aan het werk heeft gezet, ziet de meldingen steeds pieken op momenten dat er in de media veel over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de misstanden bij The Voice aan het licht kwamen, of tijdens de rechtszaak tegen The Voice-gezicht Ali B.
Intensieve zorg
Slachtoffers die aankloppen bij de Centra voor Seksueel Geweld, Slachtofferhulp, Veilig Thuis of een andere hulporganisatie moeten kunnen rekenen op hulp, stelt Hamer. Dat voorkomt ook dat ze later een beroep moeten doen op veel intensievere en duurdere psychische zorg. Maar de vijf hulpinstanties vrezen volgens de regeringscommissaris de groei niet aan te kunnen. Ze pleit daarom voor nieuwe lichte vormen van zorg, zoals het bij elkaar brengen van lotgenoten, groepsgesprekken en digitale therapievormen. Zo “kunnen hulpinstanties de pieken in de hulpvragen beter opvangen”, aldus Hamer.
Daarvoor moet ook extra geld worden uitgetrokken. Het huidige budget is “de ondergrens” en schiet tekort als er een nieuwe golf meldingen komt, waarschuwt Hamer.