Clicky

maandag 21 oktober 2024 - 22:57 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsSchoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt 'veel druk'

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

DEN HAAG – Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. De minister-president is “in ieder geval hoopvol” dat de “in principe harde” deadline kan worden gehaald. Maar helemaal uitsluiten dat het toch later wordt, wilde hij na de ministerraad van maandag ook niet.

Schoof leidt onderhandelingen tussen de coalitiepartijen, met name tegenpolen PVV en NSC, over het deels buiten werking stellen van de asielwet met een beroep op een asielcrisis. Op die onderhandelaars ligt “veel druk”, zei hij na de naar maandag verschoven ministerraad. De premier heeft zelf verklaard dat het kabinet uiterlijk vrijdag een besluit moet nemen. Die deadline was ooit ingegeven door het herfstreces, waardoor politiek Den Haag volgende week stilligt. Maar ook als er vrijdag een besluit valt, zouden de Tweede Kamer en eventueel de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk van dat reces moeten terugkomen om daarover te debatteren.

Een greep naar het noodrecht, waardoor het parlement alleen achteraf inspraak krijgt, is nog altijd niet uitgesloten, aldus Schoof. De onderhandelaars buigen zich nog steeds over “diverse opties”. Over alternatieven voor het noodrecht, zoals een snel te behandelen gewone wet, wil hij niets kwijt. Dat geldt ook voor de vraag of zo’n ‘spoedwet’ dan zwaardere maatregelen zou moeten bevatten, zoals het strafbaar maken om in Nederland te verblijven zonder verblijfsvergunning.

Uitwerking

Maar het wordt “uiteindelijk toch een andere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma dan oorspronkelijk voorgenomen”, stelt Schoof. Daarom is de steun van PVV-voorman Geert Wilders en waarnemend NSC-leider Nicolien van Vroonhoven nodig, met wie de premier nu in eerste instantie overlegt, omdat tussen hen “de grootste brug” geslagen moet worden. Ook de andere leiders van VVD en BBB moeten instemmen met wijzigingen, en dan moet het nog in ijltempo door het kabinet.

Het wordt “hard werken” om er vrijdag uit te komen, erkent Schoof. Aanvankelijk mikte de premier erop deze maandag een besluit te nemen, maar dat bleek te optimistisch. Wat er gebeurt als het ook vrijdag niet lukt, wil hij niet zeggen. Het is “een spannende week”, dat wel.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen rijdt met volle snelheid in op file op Duitse A4...

HERMSDORFER KREUZ - Momenteel zijn er flinke vertragingen op de Duitse A4, vlak voor het Hermsdorfer Kreuz, richting Dresden. Door een verkeersongeval, waarbij meerdere...
×