Clicky

maandag 21 oktober 2024 - 23:02 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitOM eist 40 maanden cel voor man die havenmedewerker thuis mishandelde

OM eist 40 maanden cel voor man die havenmedewerker thuis mishandelde

ROTTERDAM – Tegen een 28-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, die het Openbaar Ministerie verdenkt van poging tot afpersing, mishandeling en huisvredebreuk is maandag 40 maanden gevangenisstraf geëist. Het OM gaat ervan uit dat de feiten zijn gepleegd om informatie uit de haven te verkrijgen, voor de invoer van cocaïne.

Het is de nacht van 10 augustus 2020 als een medewerkster van een bedrijf in de Rotterdamse haven wakker wordt, omdat ze thuis vreemde geluiden hoort. Als ze gaat kijken wat er aan de hand is, wordt ze vastgepakt door een man die over haar heen gaat zitten en haar armen vastpakt. Als de vrouw gilt, probeert de man haar de mond te snoeren en begint haar te slaan. Hij zegt tegen haar: “We weten alles van je. Die Mexicaan weet alles van je.”

Ook de 15-jarige dochter van de vrouw wordt wakker. Ze ziet haar moeder in de hoek op de grond liggen en er staan twee mannen bij. De dochter ziet bloed op de muur en op de grond. Als een van de mannen de dochter ziet, pakt hij haar bij haar pols en trekt haar mee de trap af naar beneden.

Door de context waarin dit gebeurde, meent het OM dat er sprake is van afpersing. Het slachtoffer werkte in de haven bij een bedrijf waar criminelen graag willen infiltreren om zo zonder controles drugs binnen te smokkelen. Hierbij worden werknemers zoals dit slachtoffer ernstig bedreigd om corrupt te worden.

LEES OOK
Douane onderschept 267 kilo cocaïne tussen lading rum

Dat het hier gaat om het met geweld en dreigementen overhalen van het slachtoffer om mee te werken aan drugssmokkel is ook af te lezen aan de verwijzing naar ‘de Mexicaan’. Juist in Mexico wordt veel drugs gefabriceerd en gesmokkeld.

Eerder waren er ook al mensen bij de vrouw aan de deur geweest om haar veel geld aan te bieden. Steeds had ze dat geweigerd. Ook collega’s van de vrouw werden thuis benaderd met een voorstel. Zij hebben dit allemaal bij hun leidinggevende gemeld.

In de woning zijn diverse dadersporen aangetroffen, waaronder DNA. Op een later moment is er een match vastgesteld met het DNA van verdachte. In het onderzoek is ook DNA van een onbekend gebleven persoon aangetroffen. Het is niet uit te sluiten dat dit in de toekomst nog een match gaat opleveren.

“De impact bij de slachtoffers is nog steeds groot”, vertelde de officier tijdens de zitting. “Ze hebben zich machteloos gevoeld en doodsangsten uitgestaan. Het je weer thuis kunnen voelen in je eigen woning is ontzettend lastig. Dit speelt allemaal mee in de strafeis.”

Omdat de verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats is, heeft het OM per onmiddellijk de gevangenneming gevraagd. Door het horen van de straf, is er volgens het OM kans dat verdachte het land ontvlucht. Door het bevel gevangenneming onmiddellijk af te geven, kan verdachte meteen worden gesignaleerd en opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen rijdt met volle snelheid in op file op Duitse A4...

HERMSDORFER KREUZ - Momenteel zijn er flinke vertragingen op de Duitse A4, vlak voor het Hermsdorfer Kreuz, richting Dresden. Door een verkeersongeval, waarbij meerdere...
×