Clicky

maandag 21 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOegandaplan is niet voorbarig, bezweren ministers Faber en Klever

Oegandaplan is niet voorbarig, bezweren ministers Faber en Klever

DEN HAAG – Het plan om Afrikaanse asielzoekers die zijn afgewezen in Nederland op te vangen in Oeganda is vorige week niet voorbarig naar buiten gebracht, bezwoeren PVV-ministers Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) maandag voordat de ministerraad begon. Klever kreeg veel kritiek te verduren uit de oppositie toen ze dit plan vorige week aankondigde na een bezoek aan het Afrikaanse land. Het plan bleek namelijk niet uitgewerkt en niet of in elk geval amper te zijn besproken met de Oegandese regering.

Ministers van vooral de PVV krijgen de laatste weken veelvuldig het verwijt dat ze plannen voordat die zijn uitgedacht en afgestemd naar buiten brengen, anders dan gebruikelijk is met kabinetsbeleid. Een aantal weken eerder klonk bijvoorbeeld vergelijkbare kritiek nadat Faber opperde om bij asielzoekerscentra waarschuwingsborden te plaatsen waarop stond dat werd gewerkt aan de terugkeer van de bewoners. Ze zei inspiratie te hebben gehaald uit een werkbezoek aan Denemarken, waar zulke borden helemaal niet staan. Bovendien stuitte haar idee tot in de coalitie op veel weerstand. Uiteindelijk verdween het plan naar de achtergrond nadat een Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartij NSC, opriep ervan af te zien.

De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag in de uitzending van het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland dat tijdens het bezoek van Klever helemaal niet is gesproken over dit plan. Klever blijft dat tegenspreken.

LEES OOK
1.000 euro boete voor chauffeur zonder rijbewijs van bus met kinderen

Pril idee

“Het is een heel pril idee, het is even heel kort aan de orde geweest, het moet allemaal uitgezocht worden. Maar het is het onderzoeken waard, en dat is wat we gaan doen”, aldus Klever over haar Oegandaplan. Ze ging herhaaldelijk niet in op de vraag of ze het plan beter had moeten afstemmen in de coalitie, het kabinet en met Oeganda.

Vooral Faber moet het plan gaan uitwerken en zij sprak van een “verkennende fase” en “geen symboolpolitiek”. Zij zei hier de vrijdag van tevoren over te zijn ingelicht. Ze vindt het niet gek dat Klever het idee opperde voordat premier Dick Schoof hierover op de hoogte werd gesteld. Want in het regeerprogramma stonden zulke “terugkeerhubs” genoemd, redeneert ze. Daarin wordt Oeganda overigens niet genoemd.

Lhbti’ers

Tegenstanders van het plan maken zich onder meer zorgen om de behandeling van lhbti’ers in Oeganda. Klever noemt dat “een van de zaken die natuurlijk aandacht verdienen”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A27 dicht bij Noordeloos nadat bestuurder onwel werd [+foto]

NOORDELOOS - De snelweg A27 is maandagmiddag in zuidelijke richting afgesloten tussen Lexmond en Noordeloos. Rijkswaterstaat meldt dat het verkeer is stilgelegd nadat een...
×