Clicky

zaterdag 19 oktober 2024 - 13:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMaas bij Borgharen weer op peil na geslaagde berging schip

Maas bij Borgharen weer op peil na geslaagde berging schip

MAASTRICHT – De Maas bij Borgharen, aan de noordkant van Maastricht, is weer op het gewenste peil. Daardoor kunnen er weer schepen varen over het Julianakanaal tussen het Belgische Ternaaien en Urmond, meldt Rijkswaterstaat. Het scheepvaartverkeer was sinds maandagavond gestremd om zo het vrachtschip los te kunnen trekken dat vorige week zaterdag tegen de stuw was gevaren en daarna zonk.

Vrijdagmiddag is het schip losgetrokken. Het zat vast onder de schuif van de stuw, die daardoor niet dicht kon.

De stuw is nu weer in bedrijf en daardoor is het waterpeil in de Maas weer gestegen. Zaterdag rond 06.00 uur konden de eerste schepen bij Ternaaien weer worden geschut.

Vaststellen schade

Het vrachtschip in kwestie, de Humadivi die onder Belgische vlag vaart, ligt een eindje van de stuw af vast aan een ponton. De lading zand die het vervoerde was er eerder al uitgehaald en vrijdag werd het water uit het schip gepompt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat wordt op dit moment nagedacht over wat er met de Humadivi gaat gebeuren.

LEES OOK
Woensdagavond nieuwe poging om schip bij Maastricht los te maken

De schade aan de stuw lijkt mee te vallen. Er is eerst gekeken met een drone en nadat het schip was losgetrokken ook met het blote oog. “Vooralsnog lijkt de stuw er goed uitgekomen te zijn, maar er volgen nog nadere inspecties”, aldus de woordvoerder. “De stuw werkt in elk geval.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bestelbus botst achterop geparkeerde vrachtwagen in Oss [+foto]

OSS - Op de Hartog Hartogsingel in Oss is zaterdagochtend een zwaar ongeval gebeurd. Een man botste rond 8.30 uur met zijn bestelbus achterop...
×