Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 23:27 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMaandag weer topoverleg met Schoof, PVV en NSC over asielnoodwet

Maandag weer topoverleg met Schoof, PVV en NSC over asielnoodwet

DEN HAAG – Premier Dick Schoof spreekt maandagavond weer met PVV-leider Geert Wilders en interim-partijleider Nicolien van Vroonhoven van NSC over de asielnoodwet, melden ingewijden. De minister-president en de twee partijleiders hebben vrijdagmiddag met elkaar gesproken in de hoop de impasse in de coalitie over asielmaatregelen te doorbreken. Het gesprek zou in goede sfeer zijn verlopen. De coalitiepartijen hebben tot uiterlijk volgende week vrijdag om eruit te komen met elkaar.

Het kabinet is namelijk van plan om uiterlijk die dag een knoop door te hakken over de asielnoodwet en de daarbij horende ‘dragende motivering’.

Het onderwerp ligt zeer gevoelig in de coalitie. Wilders heeft namelijk wekenlang volgehouden dat strenge asielmaatregelen wat hem betreft echt via een noodwet moeten worden geregeld, zoals is afgesproken in het regeerprogramma. NSC aan de andere kant twijfelt er openlijk aan of het wel rechtsstatelijk is om hiervoor het noodrecht in te zetten. Dinsdag leek Wilders een opening te bieden toen hij zijn stellige woorden over de noodwet niet herhaalde tegenover journalisten en zei dat onderhandelingen hierover “in goede sfeer” verliepen.

LEES OOK
Beoogd PVV-minister Madlener van Infrastructuur: mooi en realistisch akkoord

Spoedwet

Een woordvoerder van Schoof zegt dat de gesprekken doorgaan en dat nog steeds “diverse opties” op tafel liggen, zoals de premier eerder deze week ook zei. Een van de alternatieven waarover gesproken wordt volgens Haagse bronnen, is om strenge asielmaatregelen in een spoedwet te regelen. Deze optie heeft ook de voorkeur van een meerderheid in de Eerste Kamer en een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer.

Haagse bronnen verwachten dat de andere coalitiepartners BBB en VVD in de loop van de volgende week aanschuiven als de gesprekken tussen NSC en PVV goed verlopen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geen vrachtwagens, maar transportband door natuurgebied voor onderhoud

FOCHTELOO - Met een ruim 2 kilometer lange transportband wil Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden in een Natura 2000-gebied op de grens van Friesland en Drenthe zo...
×