Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 19:55 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsWaakhond ACM moet bericht over energiebedrijf HEM verwijderen

Waakhond ACM moet bericht over energiebedrijf HEM verwijderen

DEN HAAG – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een bericht over energieleverancier HEM verwijderen, oordeelt de rechtbank Den Haag in een kort geding. Volgens de rechter is het nieuwsbericht op de site van de marktwaakhond onrechtmatig. Eerder werd al bekend dat HEM een aanpassing eiste van een bericht waarin ACM waarschuwt voor vermeende agressieve telefoontjes namens het bedrijf.

Het gaat om een bericht dat op 1 oktober verscheen op de nieuwspagina van de ACM. Daarin stelt de toezichthouder veel meldingen te hebben gekregen over agressieve telefoontjes waarmee HEM klanten onder druk zou hebben gezet om rekeningen te betalen, terwijl een aantal van hen nog geld tegoed zou hebben gehad. De ACM adviseerde klanten alleen te betalen als het geld dat ze nog zouden ontvangen in hun jaar- of eindafrekening was verwerkt. HEM was het niet eens met die boodschap, en krijgt van de rechter nu gelijk.

Een bericht over dezelfde kwestie op een andere site van de ACM, Consuwijzer, moet ook worden aangepast. De rechter beveelt het verwijderen van de passage: “Let op! Verwacht u geen geld terug als gevolg van de toezegging? Blijf dan uw maandelijkse termijnbedrag betalen.”

Verkort vonnis

LEES OOK
TLN: hogere kosten spoorgoederenvervoer maken het transportondernemers onmogelijk te verduurzamen

De precieze argumentatie achter het besluit is nog niet duidelijk. De rechter kwam met een verkort vonnis over de zaak, omdat spoed belangrijk was voor de uitspraak. Welke precieze bezwaren HEM had, is ook niet direct duidelijk.

De ACM moet ook meerdere media waarschuwen, waaronder de NOS, het AD en Radar, dat de bewuste berichten zijn verwijderd of aangepast. Ook moet de toezichthouder binnen twee dagen bij Google een verzoek indienen om de oudere berichten niet meer vindbaar te maken.

Boete

De ACM heeft de opdrachten van de rechter inmiddels uitgevoerd, zegt een woordvoerder. Het is onduidelijk of de instantie nog in beroep wil of kan gaan. “We kunnen er helaas niet meer over zeggen”, meldt de woordvoerder. Vrijdag in de namiddag waren het bewuste nieuwsbericht en de gewraakte passage over terugbetalen niet meer te vinden. Eerder op de dag stonden ze nog wel online.

In april legde de ACM energieleverancier HEM, voluit Hollandse Energie Maatschappij, nog een boete op van 1,1 miljoen euro vanwege misleiding. HEM ging daartegen in beroep. Later die maand beloofde HEM niet langer telefonisch klanten te werven en bepaalde klanten een goedkoper energiecontract aan te bieden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geen vrachtwagens, maar transportband door natuurgebied voor onderhoud

FOCHTELOO - Met een ruim 2 kilometer lange transportband wil Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden in een Natura 2000-gebied op de grens van Friesland en Drenthe zo...
×