Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 16:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSHavensToekomst Sluis Kornwerderzand onzeker door oplopende kosten, ondanks regionale inspanningen

Toekomst Sluis Kornwerderzand onzeker door oplopende kosten, ondanks regionale inspanningen

ZWOLLE – De geplande aanpassingen aan het sluiscomplex Kornwerderzand staan op de tocht door fors oplopende kosten. Hoewel Port of Zwolle, de noordelijke regio’s en de ondernemers in deze regio’s de verbreding en verdieping van de sluis als een belangrijke economische kans zien, is de toekomst van het project nu toch onzeker. De verwachting is dat de kosten voor de aanpassingen van de sluis behoorlijk hoger zullen worden, waardoor het project mogelijk niet zal doorgaan.

De regionale overheden en ondernemers hebben gezamenlijk een indrukwekkende bijdrage van 69,5 miljoen euro bij elkaar weten te brengen, een unicum voor een infrastructureel project van deze omvang. Het is bijzonder dat het bedrijfsleven en de regio zo’n groot deel van de financiering op zich willen nemen, iets wat zelden voorkomt.

Ondanks deze gezamenlijke inspanning vanuit de regio, blijft er een financieel gat over dat gedicht moet worden om het project daadwerkelijk van start te laten gaan. De sluisaanpassingen zouden aanvankelijk 199,5 miljoen euro kosten, maar recente berekeningen wijzen uit dat de werkelijke kosten hoger zullen worden, vanwege onder andere covid en de oorlog in Oekraïne. De vraag is nu waar de aanvullende middelen vandaan moeten komen.

Economische kansen in gevaar

Voor Port of Zwolle is de aanpassing van de sluis van cruciaal belang om grotere schepen toegang te geven tot de havens van onder andere Kampen, Meppel en Zwolle. Hiermee kunnen ondernemers in de regio profiteren van nieuwe markten en een sterkere logistieke positie. Als het project niet doorgaat, dreigt een gemiste kans voor economische groei en werkgelegenheid in de regio.

“Samen met provincies, regio’s en onder andere ondernemersorganisaties als Koninklijke Binnenvaart NL, Netherlands Maritime Technology (NMT), Evofenedex, VNO-NCW MKB Noord, VNO-NCW Midden en MKB Regio Zwolle geven we al jaren aan hoe belangrijk de nieuwe sluis kan zijn voor het verder ontwikkelen van de maritieme economie in de hele IJsselmeerregio. Ondernemers uit Urk, Lelystad, Zwartewaterland, Lemmer, Makkum, Zwolle, Meppel en Kampen geven aan hoe zij baat kunnen hebben bij de nieuwe sluis omdat deze zal zorgen voor een ontwikkeling van nieuwe markten en betere internationale verbindingen (met dito bedrijfsinvesteringen in de regio tot gevolg). Verder is het bij elkaar krijgen van 69,5 miljoen euro (waarvan 26,5 mln. door individuele ondernemers) een ongekende prestatie. Het zou bijzonder teleurstellend zijn als deze lange termijn investering en toekomstgerichte aanpassingen aan de sluis door de oplopende kosten niet doorgaan” zegt Jeroen van den Ende, CEO van Port of Zwolle.

LEES OOK
Aanrijding met twee vrachtwagens op N331 [+foto's]

Oproep tot actie

Port of Zwolle roept de Rijksoverheid op om met spoed naar oplossingen te zoeken en met aanvullende financiering te komen, zodat de aanpassingen alsnog kunnen worden gerealiseerd. “De regionale overheden en ondernemers hebben hun verantwoordelijkheid genomen en een significante bijdrage geleverd. Het is nu aan het Rijk om deze regio niet in de steek te laten en het belang van het project voor de Nederlandse economie te onderkennen,” aldus Van den Ende.

Het sluisproject bij Kornwerderzand is niet alleen cruciaal voor de economische ontwikkeling van de havens rond het IJsselmeer, maar ook voor de versterking van de hele noordelijke regio als logistiek knooppunt. Zonder extra financiële steun dreigt deze kans echter verloren te gaan.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Schip leeggepompt en onder stuw Borgharen vandaan gehaald

MAASTRICHT - Het vrachtschip dat zaterdag vastliep tegen de stuw in Borgharen bij Maastricht is losgetrokken. Rijkswaterstaat pompte het schip vrijdag leeg, nadat eerst...
×