Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerExtra tijd en geld voor deelnemers modal shift programma

Extra tijd en geld voor deelnemers modal shift programma

DELFT – Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat stelt meer tijd en geld ter beschikking voor bedrijven die gebruik (willen) maken van de modal shift regeling. De minister deed deze aankondiging in de Staatscourant van 15 oktober 2024.

De modal shift regeling, die onderdeel is van het Modal Shift Programma van IenW en uitgevoerd wordt door Connekt, stimuleert de verplaatsing van goederenvervoer van weg naar water en van weg naar spoor.

Concreet gaat het om de volgende wijzigingen in de huidige modal shift regeling:

  • Het subsidieplafond 2024 voor de verplaatsing van weg naar spoor wordt verhoogd met EUR 1 miljoen naar EUR 3,5 miljoen
  • De sluiting van het subsidieloket wordt verschoven van 1 september 2025 naar 1 oktober 2025
  • De termijn van 24 maanden voor de uitvoering van projecten waarvoor subsidie wordt verleend, wordt verlengd van 24 naar 36 maanden.

De wijzigingen zijn na de aankondiging van de minister op 15 oktober direct in werking getreden en zijn ook van toepassing op eerder toegekende subsidies.

LEES OOK
Geen treinverkeer tussen Assen en Groningen door stroomstoring

Het Modal Shift Programma

Met deze extra maatregelen zet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de komende jaren samen met de provincies, de Topsector Logistiek en de Logistieke Alliantie verder in op modal shift. Meer vervoer van goederen via water en spoor in plaats van de weg is ook belangrijk omdat door de grootschalige vervangings- en renovatieopgave van Rijkswaterstaat de druk op het wegennet zal toenemen.

Rijkswaterstaat vervangt of renoveert de komende jaren meer dan 100 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten. Voor de periode 2021-2026 willen de betrokken partijen op de corridors Rotterdam-Venlo en Rotterdam-Arnhem/Nijmegen dagelijks 3.000 TEU van de weg ‘shiften’ naar de binnenvaart. Dat betekent dagelijks 1.500 vrachtwagens minder op de weg.

Meedoen?

Bedrijven die gebruik willen maken van de modal shift regeling kunnen via de website van het Modal Shift Programma nadere informatie verkrijgen. Op deze website staan ook de contactgegevens van de logistieke makelaars, die bedrijven begeleiden bij het indienen van de aanvraag.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS