Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekILT blij dat stikstofuitstoot Dow Terneuzen opnieuw moet worden beoordeeld

ILT blij dat stikstofuitstoot Dow Terneuzen opnieuw moet worden beoordeeld

DEN HAAG – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is blij met de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant in de zaak over de omgevingsvergunning voor het chemische bedrijf Dow Benelux BV in Terneuzen. Deze uitspraak is belangrijk om de negatieve effecten van uitstoot op het milieu en de gezondheid van omwonenden te beperken. Woensdag 16 oktober oordeelde de rechtbank dat de provincie Zeeland ten onrechte is afgeweken van de landelijke stikstofeisen bij het verlenen van de vergunning en gaf de provincie de opdracht de gebreken te herstellen.

Afwijkende grenswaarde voor stikstofuitstoot

In maart 2023 verleende de provincie Zeeland een omgevingsvergunning aan Dow Benelux BV, een van de grootste stikstofuitstotende bedrijven in Nederland, voor de uitstoot van stikstof (NOx) door grote stookinstallaties van het bedrijf. Hierbij stelde de provincie een grenswaarde die afweek van de landelijke normen.

De ILT maakte bezwaar tegen deze afwijking en heeft de zaak voorgelegd aan de rechter, mede uit zorg dat deze versoepeling van de eisen zou kunnen leiden tot aanvragen van soepele normen bij vergunningen van andere bedrijven.

LEES OOK
Kort geding eigenaar Fremantle Highway, Koole, en ILT over transport naar China

Provincie moet gebreken herstellen

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de provincie onvoldoende heeft onderbouwd waarom deze soepele grenswaarde aan Dow Benelux BV is opgelegd en waarom er is afgeweken van de strengere landelijke normen. Dit zou ertoe leiden dat Dow haar oudere installaties niet hoeft aan te passen en de hoge stikstofuitstoot niet zou hoeven te verminderen.

De rechtbank geeft de provincie nu de kans om de gebreken in de vergunning te herstellen en vervolgens een half jaar om dit proces te voltooien. De ILT zal dit proces nauwlettend blijven volgen en zich blijven inzetten voor een gezonde en veilige leefomgeving.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS