Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 12:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBrussels Airport behaalt Level 4+ in het Airport Carbon Accreditation-programma van ACI...

Brussels Airport behaalt Level 4+ in het Airport Carbon Accreditation-programma van ACI EUROPE

ZAVENTEM – Brussels Airport heeft Level 4+ bereikt in het Airport Carbon Accreditation-programma (ACA), het onafhankelijke programma van Airport Council International (ACI) dat luchthavens vergelijkt en certificeert op vlak van CO2-emmissies. Brussels Airport is daarmee de eerste luchthaven in België die het op één na hoogste accreditatieniveau behaalt. Van de 591 luchthavens die wereldwijd deelnemen aan het ACA-systeem, behoort Brussels Airport tot de 67 best presterende luchthavens die op Level 4+ of hoger (Level 5) zitten.

Brussels Airport heeft Level 4+ behaald in het ACA-programma (Airport Carbon Accreditiation) van ACI EUROPE (Airport Council International), de koepelorganisatie van meer dan 500 luchthavens in Europa verdeeld over 55 landen. Het onafhankelijke programma vergelijkt de inspanningen van luchthavens om hun emissies te verminderen en certificeert hen op vlak CO2-impact op de omgeving.

“Deze erkenning is een mijlpaal in al onze inzet en inspanningen die we de voorbije jaren geleverd hebben om onze CO2-impact aanzienlijk te verminderen. Brussels Airport staat nu ook een stap dichter bij het behalen van Level 5, want we hebben nog altijd de ambitie om in 2030 als luchthavenuitbater helemaal geen CO2 meer uit te stoten. Dit toont eens te meer aan dat we ook in de praktijk concrete resultaten boeken met ons CO2-reductieprogramma.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Van Level 3+ naar Level 4+

LEES OOK
Renovatiewerkzaamheden op start- en landingsbaan 01/19 op Brussels Airport

Voor de overstap van Level 3+ naar 4+ heeft Brussels Airport meer emissiebronnen meegenomen in de berekening, in lijn met het Greenhouse Gas Protocol, zoals de impact van aangekochte goederen en services, de verwerking van afval (van de luchthaven en de partners) en afvalwater. Bovendien worden in Level 4+ voor alle vertrekkende vluchten ook de emissies van een volledige vlucht meegeteld. Bij lagere levels beperkt zich dat enkel tot de ‘Landing en Take-off’-fase.

Daarnaast heeft Brussels Airport een Carbon Management Plan opgesteld, dat beschrijft welke acties de luchthavenuitbater de komende jaren zal ondernemen om tegen 2030 zelf geen CO2 meer uit te stoten (Net Zero Carbon). Zo wordt er gewerkt aan een ‘modal shift’ voor passagiers en medewerkers, en worden de bestaande stookplaatsen die de luchthavengebouwen verwarmen omgevormd naar een fossielvrij alternatief. Daarnaast worden luchtvaartmaatschappijen gestimuleerd om meer milieuvriendelijke toestellen in te zetten via de luchthaventarieven en om duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) te gebruiken.

In dialoog met de relevante luchtvaartpartners is ook een Stakeholder Partnership Plan opgemaakt dat weergeeft welke maatregelen Brussels Airport samen met haar partners neemt om de CO2-uitstoot op de luchthavensite te verminderen. Zo zijn er onder meer initiatieven voor de elektrificatie van het grondafhandelingsmaterieel, en is er met de partners ook een ‘Waste Charter’ opgesteld met acties om afval te reduceren tot een minimum en slimmer te recycleren.

LEES OOK
PostNL klaar voor emissievrije bezorging in Nederlandse binnensteden per 1 januari 2025

“Deze belangrijke mijlpaal toont aan dat Brussels Airport haar strategie om CO2 te verminderen volledig heeft afgestemd op de doelstellingen van het Verdrag van Parijs. Door initiatieven zoals de overstap naar fossielvrije verwarmingssystemen, de elektrificatie van het wagenpark en de samenwerking met operationele partners via hun Stakeholder Partnership Plan, heeft de luchthaven duurzaamheid en in het bijzonder koolstofmanagement ingebed in elk aspect van haar activiteiten. Projecten zoals Stargate benadrukken het leiderschap van Brussels Airport in duurzame luchtvaart en zijn een krachtig voorbeeld voor de hele sector.”, zegt Olivier Jankovec, directeur-generaal ACI EUROPE.

Wat is ACA?

De Airport Carbon Accreditation is de enige internationaal erkende standaard die de inspanningen van luchthavens om hun CO2-uitstoot te beheren en te verminderen onafhankelijk evalueert en certificeert aan de hand van zeven verschillende levels. Brussels Airport neemt sinds 2009 deel aan het ACA-programma en werkt al jaren bewust aan een duurzame ontwikkeling om de CO2-impact op de omgeving te reduceren. Een eerste mijlpaal werd bereikt in 2018, toen Brussels Airport het certificaat van CO2-neutrale luchthaven behaalde.

Brussels Airport is nu de eerste luchthaven in België die het op één na hoogste accreditatieniveau behaalt. Van de 591 luchthavens die wereldwijd deelnemen aan het ACA-systeem, behoort Brussels Airport tot de 67 best presterende luchthavens die op Level 4+ of hoger (Level 5) zitten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Extra tijd en geld voor deelnemers modal shift programma

DELFT - Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat stelt meer tijd en geld ter beschikking voor bedrijven die gebruik (willen) maken van de modal...
×