Clicky

donderdag 17 oktober 2024 - 17:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeOnderwegMilieuzonesCoalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

DEN HAAG – Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in een commissiedebat in meer of mindere mate op tot uitstel, NSC vroeg aandacht voor ondernemers die in de knel zouden raken.

Veertien gemeenten voeren op 1 januari zogeheten zero-emissiezones in waar vervuilende bedrijfsauto’s en vrachtwagens stapsgewijs worden geweerd. Uiteindelijk zouden alleen nog bedrijfswagens zonder uitstoot van broeikasgassen, dus op stroom of waterstof, de zones in mogen. Nog eens vijftien gemeenten willen de zones later invoeren.

“Ga je liever vandaag of morgen failliet”, is volgens Hidde Heutink (PVV) de vraag die ondernemers gesteld wordt. Hester Veltman (VVD) verwacht een “ontheffingencircus” van ondernemers die uitzonderingen aanvragen, en wil uitstel “voor die ondernemers die het anders niet redden”. Cor Pierik (BBB) denkt dat loodgieters en marktkooplui “uit de binnenstad verdwijnen”.

Bij NSC klonken minder ernstige zorgen. Kamerlid Olger van Dijk verwacht dat er bijvoorbeeld marktkooplui zijn die straks wel in het centrum van Haarlem mogen rijden, maar niet in de Amsterdamse binnenstad. Hij denkt aan “standaardisatie” zodat bepaalde uitzonderingen in heel Nederland gelden.

LEES OOK
CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

Alleen fracties op de linkerflank zien de uitstootvrije zones met vertrouwen tegemoet. Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) wees op de ontheffingen die ondernemers kunnen krijgen als ze om allerlei redenen geen duurzamere wagen kunnen kopen. Hij pakte er een onderzoek van bureau Berenschot bij waarin staat dat de invoering van de zones “gebaat is bij rust” en dat politieke discussies als “ruis” worden gezien.

“Partijen zeggen een betrouwbare overheid te willen zijn, en willen gemeenten dit nu aandoen”, zei Ines Kostić (Partij voor de Dieren). “De werkelijkheid zegt dat gemeenten er klaar voor zijn.” Veltman: “Laten we het er dan maar op houden dat er verschillende werkelijkheden zijn.”

In het coalitieakkoord staat het voornemen om de onderzoeken hoe de uitstootvrije zones kunnen worden uitgesteld. Gemeenten reageerden eerder deze maand verheugd toen na overleg met staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) duidelijk werd dat de invoering op 1 januari doorgaat. “De instelling van zero-emissiezones blijft een gemeentelijk besluit”, staat ook in het akkoord.

LEES OOK
Friesland vindt nieuwe dieselbussen maand voor stop geen probleem
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

North Sea Port zoekt nieuwe CEO, Daan Schalck verlaat eind dit...

North Sea Port, de fusiehaven van Vlissingen, Terneuzen en Gent, gaat op zoek naar een nieuwe CEO. Daan Schalck, de huidige CEO, geeft zijn...
×